Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ministar Šuker ekskluzivno

'Napravio sam dobar posao, no spreman sam otići'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gost Dnevnik Nove TV je bio ministar financija Ivan Šuker koji je govorio o proračunskoj računici, tečaju kune, gospodarskom oporavku

Troškovi života stalno rastu - brojke građanima s prosječnim primanjima ne idu na ruku. Htjeli smo da nam ministar Ivan Šuker kaže kada će hrvatski građani početi živjeti.

Pročitajte i ovo Hrvoje Vojković Poduzetnik i političar Vojkoviću presudili tulipani i božuri: Pokušao izvući 400.000 eura Mariusz Kaminski Stranka Pravo i pravda Bivši poljski ministar započeo štrajk glađu u zatvoru: "Politički sam zatvorenik"

>> Premijerka najavljuje rast veći od potrebnog za izlazak iz krize

>> Kuna slabi zbog sporog gospodarskog oporavka?

Sedam godina vodite državne financije - smatrate li se Vi odgovornim za ovo stanje?

To je malo direktno pitanje u kojem sudjeluje puno subjekata. Ja sam samo jedan od čimbenika. Što se tiče javnih financija mi smo napravili puno u ovih sedam godina.  To dokazuju visoke ocjene koje smo dobili za uređene javne financije od predstavnika Europske komisije. Mislim da sam u zadanim okvirima napravio dobar posao.

Je li moguće da su svi koji Vas kritiziraju u krivu, a da ste Vi u pravu?

Nisam nikad rekao da sam ja u pravu, niti da su oni u krivu. Maras je rekao da su novci utrošeni uludo, ako on smatra da su isplata plaća i mirovina uludo potrošen novac, neka to javno kaže. Preteške riječi se troše za nešto što je činjenica. Ovaj proračun je takav kakav je. On ima i svoje povijesne, demografske i tranzicijske probleme i struktura proračuna je tu kakva je.

Proračun se sveo na plaće, mirovine, socijalna davanja i potpore. Što ako vam se proračun ne bude punio po planu?

Ako vam prihodi ne idu onako kako ste planirali, onda se morate odlučiti hoćete li rezati neka prava ili ćete povećati deficit. Sada se postavlja pitanje ima li prostora za smanjivanje mirovina, ali nisam rekao da ćemo išta rezati.

Zašto ne bi okrenuli pilu naopako? Što ćete napraviti ako će se proračun pozitivno puniti? Deficit je 2008. iznosio 0,8 posto. Kad je SDP bio na vlasti javni dug je bio 44 posto, prije krize ispod 40 posto. Danas je javni dug bez lokalne uprave i njihovih javnih poduzeća oko 40 posto. Po tom pokazatelju smo mnogo bolji od mnogih zemalja članica EU.

Guverner Rohatinski intervenirao je zbog održavanja stabilne kune - kada ste i jeste li guvernera Rohatinskog izvijestili o proračunu? Što vam je rekao?

Komunikacija postoji s guverenerom Rohatinskim. Savjet HNB-a ću u srijedu upoznati s poračunom. Rohatinski je zapravo napravio tehničku intervenciju. Naši odnosi nikada nisu bili toplo-hladni i uvijek su bili korektni. Mislim da guverner radi vrlo dobar posao.

Mislite li da milijun i 250 tisuća zaposlenih kod privatnika mogu isfinancirati mirovine, plaće za državnu administraciju i naknade za nezaposlene?

Sad ste postavili ključno pitanje zašto je proračun ovakav. Nije se milijun i 190 tisuća umirovljenika stvorilo u godinu dana, nije se 250 tisuća zaposlenih u državnim i javnim službama stvorilo u ovih godinu dana. Nije 300 tisuća zaposlenih nastalo u osljednjih godinu dana. To je sve posljedica procesa koji traju 20 godina. Imamo samo 12 posto umirovljenika sa punim radnim stažom. To je bio razlog zašto se išlo u izmjenu zakona o mirovinskom osiguranju pa ste vidjeli kakve su bile reakcije. Ako želite napraviti strukturne reforme, one su nekad i bolne i njihovi rezultati nisu odmah idljivi.

Jeste li spremni na bolne rezove u idućoj izbornoj godini?

Mi smo već i ove godine napravili bolne rezove, primjerice ograničavanje javne potroše i donošenje Zakona o fiskanoj odgovornosti. Oni kojima to ne odgovara, govore da mi limitramo druge, što nije točno. Taj zakon imaju i druge zemlje u Europi.

Investicije su projekti na papiru koji bi mogli rezultate dati za 2-3 godine, nama radna mjesta trebaju, slikovito, jučer?

Investicije su jedino što može smanjiti broj nezaposlenih i deficit te povećati gospodarski rast.  Ova Vlada je postavila mnogo potrebnih uvjeta za privlačenja investcija. Ono o čemu treba razmišljati je da investicije budu posljedica privatnih aktivnosti i da budu iz europskih fodova. Mi ćemo i iduće godine napraviti državne investicije, prije svega mislim na Hrvatske vode.

71 tisuća ljudi dođe na posao, a ne dobije plaću?

Radnici imaju zakonski propis kako da dođu do isplate plaća. kada država želi pokrenuti stečaj, kažu nemojte. Radnice Kamenskog su mogle pokrenuti stečaj odmah nakon tri mjeseca nakon što nisu dobile plaću.

Tolerirate i neplaćanje poreza i doprinosa? Zašto ne prisilite vlasnike tvrtki za podmiruju svoje obveze?

Nije istina da se tolerira. Imate u poreznoj upravi dokumente koji dokazuje da su sindikati tražili obročnu uplatu. Da nisu plaćali, nisu plaćali. Sigurno je da će se u stečajnom postupku država naplatiti.Znam da je tim ženama teško. Ne može se sve svaliti na državu. Kad se dobro posluje uzimaju se novci, a kad nastanu problemi kriva je država. Radnice su mogle pokrenuti državni stečaj. Kaznene prijave nisu poslane ministru financija.

Već godinama tražim da se razriješi 60 posto blokiranih poduzeća bez jednog radnika. Kad se to raščisti i kad sud donese odluku u roku od mjesec dana da morate platiti, vidjet ćete kao će se uvući strah u one koji rade na takav način. ćemo to OIB-om riješiti i uredit će se da se vidi tko su sve osnivači društava s ograničenom odgovornošću.

Jeste li pristali na provedbu nekih političkih odluka koje su dugročno štetne? Biste li danas potpisivali jednako jamstva za brodogradnju?

Ako netko ima po zakonu pravo na nešto, vi mu to morate dati. vi ste neki dan dali veliku pozornost onima koji su uzimali jamstva a nisu imali pravo na to. Takve treba osuditi. Vlada donosi političke procjene i ako odluku izvučete iz konteksta vremena i prostora, vi možete o noj govoriti što hoćete. Brodogradnja je teška rana hrvatskog gospodarsva. Zašto netko nije napravio program restrukturiranja i početkom 90-ih, i početkom 2000. i prošle Vlade?

Ministre Šuker, sigurno Vam nije baš ugodno gledati najave spekulacija tko dolazi, tko odlazi - je li Vaša pozicija sigurna? Čini se da se HDZ bavi samo sobom i bivšim premijerom - i ostankom na vlasti

Ja sam stranački vojnik, ako Kosor odluči da me više ne teba ja ću se s tim složiti. Premjerka radi odličan posao i ima pravo izabrati tko će biti u njenom timu. Meni je izuzetna čast da sam došao na ovu dužnost i da mogu služiti domovini. Svako ima obavezu i odgvornost raditi svoj posao. Ne znam zašto bi se političari drugačije ponašali.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene