Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bolje i skuplje ili lošije i jeftinije?

Domaće tržište preplavile stare uvozne jabuke: Pogledajte kako možete provjeriti je li voćka koju jedete doista svježa

Jabuke/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Jabuke/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Jabuke/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Jabuke/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Jabuke/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Galerija 1/2 >>
Tržište su preplavile i stare jabuke koje se prodaju se u bescjenje, a kolateralna žrtva su domaći proizvođači. Na prvu kupci misle da imaju koristi, ali jabuke u dućanima u hladnjačama su odležale i do godinu dana.

Tržište jabuka preplavile su stare jabuke iz Poljske i Slovenije, zbog čega je došlo do smanjenja cijena jabuka.

Pročitajte i ovo Izabrao poljoprivredu - 1 Bolja Hrvatska David Pejić izabrao je poljoprivredu i nije požalio: "U pozadini mog uma uvijek je bila želja da se priključim obiteljskoj misiji" Ilustracija Gorko-slatki podaci Hrvati vole domaće, ali ga nema dovoljno: Pogledajte što ćemo morati uvoziti od voća i povrća

"Nepojmljivo je da imate jabuku po 3,99 ili 4,99 kune kad se zna da je proizvođačka cijena za jabuku 2,5 kune. Naše građane pozivam da dobro paze što kupuju i od koga kupuju", rekao je Željko Ledinski iz Kriznog stožera voćarske zajednice.

"Dvije kile se prodaju za šest do sedam kuna, što je ispod svake cijene", rekao je Miroslav Devald, proizvođač jabuka iz Daruvara.

Kako prepoznati da je jabuka svježa? Prvenstveno prema izgledu njene peteljke: ako je peteljka zelenkasta i ako ju nije lako otrgnuti s jabuke, to je dovoljan znak da je jabuka svježa.

Hrvatska je lani proizvela više od 90 tisuća tona jabuka. Iako je izvoz veći od uvoza, mnogo robe ostane neprodano. Država proizvođačima nudi tek financijske potpore.

"To je program državne potpore, 20 milijuna kuna, koji će se dijeliti proizvođačima jabuka. Ukupna omotnica se dijeli na 4500 hektara i potpore će biti na hektaru", rekla je ministrica poljoprivrede Marija Vučković (HDZ).

Probali su proizvođači i s udruživanjem u klastere, ali, kažu, nema ni tu pomoći. Jer, u konačnici, trgovačke lance nitko ne može natjerati da otkupe i prodaju domaću jabuku, a ne onu iz uvoza.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene