Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kazne za prekršitelje

'Novi zakon kažnjava i one koji se nisu svojom krivnjom našli u određenoj životnoj situaciji'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slavite li i vi rođendan, posebice na nekoj javnoj površini, dobro proučite Zakon o javnom redu i miru.

Za glasno puštanje glazbe, konzumiranje alkohola, uriniranje, sve do seksa na javnom mjestu i vrijeđanja policajaca kazne su rigorozne! Trubite li, svađate li se i vičete iz auta? Kucate i zvonite drugima na vrata? Platit ćete kaznu od 1.000 do 3.000 kuna.

Pročitajte i ovo Podaci - 1 Brzina interneta Hrvatski Telekom mora platiti 5,9 milijuna eura: "Određivanje ovakve drakonske kazne je izvan svakog razumnog okvira" Ilustracija Rutinska kontrola Zaustavila ga policija, a nakon provjere oduzeli mu auto i ispisali ogromnu kaznu

Bušite ili imate radove od 22 sata do šest ujutro? Za to je predviđena kazna od 3.000 do 5.000 kuna. Hodate goli na javnom mjestu? To bi vas moglo stajati između 2.000 i 4.000 kuna. Ovo su samo neki od primjera novog prijedloga zakona o prekršajima. 'Što se tiče seksa na javnom mjestu, uriniranja na javnom mjestu, to treba najstrože kazniti po mome mišljenju. Najstrože! Jer takvo ponašanje se ne može tolerirati', smatraju građani.

>> Golotinja, nužda na javnom mjestu, kartanje za novac, prosjačenje... Evo za što će se plaćati kazne!

U Hrvatskoj se na godinu zabilježi oko 30 tisuća prekršaja. Najviše je svađe i vike, slijedi tučnjava, pa drsko ponašanje. Nove kazne inozemni gosti podržavaju. 'To su stvari koje ljudi ne smiju raditi na javnom mjestu', rekla je turistica iz Makedonije.

Odvjetnici smatraju da se o svakom zakonu, pogotovo onom koji se bavi osjetljivim društvenim pitanjima mora povesti javna rasprava. 'Po meni je ovaj zakon poprilično kontradiktoran, socijalno neosjetljiv, iz razloga što ne rješava osnovne uzroke socioloških fenomena i pojavnosti u društvu nego vrlo drastično i represivno kažnjava počinitelje koji nisu svojom krivnjom došli u određene životne situacije kao što su prostitucija ili prosjačenje', rekao je odvjetnik Krešimir Šuica.

Uz dame noći, kazne će platiti i klijenti. Od 1.000 do 10.000 kuna. Ista je kazna i za prosjačenje, čak i 60 dana zatvora za one koji organiziraju grupu. 'Prosjačenje, prostitucija su postojali oduvijek. Ne kažem da je to stvar koja nam treba i koja treba u društvu, ali to bi stvarno trebalo biti znanstveno i ljudski dobro sređeno', rekla je Ljiljana Škrinjarić, psihologinja.

Znatno oprezniji trebat će biti i zaljubljeni parovi, jer prepuštanje strastima na javnom mjestu stajat će ih do 5.000 tisuća kuna. Prije tri godine jedan inozemni bračni par za seks na rovinjskoj plaži platio je 102 eura.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene