U nekim školama nastava je polovično organizirana, a u nekima učionice zjape prazne.


U osnovnim, srednjim i visokim školama, fakultetima i znanstvenim institucijama u petak ujutro počeo je štrajk kojega su četiri sindikata obrazovanja i znanosti organizirali tražeći povećanje plaća zaposlenika za četiri posto.

Vezani članci Slika nije dostupna Nastavlja se štrajk u školama; poslijepodne novi pregovori Slika nije dostupna Ministar Mornar uputio pismo nastavnom osoblju

POČEO ŠTRAJK U ŠKOLAMA Najveće žrtve - djeca

Sindikati su najavili da će štrajk trajati do ispunjenja zahtjeva ili do formiranja tehničke Vlade. Ipak, u nekim školama se održava polovična nastava, a primjerice u I. Osnovnoj školi Bjelovar učionice su danas zjapile prazne, a na hodnicima su se tek zatekli učenici i roditelji koji nisu znali ima li nastave ili ne, odnosno da li da učenike ostave u školi ili vode kući.

Vedran Mornar učenicim aje poručio da neće dobivati neopravdane sate za izostanke tijekom današnjeg dana te da još nije siguran hoće li profesorima koji štrajkaju to vrijeme biti plaćeno.

U Zagrebu malo djece stiglo u škole, oni koji su došli zbrinuti

Veliki broj učenika u zagrebačkim školama jutros nije došao na nastavu, a učenici koje su roditelji poslali u školu su zbrinuti i s njima rade nastavnici koji nisu u štrajku.

U zagrebačkoj Osnovnoj školi Cvjetno naselje većina učitelja i nastavnika štrajka, od ukupno 33 člana nastavnog osoblja njih 27 je u štrajku i borave u zbornici, a oni koji ne štrajkaju rade na prihvatu djece i organiziranju aktivnosti za njih.

"U školu je došlo jako malo djece, od ukupno 345 učenika jutros je stiglo njih 18", kaže ravnateljica škole Nataša Batnožić.

"Za tu smo djecu organizirali prihvat, doručak, a nakon toga aktivnosti, likovne i informatičke radionice, aktivnosti u sportskoj dvorani i pisanje zadaće. Kuharice također rade tako da je pripremeljen ručak i djeca su zbrinuta dok roditelji ne dođu po njih", kaže Batnožić.

Slično je i u osnovnoj školi Dragutin Domjanić, jednoj od većih zagrebačkih osnovnih škola, gdje je od ukupno 910 učenika u jutarnju smjenu stiglo njih tek 28 i to mahom učenika nižih razreda za koje je organiziran mliječni obrok, ručak te čuvanje djece koja su u dnevnom boravku do dolaska roditelja.

Vedran Mornar: Djeci je mjesto u školi i nitko nema pravo pozivati roditelje da ne šalju djecu u školu

Nastavno osoblje koje je trebalo biti u jutarnjoj smjeni većinom je u štrajku, 23 učitelja i nastavnika štrajka, a preostalih sedam s djecom rade odgojne aktivnosti, likovni, glazbeni, sat razrednika i slično.

Ravnateljice škola napominju da nema razloga za bojazni roditelja da bi djeca mogla dobiti neopravdana sat ili ukor ako za vrijeme štrajka ne dođu u školu.

Srednje škole organiziraju dio nastave, a zatim učenike puštaju doma

Iako je većina ravnatelja srednjih škola i gimnazija unaprijed naglasila da su učenici dužni doći na nastavu prema rasporedu, i u njima se pojavio mali broj učenika za koje je organiziran dio nastave, a dio ih je kasnije otišli kući.

"Jutros nam je stiglo svega 70-ak učenika od ukupno 566. Kako od 63 zaposlenika njih 23 štrajka, trebalo bi čekati tri ili četiri prazna nastavna sata do predmeta onih nastavnika koji rade, pa su učenici otišli doma", kaže ravnatelj Grafičke škole u Zagrebu Dubravko Deželić.

Napomenuo je kako je moguće da su učenici ohrabreni izjavama u javnosti da neće biti neopravdanih sati za nedolazak u školu, iako on sam to nije rekao već je poručio samo da će biti tolerantni prema učenicima. Očekuje da će učenici u školu doći u ponedjeljak, no čeka razvoj situacije.

Većina nastavnika je u štrajku i u riječkoj Gimnaziji Andrije Mohorovičić, njih 33 štrajka, a osam ih radi. "Učenici su većinom došli u školu, međutim, kako se nije moglo s osam nastavnika koji rade organizirati nastavu za 20 odjeljenja, dio ih je imao nastavu, a veći dio je otišao kući", kaže ravnatelj Henry Ponte.

Ako se štrajk nastavi i u ponedjeljak, pripremili smo privremeni raspored sati prema nastavnicima koji su prijavili da će raditi, učenicima dali naputak da pogledaju taj raspored na web stranici i prema njemu dođu u školu, kaže Ponte.

Mornarovo pismo nastavnom osoblju u povodu najave štrajka u školama

Sindikalci zadovoljni odazivom u Splitu

Voditeljica splitskog područnog ureda Sindikata hrvatskih učitelja Tinka Zemunik rekla je kako su prvi podaci koji im dolaze s terena dosta zadovoljavajući jer štrajka više od 80 posto njihova članstva u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Napomenula je kako će se tek krajem dana znati točan broj štrajkaša jer se podaci s terena stalno ažuriraju.

Jutros zbog štrajka nije bilo nastave u nekoliko splitskih osnovnih škola, a u nekima je organizirano čuvanje djece. Vrata su tako ostala zatvorena u osnovnim školama Pojišan, Kman, Blatine-Škrape, Meje i Split 3, dok su škole Dobra i Pujanka bile otvorene, ali samo kako bi se čuvali učenici koje roditelji nisu imali gdje ostaviti.

U srednjim školama štrajka oko 65 posto zaposlenih, a to su većinom članovi sindikata Preporod. U Glazbenoj školi Josip Hatze štrajka polovica zaposlenih, dok je u srednjoj školi Jure Kaštelan u Omišu u štrajku 90 posto nastavnika.

Kako Hina doznaje na terenu, u većini splitskih gimnazija dio profesora koji ne sudjeluje u štrajku održao je nastavu u prvim školskim satima nakon čega su učenici pušteni kući. Slično je bilo i u srednjim školama u kojima su se učenici samo javili svojim profesorima koji su ih potom pustili kućama. Štrajku su se pridružili i zaposleni na splitskim fakultetima gdje je nastava u prekidu, dok se dio ispita redovno održava.

Građani Splita su podijeljeni oko štrajka prosvjetara, pa tako dio njih kaže da ga ne podržavaju zato što smatraju da prosvjetari vrlo često štrajkaju i to na štetu učenika, dok ih drugi dio podržava smatrajući kako se imaju pravo boriti za svoje plaće jer rade težak i odgovoran posao.

Sindikati: Štrajk uspio, nastavljamo do ispunjenja zahtjeva

Čelnici Vertikale sindikata obrazovanja ustvrdili su u petak na konferenciji za novinare da je štrajk uspio i najavili nastavak štrajka do ispunjenja zahtjeva. Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec izvijestio je kako je u 47 posto srednjih škola u jutarnjoj smjeni štrajkalo 75,8 posto članstva te da nastave nema u gotovo nijednoj srednjoj školi u Hrvatskoj, a ponegdje je krnja.

Odaziv članova pokazuje koliko je nezadovoljstvo u sustavu srednjoškolskog obrazovanja, ocijenio je Mihalinec pozvavši roditelje da ih podrže i poručio kako je odgovornost za učenike u školama na ravnateljima. Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem rekla je kako je 83,73 posto učitelja u štrajku, napominjući da taj sindikat djeluje u više od 850 podružnica u Hrvatskoj.

Štrajk je pokrenut jer nije bilo pomaka oko zahtjeva Vladi za povećanjem plaća od četiri posto i zbog potplaćenosti i velikog nezadovoljstva učitelja i nastavnika u školama, rekla je. Uvjerena je da će u nastavku štrajka odaziv biti i veći i da članovi sindikata neće odustati.

Po riječima predsjednika Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilima Ribića sustav je u blokadi, u štrajku je dvije trećine visokoškolskih ustanova, iako je teško dati precizne podatke. Napomenuo je kako dio nečlanova sindikata radi i dodao kako se održavaju međunarodne konferencije i predavanja za studente koji plaćaju studij, kako se ne bi ugrozili prihodi.

 

Upitan o razlikama u podacima sindikata i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Ribić je rekao kako oni proizlaze uz nastojanja ravnatelja da se dodvore ministru i prikažu se kao lomitelji štrajka, te sindikalnih povjerenika na terenu koji možda malo pretjeruju, ali precizan će sud dati mediji.

'Nebulozne tvrdnje Vlade'

Mihalinec je rekao da su sindikati osnovnih i srednjih škola dobili iz Ministarstva poziv na sastanak u ponedjeljak, 28. rujna, tek trećeg dana štrajka, te potvrdio da će mu se odazvati, ali neće učiniti ništa na štetu svojih članova. Nebuloznim drži tvrdnje da Vlada može potpisivati samo odluke koje vrijede za trajanja njezina mandata, jer Vlade donose dalekosežne odluke koje se protežu i na nekoliko mandata. Upitan postoji li ikakva mogućnost kompromisa, Mihalinec je rekao da prvo trebaju vidjeti ponudu i tek onda mogu razgovarati.

Ribić je ocijenio da su pozivanjem dvaju sindikata iz Vertikale na sastanak, bez Sindikata visokog školstva i znanosti, u Ministarstvu željeli izazvati podjelu unutar Vertikale, ali im to neće uspjeti. Dodao je kako su prozreli namjeru Ministarstva da pokušajem pregovora onemogući štrajk, pa će na razgovor poslati štrajkaški odbor, koji je jedini ovlašten razgovarati vrijeme štrajka.

Ustvrdio je da i tehnička Vlada može voditi pregovore u svrhu sprječavanja veće materijalne štete, budući da ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar tvrdi kako radni dan prosvjetara košta više od 43 milijuna kuna.

Ne tražimo isplatu odmah, moguća je i naknadna kao zaostaci, sve se dade riješiti, ali očito ne postoji volja, nego da se nadmećemo sa svima na ovome svijetu, sa svima moramo biti u sukobu i pokazati da smo "macho" u svim situacijama, rekao je Ribić ciljajući na premijera Zorana Milanovića. Neke pobjede mogu postati porazi i to je ono što naš premijer ne razumije, dodao je.

Također je Mornarove tvrdnje da su prosvjetari dobili kompenzaciju za ukidanje dodatka od 4, 8 i 10 posto nazvao "eklatantnom neistinom".(Hina, Sa.Pu.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju