Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odlučeno

Štrajk liječnika u mirovanju tri mjeseca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Štrajk liječnika u mirovanju je sljedeća tri mjeseca, odlučio je liječnički sindikat na današnjoj sjednici.

Štrajk bolničkih liječnika formalno-pravno se ne prekida i tri mjeseca se stavlja u mirovanje, odlučila je Izvanredna skupština liječničkog sindikata na današnjoj sjednici. Nakon toga će se održati Skupština na kojoj će se vidjeti što dalje.

Pročitajte i ovo Liječnici i štrajk - 4 Nezadovoljni uvjetima Liječnici se pripremaju za štrajk: "Već četiri godine očekujemo od Vlade da prepozna ozbiljnost problema u sustavu" Ilustracija Novi problemi za građane Liječnici počeli pripreme za štrajk: "Beroš namjerno miješa kruške i jabuke''

Liječnički štrajk u mirovanju, Babić poručuje: Spremni smo prihvatiti žrtvu

'Loša zdravstvena politika ove Vlade, loš kolektivni ugovor, master plan ispod razine bez javne rasprave, povećane liste čekanja - za sve ove probleme ministar pokušava okriviti štrajk. Ministra ćemo staviti u situaciju da u ova tri mjeseca pokaže što zna i kakav je sustav', kazao je predsjednik liječničkog sindikata Ivica Babić.

Što se tiče master plana, Babić je kazao kako se trebala provesti rasprava na tri razine – lokalnoj razini sa stručnom javnosti i socijalnim partnerima. 'Master plan nikad nije objavljen, tko su autori, tko to plaća, tko su stručni recenzenti - ništa od toga se ne zna, a master plan će imati posljedice na cijeli sustav', kazao je te dodao da je 'namjera Ministarstva i Vlade sustav dovesti u puzajuće stanje pa da krene privatizacija kao što je slučaj s cijelim gospodarstvom'.

Iz sindikata liječnika su poručili da nisu svi KBC-i dobili plaću, tako ni KBC Split, Dubrovnik i Sestre milosrdnice te da je za neisplatu plaća kriv poslodavac. Dodali su i da je smjenski rad uveden kako se ne bi plaćali prekovremeni.

'U Karlovcu je već na snazi pa je tako jučer na ginekološkom odjelu radilo dvoje ginekologa na 40 postelja što pokazuje manjak liječnika i nefunskcioniranje sustava', kazala je predsjednica štrajkaškog odbora karlovačke podružnice Hrvatskog liječničkog sindikata dr. Samija Ropar.

Babić je na kraju istaknuo kako je Hrvatska jedina zemlja gdje liječnici nemaju svoj strukovni kolektivni ugovor. 'Zašto ministar ne voli doktore i ne želi ih prihvatiti kao socijalne partnere', pita se.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene