Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Umjesto da se zajedničkim snagama izbore kako riješiti spor sa susjedima Slovencima, naš državni vrh i dalje vodi borbu tko je čiji diplomat. Kamen smutnje između Pantovčaka i Markova trga mogla bi biti sedma uprava ministarstva vanjskih poslova.


Špijunira li sedma uprava diplomate bliske predsjedniku Mesiću? Taj intrigantni odjel ministarstva vanjskih poslova navodno je sastavio crnu listu s imenima diplomata za odstrel. Rad sigurnosne službe predsjednik kritizira već dulje vrijeme. To je ostatak prošlog vremena i treba je, kaže, reformirati i uvesti službu osiguranja. 'I to da bude pod nadležnim ministrom, a obavještajne poslove treba dati profesionalcima da se time bave i vojnim i civilnim', rekao je Stjepan Mesić.

Vezani članci Zgrada Zagrebačkog holdinga Raspisali natječaj za tri člana Uprave Zagrebačkog holdinga: "Doista želimo najbolje ljude na ovim mjestima" Veleposlanik SAD-a William Robert Kohorst (Foto: Pixsell) Američki veleposlanik Kohorst: "Odnosi SAD-a i Hrvatske su snažni, sada smo pravi partneri"

Informacije su, navodno, iscurile u medije nakon sastanka na Pantovčaku na kojem su bili ministar  Gordan Jandroković, Bianka Matković, premijer Ivo Sanader i predsjednik Stjepan Mesić. 'Ja ne znam što je bilo na tom sastanku, ali vam mogu jamčiti da ovo ministarstvo ne poznaje moje i tvoje isključivo poznaje riječ profesionalizam', rekao je Mario Dragun, glasnogovornik MVP-a.  Nitko nikoga ne špijunira, tvrde u ministarstvu, a sedma uprava nije špijunska agencija nego sigurnosna. Obavještajni karakter, kažu, izgubila je još 2000. 

Prije nego odu u inozemstvo, diplomati prolaze stručnu, sigurnosnu i psihijatrijsku provjeru. Unatoč svemu mnogi su optuživani za silovanja, nasilje, pedofiliju, krađe, poslove s drogom. Hrvatsku danas u svijetu predstavlja 56 veleposlanstava i 23 konzulata. A sve dok se veleposlanici biraju u političkim središnjicama i uredu predsjednika, a ne resornom ministarstvu mnogi neće biti zadovoljni.