Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zatopljenje veza

Veleposlanici Venezuele i SAD-a vraćaju se na posao

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Venezuela i Sjedinjene Države idućih će dana vratiti na dužnost svoje veleposlanike protjerane u rujnu, izjavio je venezuelski ministar vanjskih poslova Nicolas Maduro.

Normalizacija diplomatskih odnosa ‘dogodit će se idućih dana, kako bi omogućila bolju komunikaciju’, rekao je Maduro novinarima u Maracayju. Taj grad, 80 km zapadno o Caracasa, u srijedu će biti domaćin šestog susreta na vrhu Bolivarske alternative za Amerike (Alba), protuliberalnog gospodarskog bloka koji su 2004. utemeljile Kuba i Venezuela. O povratku dvaju veleposlanika razgovarali su predsjednik Hugo Chavez i američka državna tajnica Hillary Clinton prije dva mjeseca, u prigodi summita Amerika u Trinidadu i Tobagu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Naoružani marinci umjesto liječnika Chavez optužio SAD za okupaciju Haitija Slika nije dostupna Obama ostavio dobar dojam Chavez oduševljen Obamom, imenovao veleposlanika u SAD-u

Taj je skup obilježilo stanovito zatopljenje veza između Caracasa i Washingtona koje su bile izrazito loše za mandata Georgea W. Busha. Chavez je odlučio da je ‘jednostavnije ponovno imenovati prijašnje veleposlanike’, kako navode venezuelski diplomatski izvori. Dana 11. rujna Chavez je naredio da se američki veleposlanik u Caracasu protjera zbog ‘opetovanog iskazivanja mržnje američke vlade prema narodu Venezuele’.

Chavez je svoj potez obrazložio i ‘solidarnošću’ s Bolivijom koja je dan ranije protjerala američkog predstavnika u La Pazu, optuživši ga da potiče podjele i separatizam u Boliviji koja je bila u jeku političke krize. SAD je zauzvrat protjerao bolivijskog, a zatim i venezuelskog veleposlanika u Washingtonu. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene