Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NAKON NATJEČAJA MUP-A ISTRAŽUJEMO

Što se sve može s 13 milijuna kuna – osim kupiti dvije blindirane automobilske "zvijeri"?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
MUP planira dati 13 milijuna kuna za nabavu dva blindirana vozila u kojima će prevoziti štićene osobe. Trinaest milijuna kuna nije malo novca, a mi smo izdvojili nekoliko mogućnosti kako se mogu potrošiti (osim na već spomenuta vozila).

Za potrebe prijevoza štićenih osoba MUP putem javne nabave kupuje dva osobna vozila visoke klase s balističkom zaštitom, procijenjene vrijednosti 10,4 milijuna kuna bez PDV-a.

Pročitajte i ovo Kamere za prebrze vozače (Foto: Dnevnik.hr) - 1 pripreme za sezonu Veliki brat po cijeloj Hrvatskoj: Masovno se postavljaju nove kamere za nadzor brzine Interpol - 1 Međunarodni zahtjevi Interpolove tjeralice: Znate li kada se koriste crvene, plave, žute, zelene, crne, ljubičaste i narančaste?

Kada se tom iznosu doda PDV, dobije se svota od pozamašnih 13 milijuna kuna.

Po pisanju Jutarnjeg lista, specifikacijama iz natječaja odgovaraju Audi A8, Mercedes S klase ili BMW 7, koji će morati biti opremljeni vrlo sofisticiranom razinom zaštite.

Traži se tako da vozila imaju nosače za strojnice, senzore za suzavac, specijalne pneumatike i naplatke koji omogućuju kretanje bez tlaka, nosače zastavica u prednjim blatobranima, kao i balističku zaštitu...

Vozila osim toga moraju imati sustav za nužni izlaz te hidraulički pogon sigurnosnog stakla na svim vratima i najmanje 460 konjskih snaga.

Što se može s 13 milijuna?

Trinaest milijuna kuna namijenjenih za kupovinu ovih vozila nije mali novac. Radi se primjerice o 2160 prosječnih hrvatskih plaća, a da bi ih zaradili, pod uvjetom da spadate u taj prosjek od 6.018 kuna i da vam je plaća redovita, trebate raditi 180 godina. Dakle, nemoguća misija – za sada.

Ali uvijek vam opstaje opcija da zamislite da se nalazite u situaciji u kojoj raspolažete s 13 milijuna kuna. Što se može napraviti s njima?

Kupiti dvorac ili pametnije potrošiti novac

Može se primjerice kupiti dvorac, a da vam nekoliiko milijuna i dalje ostane u džepu. U ožujku ove godine objavljeno je, naime, da se za 8,1 milijuna kuna prodaje dvorac Šaulovec u Črešnjevu u Varaždinskoj županiji.

No, postoje mnogo bolji i pametniji načini za trošenje 13 milijuna kuna, a da to nisu blindirane "zvijeri".

10,5 milijuna kuna za lijekove

Sjećate li se primjerice mališana iz Klaićeve bolnice kojima je trebao lijek za liječenje visokorizičnog neuroblastoma? Sedmero djece bili su kandidati za lijek, a v. d. ravnatelj Klinike za dječje bolesti u Zagrebu Zoran Bahtijarević u javnost je iznio podatak kako bi osiguravanje lijeka za njih stajalo 10,5 milijuna kuna. Doznali smo tada i da je taj isti iznos gotovo cijeli godišnji bolnički proračun za skupe lijekove.

Problem koji nije riješila nijedna vlada

A sjećate li se pak naših priča o derutnoj i opasnoj vukovarskoj školi? Problem je to koji od mirne reintegracije do danas nije riješila ni jedna vlada, a politika se osjećajima djece poigrava godinama.

Sanacija škole vrijedi malo više od iznosa koji će se dati za dva automobila – 15 milijuna kuna. Ali obnova unatoč nizu obećanja nikako da krene, pa vukovarska djeca i dalje odlaze u rizične učionice.

10 milijuna kuna za opremanje informatičkih učionica

Oko deset milijuna kuna uložit će se u opremu koja je nužna za uvođenje obvezne informatike za učenike koji će školske godine 2017./2018. upisati pete i šeste razrede.

Vrtići, dvorane, fontane...

Mnoge škole muku muče sa školskim dvoranama. Neke ih nemaju, neke ih imaju, ali su u lošem stanju, a neke su bile dovoljno sretne da ih obnove. A koliko su novca potrošili na obnovu?

Učenici osnovne škole u Bedekovčini u rujnu su proslavili otvorenje dvorane na čiju je obnovu potrošeno 250 tisuća kuna. Obradovali su se tako novom parketu i krovištu koje je prokišnjavalo. Prije dvije godine učenici vukovarske Ekonomske škole slavili su obnavljanje i opremanje njihove školske dvorane, za što je izdvojeno 3 milijuna kuna.

Sedam i pol milijuna kuna stajat će radovi nadogradnje vrtića u zagrebačkom Resniku. U idućih 10 mjeseci, koliko će trajati radovi, kapacitet vrtića povećat će se za 4 grupe.

Prošli mjesec dovršena je pak obnova vrtića u Slavonskom Brodu, a ukupna vrijednost radova iznosila je 1,8 milijuna kuna.

Za ova 4 objekta izdvojeno je, dakle, sve skupa nešto manje od 13 milijuna kuna.

Naravno, postoje i drugi načini na koje se može potrošiti 13 milijuna kuna. Može se naprimjer izgraditi jedna veličanstvena fontana.  A sigurni smo da i vi sami imate pokoju ideju koja ne uključuje "utvrde na kotačima".

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene