Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Vlada lošim potezima utječe na tečaj'

Kuna slabi zbog sporog gospodarskog oporavka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od posljedica Vladine nedovoljno učinkovite strategije izlaska iz krize, građane Hrvatske uspješno štiti samo jedan čovjek - guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski. Svojom je intervencijom opet spasio stabilnost kune.

Građani ne trebaju biti zabrinuti jer HNB ovakvim intervencijama sprječava rast cijena i rast kamata na kredite. Mi smo visoko 'eurozirana' zemlja i svaki rast eura u odnosu na kunu povećava troškove. Kod deviza to funkcionira kao i sa ostalom robom. Kad neke robe ima previše cijena joj pada a kad je ima manje cijena joj raste.

Pročitajte i ovo Čuvanje kovanica kuna - 8 Podsjetili građane da ih promjene Kovanice kuna čuva vojska: HNB objavio snimku golemog skladišta Slika nije dostupna Nove mjere HNB-a Rat s krizom: Rohatinski čuva kunu, Sanader traži novac

>> Rohatinski opet spašavao kunu

Kod nas je nastao manjak eura pa mu je cijena porasla, a kuna je oslabila. To je guverner Željko Rohatinski riješio, prodao je bankama 116 milijuna eura i spustio mu cijenu. No pravi ekonomski problem leži u razlozima slabljenja kune.

Slab gospodarski oporavak oslabio kunu

Rohatinski je poslovnim bankama prodao 116 milijuna eura te je tako zaustavio slabljenje kune i rast tečaja koji je nabujao na sedam kuna i 40 lipa. Četvrta je to intervencija ove godine. No do sada je HNB obuzdavao rast kune, nastao zbog visokog državnog zaduživanja u eurima a sada, prvi put od veljače, kunu je trebalo ojačati. Stručnjaci upozoravaju da je oslabila zbog sporog gospodarskog oporavka.

'Moramo primijetiti da slabiji priljev inozemnih investicija, što je posljedica sporog gospodarskog oporavka i pridonosi tom slabljenju kune', kaže Zdeslav Šantić, ekonomski analitičar Splitske banke. Naš sugovornik objašnjava da tečaj kune dugoročno ovisi i o dugoročnoj održivosti proračuna. Ako proračun ima veliki manjak onda investitori i rejting agencije gube povjerenje, nema investicija, nema ni eura pa mu cijena raste a kuni pada. No kunu onda izravna HNB puštajući eure u opticaj.

'Vlada svojim potezima utječe na loš tečaj kune'

'To su normalne stvari koje Narodna banka radi već više od 10 godina i na taj način održava svoj cilj, koji je guverner puno puta rekao, a to je da tečaj kune ostane više manje stabilan do ulaska u EU', ističe Zoran Bohaček, šef HUB-a. Oporba se žali da je Rohatinski jedini koji se u Hrvatskoj brine za stabilnost financija.

'Nažalost Vlada Jadranke Kosor svojim potezima, enormnim deficitom, novcima koje neprekidno posuđuje u Hrvatskoj, utječe bitno na kretanje tečaja', ističe SDP-ov Slavko Linić. Ministar Šuker je posljednje zaduženje od četiri milijarde obavio u Hrvatskoj. Pošto će s tim novcem otplatiti obveze koje mu dospijevaju za pet dana, smatra da se tom posudbom ne povećava javni dug.

Iz šupljeg u prazno

Krpanje starih kredita novima ili narodski rečeno 'pretakanje iz šupljeg u prazno' Šukeru omogućava Zakon o izvršenju proračuna. Kuna slabi i zbog toga što velike strane tvrtke i banke izvlače kapital iz Hrvatske. Jednostavno ovdje nemaju ulagačke perspektive, banke nemaju kome posuditi novac i investirati ga. Nemaju dovoljno projekta za financiranje zbog krize.

Oni za svoju dobit u kunama onda kupe eure i izvuku ih iz Hrvatske pa ih njihove matice ulože negdje drugdje. Evo, za primjer, samo četiri najveće banke u Hrvatskoj ove će godine isplatiti skoro dvije milijarde redovnih dividendi. Bilo bi bolje da je taj novac ostao u Hrvatskoj te da je investiran u poslovne projekte no njih nažalost nema dovoljno.

Strahujete li za stabilnost eura?

  • Da
  • Još mi samo to fali!
  • Ne
  • Meni bi odgovaralo da ojača
  • Nadam se da će pasti

Ukupno glasova:

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene