Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čačić tek posljednji u nizu

Stranka ih nije voljela: Oni su IZBRISANI iz članstva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Radimir Čačić u srijedu je jednoglasnom odlukom izbačen iz HNS-a i pridružio se 'klubu' u kojem mu društvo prave Jadranka Kosor, Milan Bandić, Ivo Sanader...

'Radimir Čačić više nije član HNS-a' odluka je vrha stranke koja je u srijedu navečer bivšeg prvog potpredsjednika Vlade smjestila u društvo Jadranke Kosor, Ive Sanadera, Milana Bandića... Stav vodstva HNS-a kako niti jedna osoba nije iznad stranke doveo je do Čačićevog priključivanja 'klubu' hrvatskih političara koje su njihove stranke izbrisale s popisa članova.

Pročitajte i ovo Počasni građani u Hrvatskoj - 5 Priznanje za zasluge Ostaje li Gotovina bez titule počasnog građanina Koprivnice? Dnevnik Nove TV doznaje o čemu je riječ Hrvoje Zekanović sve bi ponovio Zekanović o izbacivanju iz stranke: "Laknulo mi je. Moj stav o cjepljenju je jasan - cjepivo je jedino oružje protiv korone. Oni možda znaju neki drugi način"

Stranački vrh nije blagonaklono gledao na Čačićeva vikend druženja s članovima HNS-a u Varaždinu, kao ni ona s drugim osobama iz javnog života. Vesna Pusić u korijenu je srezala nagađanja o njegovom povratku u vrh stranke i odlučno odbacila bilo kakvu mogućnost da on nakon izlaska iz zatvora u svibnju preuzme HNS. 'Nije stranka kofer, pa da dođeš i da ga preuzmeš', slikovita je bila Pusić i u utorak osigurala da tako i bude.

'Izbacivanje Sanadera iz HDZ-a bilo je očekivano. To je jedini mogući potez koji je u ovom trenutku mogao povući vrh stranke', govorio je prije četiri godine Čačić koji će sada biti izbrisan iz članstva kao i Ivo Sanader čiji ćemo komentar na Čačićevo izbacivanje morati pričekati.

Pusić o izbacivanju Čačića: On nas je svojim postupcima doveo do ovoga

Ivo Sanader

Bivši premijer i šef HDZ-a danas dane provodi u sudnici. Ali i prije optužnica, predsjedništvo stranke odlučilo ga je obrisati iz članstva. Jadranki Kosor nije se svidjela njegova odluka o povratku u aktivnu politiku, iz koje je bez objašnjenja otišao samo pola godine ranije. Dan nakon što ih je u siječnju 2010. optužio za loše vođenje stranke, predsjedništvo HDZ-a odlučilo se riješiti člana koji je bio 'prijetnja koaliciji'.

Bandić o Čačiću: Što su ga stvarno isključili? Ne mogu vjerovati!

Jadranka Kosor

A Jadranka Kosor tada nije ni slutila da će nekoliko godina kasnije dočekati istu sudbinu. Od travnja prošle godine nije članica HDZ-a. Stranački Visoki časni sud odluku o izbacivanju je donio zbog njezinih javnih nastupa u kojima se, objasnili su, protivila politici stranke, te joj negativnim komentarima nanosila štetu.

Branimir Glavaš

Prije nego je Kosor izbacila Sanadera on je iz stranke izbacio Branimira Glavaša. U travnju 2005. godine Sanaderu je zasmetala Glavaševa 'autonomaška politika', odnosno osnivanje Hrvatskog demokratskog sabora Slavonije i Baranje. Godinu dana kasnije sabor je postao savez, a HDSSB više nije bila udruga građana nego stranka kojom Glavaš danas upravlja iz mostarskog zatvora.

Damir Polančec

Ugledu stranke je prema mišljenju Predsjedništva HDZ-a naštetio i Damir Polančec pa su ga u rujnu 2010. godine kaznili izbacivanje. Nekoliko mjeseci ranije Polančec je uhićen u sklopu istrage o aferi u Podravci i već tada suspendiran je sa svih stranačkih dužnosti, a stranačka prava i obveze stavljene su mu na mirovanje.

Mrak Taritaš: Odluka o isključenja Čačića pokazuje jedinstvo stranke

I SDP se rješavao svojih neposlušnih članova.

Milan Bandić

Milan Bandić hvalio se članskom iskaznicom s brojem 2, ali želja za Pantovčakom koštala ga je mjesta u stranci. Službeni SDP odlučio je da Ivo Josipović treba biti novi predsjednik Hrvatske, no, odluka nije spriječila Bandića da 2009.objavi vlastitu kandidaturu. Tim činom prekršio je stranački status, zbog čega mu je prestalo članstvo u stranci.

Nakon predsjedničkih izbora SDP se riješio i 14 članova koji su podržali krivog čovjeka. Sudjelovanjem u Bandićevoj kampanji naštetili su stranci i prekršili stranačka pravila, obrazloženo je iz SDP-a.

Aleksandra Kolarić

A u rujnu prošle godine ista stranka odlučila ja izbaciti i Aleksandru Kolarić. Predsjedništvu SDP-a nije se svidjela njezina kritika premijera Zorana Milanovića zbog 'lex Perkovića'. Optuživanje premijera da je izazvao besmislenu svađu s Europskom komisijom zbog kojoj su Hrvatskoj prijetile sankcije koštali su bivšu glasnogovornicu Ivice Račana članstva u stranci.

Damir Kajin

I Damir Kajin izbrisan je iz članstva svoje dugogodišnje stranke zbog kršenja stranačkog statuta. Naime, prema njemu se nitko od članova IDS-a ne smije kandidirati na izborima bez suglasnosti stranke. Kada je objavio kandidaturu za istarskog župana Kajin je imao podršku stranke - ali ne svoje. Uz njega je stao SDP što je posebno razljutilo njegove sada bivše stranačke kolege.

Kajin: Isključenjem Čačića iz HNS-a Pusić je stabilizirala koaliciju

Anto Đapić

Pokušaj povratka u politiku nije bio dobar potez ni za Antu Đapića. Kada je u siječnju prošle godine, tada počasni predsjednik HSP-a, počeo ozbiljno razmatrati novu kandidaturu za osječkog gradonačelnika sastalo se predsjedništvo stranke i uz zaključak da Đapić stranku koristi za svoje političke ambicije donijelo odluku o njegovom izbacivanju.

Mirela Holy

Mirelu Holy SDP nije izbacio pa njezino ime zapravo nije dio ove odbačene skupine. Međutim, nakon što je podnijela ostavku na mjesto ministrice zaštite okoliša, u medijima su se pojavile špekulacije kako bi je SDP mogao izbaciti zbog narušavanja ugleda stranke. Izbacivanje nije dočekala, nego je samoinicijativno napustila stranku zbog, kako je objasnila, nepoštivanja politika na temelju kojih su dobili izbore.

Izbacivanje ne znači kraj karijere

Brisanje iz članstva za navedene uglavnom nije značilo i kraj političke karijere. Osim možda za Ivu Sanadera kojem prijeti dugogodišnja zatvorska kazna. Bandić i dalje vodi Zagreb, a čini se da će ponovno pokušati doći do Pantovčaka. Mirela Holy osnovala je stranku ORAH, te je i dalje je zastupnica u Hrvatskom saboru, kao i danas nezavisni Jadranka Kosor i Damir Kajin. Iako u zatvoru, Glavaš je član predsjedništva HDSSB-a, a Anto Đapić svoje izbacivanje još ne priznaje.

Što će biti s političkom karijerom Radimira Čačića? Konkretne odgovore na ovo pitanje vjerojatno ćemo pričekati do njegovog izlaska iz zatvora u svibnju.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene