Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dvije Kolone sjećanja

Vlada demantira odustajanje od Kolone sjećanja, kažu: 'Bili smo spriječeni'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Vukovar su stigle na tisuće ljudi, a prema memorijalnom groblju krenuli su u dvije kolone. Većina sudionika priključila se koloni koju je formirao Stožer za obranu hrvatskog Vukovara. Ubrzo nakon toga, došlo je do problema u protokolu.

Predsjednik Ivo Josipović i premijer Zoran Milanović u Dnevniku Nove TV u 19:15! 13:50 Iz ureda Vlade RH stiglo je priopćenje u kojem stoji da Vlada nije odustala od kolone sjećanja već da je bila spriječena u priključenju istoj. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kolona sjećanja Vukovar odao počast žrtvama i herojima Slika nije dostupna FOTO i VIDEO Hrvatska zapalila svijeće u znak sjećanja na žrtve Vukovara

'U izvješćima o događanjima na ovogodišnjem Danu sjećanja na žrtve Vukovara 1991. dio medija donosi netočne navode o tome da je državni vrh odustao od Kolone sjećanja u Vukovaru.

Istina je da je državni vrh bio spriječen priključiti se Koloni sjećanja, kao što su u svojim izjavama istaknula i tri predsjednika – Republike Hrvatske, Hrvatskoga sabora i Vlade Republike Hrvatske.

Predsjednik Republike Ivo Josipović, predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko i predsjednik Vlade Zoran Milanović položili su vijence i zapalili svijeće na Spomen obilježju na mjestu masovne grobnice na Ovčari.'

12:45 Šef najjače oporbene stranke Tomislav Karamarko nije želio previše komentirati odluku Vlade da odustane od Kolone sjećanja rekavši kako je danas prevažan dan da bi se o tome pričalo.

12:20 'Država nam je opljačkana, reprezentacija igra katastrofalno, a Vukovar je obezvrijeđen. Što je još ostalo?', upitao se ministar branitelja Predrag Matić.

11:30 Državni vrh odustao je od kolone sjećanja!

11:15 Nakon što je cijela Stožerova kolona prošla, svoj je put nastavila i kolona u kojoj se nalazi državni vrh.

11:00 General Ante Gotovina za javnu televiziju rekao je kako su danas bitni samo oni koji su se žrtvovali u gradu heroju te da je sve ostalo sporedno. 'Vukovar je grad heroj i došao sam se pokloniti žrtvi grada. S pijetetom odati počast braći i sestrama. Oni su se borili za našu domovinu. To je važno, sve ostalo je sporedno', rekao je general Gotovina.

Gotovina je u trenutku pada Vukovara bio na zapadnoslavonskom ratištu te za se prisjetio kako je to izgledalo kada su 1991. godine saznali za pad Vukovara. 'Tuga, žalost, nismo se osjećali dobro, psihološki je to bilo teško podnijeti, ali izdigli smo se, ustrojili, digli smo glave i uspjeli smo. Uspjeli smo u pravnoj bitci, uspjet ćemo i danas i sutra, u gospodarskoj i ekonomskoj bitci', rekao je general Gotovina.

>> Ratni zapovjednik Škabrnje: 'Prvi put neću govoriti za govornicom jer mi to nije dopušteno'

10:50 Prilikom prolaska Vukovarom Stožerova kolona je na jednom raskrižju prepriječila put koloni u kojoj se nalazi državni vrh. Iz te kolone probiti su se uspjeli ratni zapovjednici Dedaković, Borković i Merčep.

10:20 Među sudionicima obilježavanja u krugu bolnice stigli i predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac i Srpskog demokratskog foruma Veljko Đakula.

Po dolasku u krug bolnice upitan o dvjema kolonama sjećanja, predsjednik Republike Ivo Josipović kazao je kako je na današnji dan najbitnije odati počast onima koji su položili živote za Vukovar i Hrvatsku, a da je stvar svakoga kako će to učiniti.

10:15 'Mi smo rekli da ćemo pokazati vukovarsku Hrvatsku, Nek javnost procijeni koja je veća', rekao je predsjednik Stožera Tomislav Josić. U Stožerovoj koloni brojni transparenti upućeni Vladi. Premijeru poručili: 'Bio se premlad da se boriš dok su i mlađi ginuli.'

10:00 Stožerova kolona krenula je od vukovarske bolnice prema groblju. U toj koloni krenuli su i generali Gotovina, Markač i Čermak.

09:50 Kako je bilo najavljivano iz Stožera za obranu hrvatskog Vukovara kako na današnji dan neće biti dvije kolone sjećanja koje će proći Vukovarom u spomen na žrtve agresije na taj grad 1991., to se nije obistinilo i najveći dio sudionika krenuo je u koloni koju predvodi Stožer. Oni su, nakon intoniranja himne i minute šutnje za poginule, pošli prema Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata formirajući veliku kolonu.

Mobilne internetske mreže u Vukovaru su preopterećene. Otežano se šalju fotografije. 'Kolona će biti veličanstvena i dostojanstvena'

'Vukovarska Kolona sjećanja kojom će ulicama grada Vukovara proći tisuće građana Vukovara i domoljuba iz svih krajeva Hrvatske, bit će veličanstvena i dostojanstvena, upravo onakva kakvu i zaslužuju svi oni koji su živote položili za slobodu ovoga grada i Hrvatske', izjavio je vukovarski gradonačelnik Željko Sabo.

'Grad Vukovar spreman je za dolazak 100.000 ljudi među kojima će se naći i kompletan državni vrh te cijela Vlada, a akreditirano je i više od 25 članova diplomatskog zbora', kazao je Sabo.

Sabo je izrazio očekivanje da će i ovogodišnja Kolona sjećanja pokazati Hrvatskoj i svijetu što je grad Vukovar, a on je, kako je ustvrdio, grad mira i tolerancije bez obzira na neke različitosti i događanja proteklih mjeseci.

>> Vukovar na pola sata ostao bez struje!

>> FOTO Ministri rano jutros krenuli prema Vukovaru

Kolona sjećanja 18. studenoga središnji je događaj obilježavanja stradanja Vukovara u Domovinskom ratu i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine, koji je proglašen 1999. godine odlukom Hrvatskog sabora kako bi se na dostojanstven i primjeren način odala počast svim sudionicima obrane Vukovara - grada simbola hrvatske slobode.

Sudionici obilježavanja u Koloni sjećanja u hodnji prolaze gradskim ulicama od vukovarske Opće županijske bolnice do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata. Put je dugačak 5,5 kilometara, a po dolasku na groblje državna i druga izaslanstva polažit će vijence i zapaliti svijeće, dok će za poginule i nestale u agresiji i okupaciji Vukovara 1991. godine biti služena misa zadušnica.

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine obilježava se 18. studenoga u spomen na 18. studenoga 1991. godine kada je nakon tromjesečnog otpora slomljena obrana Vukovara, a u Vukovar počeli ulaziti pripadnici bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi. U bitki za Vukovar, koja je počela 25. kolovoza, a završila slomom obrane grada, po podacima vukovarske bolnice, ubijene su 1624, a ranjeno 1219 osoba dok je nakon okupacije, u srbijanske logore odvedeno oko 8.000 vukovarskih branitelja i civila, a iz potpuno razrušenog grada prognano oko 22.000 Hrvata i ostalih nesrba.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene