Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Štrajk glađu je skretanje pozornosti i pritisak na pravosuđe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Četiri nevladine udruge ocijenile su u današnjem priopćenju za medije da Branimir Glavaš i suoptuženi za ratni zločin u Osijeku 1991. svojim štrajkom glađu nastoje skrenuti pozornost javnosti sa sudbine žrtava te da neke udruge ratnih veterana vrše pritisak na pravosuđe tražeći smjenu glavnog državnog odvjetnika.

"Umjesto ustanovljenja odgovornosti, pažnja javnosti se usmjerava na ljude koji su se sami odlučili oštetiti svoje zdravlje, a ne na one koji nisu mogli odlučiti hoće li po garažama piti kiselinu i hoće li sami skinuti 'selotejp' s usta", kaže se u priopćenju četiriju udruga koje je potpisala Vesna Teršelić.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zakon opasnih namjera HND protiv lex AP: "Intencija ovog zakona jest da se sakriju različite otimačine javnog novca i hajdučija" Slika nije dostupna Dnevni listovi upozoravaju 5 medija žali se na pritisak najveće oporbene stranke: ''Ovakva politika SDP-a predstavlja grubi nasrtaj na slobodu tiska''

"Štrajkaši navode da je razlog za njihov atak na vlastito zdravlje (i ucjenjivanje pravne države) nepovjerenje u hrvatsko pravosuđe i nemogućnost obrane sa slobode. Obrana sa slobode, međutim, nije pravo koje a priori imaju svi optuženici, pogotovo za djela takve težine o kakvima se u ovom slučaju radi", kaže se među ostalim u priopćenju.

"Ponovni štrajk glađu je, kao i prethodni, usmjeren protiv
institucija koje jamče vladavinu prava, kako bi optuženi sebi
pribavili povlašten tretman. Kao metoda pritiska kojoj pribjegavaju optuženici on je legitiman, ali ne obavezuje sud, budući da se sudjelovanje optuženika u postupku može osigurati i putem njihovih odvjetnika-branitelja", kaže se među ostalim u priopćenju Centra za mir, nenasilje i ljudska prava, Documente-centra za suočavanje s prošlošću, Građanskog odbora za ljudska prava i Hrvatskog helsinškog odbora.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene