Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ovo morate znati

Ove korake nikako nemojte preskakati: Što napraviti kada vas ugrize pas?

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Svjedočimo čestim napadima pasa na čovjeka, a često puta i ugrizima. Provjerili smo što morate učiniti ako vam se to dogodi.

Hrvatska godišnje bilježi oko tri i pol tisuće ugriza životinja, a u do 90 posto tih slučajeva krivac su psi ili mačke.

Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar piše da takvi ugrizi mogu uzrokovati ozbiljne infekcije, a jedna od njih je i bjesnoća.

Ako vas ugrize životinja, prvo što morate napraviti je dobro isprati ranu vodom i laganim sapunom, a to mjesto zatim pokriti čistim zavojem ili gazom.

Pročitajte i ovo Izbjeglički kamp u Gazi Iz minute u minutu VIDEO Izrael priznao da je ponovno napao izbjeglički kamp u Gazi. Hamas prijeti: "Moramo ih naučiti lekciju i to ćemo učiniti opet i opet..."

Idući korak je konzultirati se s liječnicima. Ovisno o težini ozljede, javite se svom obiteljskom liječniku ili na hitni prijem u bolnicu kako bi se rana pravovremeno mogla tretirati da ne dođe do potencijalnih komplikacija, odnosno infekcija.

Potrebno je i provjeriti cijepni status protiv tetanusa te odraditi procjenu potrebe za zaštitom od bjesnoće u antirabičnu ambulantu kod liječnika specijalista epidemiologa.

Pročitajte i ovo Varaždinci obilaze grobove svojih najmilijih Pojačan promet FOTO Blagdan je Svih svetih, građani obilaze grobove najmilijih: "Svi smo tu ujedinjeni, kao da su duše spojene"

Kada dođete na pregled u antirabičnu ambulantu, provjerit će kako je do ozljede došlo te odlučiti kako ćete vas zaštiti.

"Mole se pacijenti da pri dolasku u Antirabičnu ambulantu na pregled za ozljede zadane od strane životinje koja ima vlasnika donesu podatke o vlasniku životinje, kako bi se ista stavila pod veterinarski nadzor od strane Veterinarske inspekcije tijekom deset dana, nakon čega dobivamo izvješće o ponašanju životinje i njenom zdravstvenom stanju", naglašavaju iz NZJZ-a dr. Andrija Štampar.

Najvažnije je pravovremeno reagirati, zato ne oklijevajte kod posjeta liječniku ako se nađete u takvoj neprilici.

 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene