Samo polovica Hrvata dnevno konzumira voće i povrće, pokazali su posljednji podaci Eurostata. Iako bi u prvi mah pomislili kako se radi o slaboj kupovnoj moći, stručnjaci kažu da ovo puno više otkriva o našim životnim navikama, nego o novcu.

Galerija


Voće i povrće građani Hrvatske ne jedu svaki dan. Po potrošnji povrća ispod smo prosjeka Unije. Samo 54 posto građana, svakog dana kozumira povrće, pokazali su podaci Eurostata.

Vezani članci Jabuke, ilustracija (Foto:Hrvoje Jelavic/PIXSELL) Domaće tržište preplavile stare uvozne jabuke: Pogledajte kako možete provjeriti je li voćka koju jedete doista svježa Zagrebački voćari dobili hladnjaču (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Prva hladnjača u Hrvatskoj koja nije u vlasništvu trgovaca: Nije ni otvorena, a već je za izvoz zakupljeno pola kapaciteta

Evo što kažu neki od građana: "Nije to baš uvijek sezonsko, nego ono što mi odgovara".

"Na žalost ne jedem voće ni povrće u svih pet obroka na dan, ali pokušavam da bude dva do tri".

Mali je broj onih Hrvata koji povrće jedu dva puta na dan. U toj su kategoriji od nas lošiji samo Mađari. Prodavači na tržnici uvjereni su da glavni krivac nisu jedino financije.

Prodavačica na jednoj zagrebačkoj tržnici kaže: "Ma nikakve financije, ja mislim da je to stvar navike. Tko jede povrće taj će naći način da ga nađe jeftinije", uvjerena je prodavačica.

Slažu se s tim i nutricionisti. A ovo, kažu, otkriva i način života. Nutricionistica Diana Gluhak kaže da treba razmisliti o konzumaciji variva. "Ljudi imaju manjak vremena za kuhanje takvih stvari, najčešće kupimo nešto na brzinu".

Nismo baš revni ni kad je u pitanju voće. Svakodnevno ga jede 46 posto Hrvata. I ono dolazi više iz uvoza, a mnogo manje iz domaćih voćnjaka.

Kada bi Hrvatska htjela povećati potrošnju domaćeg voća, trebala bi najprije povećati njegovu proizvodnju, a prednosti za to najviše ima jabuka. Jer proizvodnja, kažu voćari, pokriva jedva polovicu potreba.

Frane Ivković iz Hrvatske voćarske zajednice kaže: "Kada bi se držali one da jedemo voća 145 kilograma godišnje, to znači da bismo duplo trebali povećati potrošnju  i proizvodnju", napominje.

I zdrave navike razvijati od vrtićke dobi.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr