Obavijesti Video Pretražite Navigacija
loša statistika

Ni "zelenjave" ni voća: Ova bi loša navika neke mogla koštati i zdravlja, a nije dobra ni za gospodarstvo

Vjekoslav Đaić (Foto: Dnevnik.hr)
Vjekoslav Đaić (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Tržnica/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Tržnica/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Vjekoslav Đaić (Foto: Dnevnik.hr) Vjekoslav Đaić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Tržnica/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/3 >>
Samo polovica Hrvata dnevno konzumira voće i povrće, pokazali su posljednji podaci Eurostata. Iako bi u prvi mah pomislili kako se radi o slaboj kupovnoj moći, stručnjaci kažu da ovo puno više otkriva o našim životnim navikama, nego o novcu.

Voće i povrće građani Hrvatske ne jedu svaki dan. Po potrošnji povrća ispod smo prosjeka Unije. Samo 54 posto građana, svakog dana kozumira povrće, pokazali su podaci Eurostata.

Pročitajte i ovo Berba jabuka - 2 Kući idu punih ruku Potez baranjskog voćara oduševio je mnoge: "Bagatela, svaka čast!" Tržnica 25 posto Omiljena zdrava namirnica značajno poskupljuje: "Rastu troškovi goriva, skladištenja..."

Evo što kažu neki od građana: "Nije to baš uvijek sezonsko, nego ono što mi odgovara".

"Na žalost ne jedem voće ni povrće u svih pet obroka na dan, ali pokušavam da bude dva do tri".

Mali je broj onih Hrvata koji povrće jedu dva puta na dan. U toj su kategoriji od nas lošiji samo Mađari. Prodavači na tržnici uvjereni su da glavni krivac nisu jedino financije.

Prodavačica na jednoj zagrebačkoj tržnici kaže: "Ma nikakve financije, ja mislim da je to stvar navike. Tko jede povrće taj će naći način da ga nađe jeftinije", uvjerena je prodavačica.

Slažu se s tim i nutricionisti. A ovo, kažu, otkriva i način života. Nutricionistica Diana Gluhak kaže da treba razmisliti o konzumaciji variva. "Ljudi imaju manjak vremena za kuhanje takvih stvari, najčešće kupimo nešto na brzinu".

Nismo baš revni ni kad je u pitanju voće. Svakodnevno ga jede 46 posto Hrvata. I ono dolazi više iz uvoza, a mnogo manje iz domaćih voćnjaka.

Kada bi Hrvatska htjela povećati potrošnju domaćeg voća, trebala bi najprije povećati njegovu proizvodnju, a prednosti za to najviše ima jabuka. Jer proizvodnja, kažu voćari, pokriva jedva polovicu potreba.

Frane Ivković iz Hrvatske voćarske zajednice kaže: "Kada bi se držali one da jedemo voća 145 kilograma godišnje, to znači da bismo duplo trebali povećati potrošnju  i proizvodnju", napominje.

I zdrave navike razvijati od vrtićke dobi.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene