Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pitanje bez odgovora

'Što se mota po glavi ljudima koji voze krivim smjerom?'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bio je ovo opasan dan na hrvatskim autocestama. Čak četiri automobila diljem zemlje vozila su u krivom smjeru. Tri slučaja prošla su bez ozbiljnih posljedica, no ne i sudionici nesreće koja se dogodila na zagrebačkoj obilaznici.

Ondje je sudar uzrokovao vozač koji je, pod utjecajem alkohola, vozio u suprotnom smjeru. Teško je ozlijeđen dok se za život vozača drugog automobila liječnici još bore. Zaredali su se slučajevi vožnje suprotnim smjerom, nažalost neki su bili i sa smrtnim posljedicama, tako da zasigurno nema vozača, koji se nije prestravio pri pomisli da normalno vozi svojim smjerom autoceste, gdje brzina nije ispod stotinu kilometara na sat, a da mu se pred njim odjednom nađe zalutali automobil. Šansa da se u takvim situacijama izvučete vrlo je mala, a nikakav refleks vjerojatno ne bi pomogao. Ni krivi ni dužni, postajete žrtva tuđe nepažnje, što se može dogoditi svakom od nas. Bilo je tako tijekom cijelog ljeta, a nažalost, i tijekom ovog dana. Hrvatski autoklub zabilježio je čak četiri slučaja, a najteži na zagrebačkoj obilaznici. Ovaj put, žrtva osobe koja koja je vozila u suprotnom smjeru i to pijana bori se za život.

Pročitajte i ovo Sudar u Buzinu - 2 Kombi oduzeo prednost Opelu Sudar u Buzinu: Hitna prevezla jednu osobu u bolnicu Davor Božinović na Plitvicama politizacija obljetnice "Htjeli smo izbjeći ispade i politički šou": Božinović objasnio zašto Milanovića nisu pozvali na Plitvice

Frontalni sudar dogodio se rano jutros kod motela Plitvice, na zagrebačkoj obilaznici. Krivac, bez sumnje 23-godišnji vozač automobila Renault Clio. U pripitom stanju, vozio je u suprotnom smjeru i sudario se s Renaultom Thaliom, koji je vozio u pravom smjeru. Oba su vozača, u prometnoj su nesreći teško ozlijeđena. Prije nego što je izašao na cestu, vozač koji je izazvao nesreću, nekoliko je sati proveo drijemajući na odmorištu, možda se želio otrijezniti, ali umjesto prema Jankomiru krenuo je prema Lučkom. 'Što se dešava u glavi tih ljudi koji voze u suprotnom smjeru, mislim da to nitko neće nikad odgonetnuti', rekao nam je Denis Marincel iz HAK-a.

HAK savjetuje vozačima u suprotnom smijeru da odmah zaustave vozilo i upale signalizaciju

Još tri vozača u jutarnjim satima riskirala su ludu glavu, nije bilo žrtava. HAK je uočio jednog kako vozi krivim smjerom od Ivanje Reke do Svete Helene, a onda im se izgubio iz vida. Slično su vidjeli i na području Zadra i Đakova. Vozačima koji zalutaju, prenosimo savjet iz HAK-a. 'Momentalno parkirati vozilo na zaustavnu traku, uključit četiri žmigavca i ostat na mobitelu, ostat u vezi s nama, ali obavezno zaustavit vozilo', zaključio je Marincel. Tko primijeti vozilo u suprotnom smjeru, neka se javi na broj 01 987, savjetuju u HAK-u, a ostalo će riješiti stručne službe.

Očito da treba apelirati na vozače da paze, posebno kada se nalaze na nepoznatom dijelu ceste. Treba više pratiti znakove, neki bi, čini se, morali i ponoviti program autoškole. Stručnjaci ističu kako je najveći problem na autocestama, posebno u blizini manjih mjesta čiji se vozači s autocestom prvi put susreću. Nažalost, i autoškole s mladim vozačima tamo rijetko izlaze pa je i to veliki problem. Sve to otežava situaciju, iako je signalizacija rađena po svim svjetskim standardima. Posljednjih mjeseci čak su i takvi standardi dodatno opremljeni, pa imamo velike oznake STOP - KRIVI SMJER. Ako je suditi po najnovijim slučajevima ni to, nažalost, doista ne pomaže.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene