Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ministar pozvao sindikate na sastanak

'Nitko nema pravo pozivati roditelje da ne šalju djecu u školu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar Vedran Mornar pozvao je sindikate na sastanak u ponedjeljak.

Ministar znanosti obrazovanja i sporta Vedran Mornar gostovao je u Dnevniku Nove TV. 

Pročitajte i ovo Dječji vrtić - 2 Niske plaće Neočekivana odluka: Vrtić ide u štrajk, grad odbio potpisati kolektivni ugovor: "Spremni smo i na zatvaranje!" Napadač s nožem, ilustracija Stravičan slučaj Djevojčice (6 i 11) napadnute nožem pred školom: Francuska policija brzo uhvatila počinitelja

Ministar Mornar uputio pismo nastavnom osoblju

S obzirom na to da u nekim školama dio nastavnika neće biti u štrajku, jesu li učenici obvezni dolaziti na nastavu ili ne?

Ponavljam, djeci je mjesto u školi i nitko nema pravo pozivati roditelje da ne šalju djecu u školu. Roditeljima preporučam da provjere sa školama, s ravnateljima i da na temelju toga donesu odluku. Međutim, sigurno da nitko neće dobiti neopravdane sate ako se dijete ne pojavi sutra u školi zbog ove zbrke koja je nastala, moram reći, zaslugom sindikata.

Hoće li dani u štrajku biti plaćeni?

Ministar Vedran Mornar pozvao je sindikate na sastanak u ponedjeljak. Ne znam još. Riječ je o velikim novcima. To košta 40 milijuna kuna dnevno, čak i nešto više i to se vrlo lako može provjeriti i izračunati, ako se masa plaće podijeli s brojem radnih dana. To su novci s kojima mi možemo puno napraviti, Odluka će biti donesena kasnije.

Danas ste pozvali sindikate na sastanak u ponedjeljak. Što ćete im ponuditi?

Nastavak razgovora. Mislim da ono što traže u ovom obliku prvenstveno nije pravedno prema ljudima u sustavu. Oni su različito prošli kroz ovu recesiju. Nekima je čak plaća povećana 3,5 posto. Nekima je pala i za 12 posto i mislim da je najnepravednije moguće rješenje prema ljudima u sustavu oni što sindikati nude.

Ministre, ako ovaj štrajk potraje, što ćete onda učiniti?

O tome ćemo odlučiti kada vidimo hoće li potrajati. Naše mišljenje je da je on neopravdan. Prosto je nevjerojatno da sindikati u ovim trenucima, u vrijeme ove izbjegličke krize, ovih dramatičnih trenutaka koje imamo prilike gledati u svim medijima, pozivaju na štrajk.

Vi tvrdite da za štrajk nema razloga. Zašto?

Mislim da taj povod da su u zdravstvu dobili neki dodatak na odgovornost, a školstvo nije potpuno je promašena teza. Naime, kad se oduzimalo 4,80 u svim sektorima zdravstvo nije dobilo ništa, a obrazovanje je dobilo ipak povišicu od 3,50 % za sve nastavnike i 6 i 8 % za savjetnike, odnosno mentore. Dakle ta teza nije opravdana. Osim toga, mi nudimo pregovore. Mi jednostavno molimo time-out dva mjeseca.

Što im sve možete ponuditi?

Možemo i ponuditi da kad budemo doista imali odgovornost upravljanjem proračunom za sljedeću godinu, da vidimo kakve su mogućnosti, da u skladu s time damo povišice. Doista smatramo da je obrazovanje potplaćeno, da bi nastavnici u sustavu trebali imati više, ali ovaj trenutak, u trenutku ove krize, u trenutku kad imamo do proglašenja izbora možda nekoliko dana, tražiti ovako nešto ultimativno, ja mislim da je neprimjereno.

Sad kad ste spomenuli izbore, još na kraju pitanje: Ima li politike u ovome svemu?

Pa teško je oteti se dojmu da politike u ovome nema.

Sindikati pozivaju roditelje: 'Ne šaljite sutra djecu u školu!'

Svako dijete koje dođe u školu bit će zbrinuto

Čelnicu sindikata hrvatskih učitelja Sanju Šprem iz Sindikata hrvatskih učitelja pitali smo što sutra s učenicima, koja je poruka roditeljima? Hoće li slati svoju djecu u školu ili ne?

Škole su otvorene, a nastavnici u štrajku. Znači, svako dijete koje dođe u školu bit će zbrinuto, bit će naravno neki vid čuvanja i svako će dijete biti dobrodošlo u školi. Dobit će naravno i svoju užinu i neće biti nikakvih problema.

Najavili ste da će štrajk trajati sve dok se ne ispune vaši zahtjevi. Što to znači, može li onda štrajk trajati i dulje od tjedan dana?

Naravno da može. O duljini štrajka donosi odluku štrajkaški odbor.

A što to znači, može li to izazvati kolaps u školstvu ukoliko se štrajk odulji?

Nadamo se da se neće toliko oduljiti da bi bilo kolapsa u školama. Naravno znamo koliko ima nastavna godina i u tim okvirima ćemo projicirati da neće biti kolapsa, da sindikati budu optuženi za kolaps u školstvu.

Primili ste danas poziv od ministra Mornara za sastanak u ponedjeljak u ministarstvu. Hoćete li se odazvati i što očekujete, što vam ministar može ponuditi?

Vlada može ponuditi samo ono što smo mi tražili. Naši zahtjevi su jasni, očiti i o ministarstvu i Vladi ovisi kako će biti.

Dakle, bez povećanja od četiri posto vi ne odustajete?

Naši zahtjevi su takvi i zbog toga ulazimo u štrajk

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene