Političari osuđuju nasilje i potiču žrtve da ga prijavljuju. No, što kada se nasilje prijavi?

Galerija


Nakon što je zaposlenica Autokluba Siget prijavila bivšeg HDZ-ovog saborskog zastupnika za silovanje, političari su oštro osudili napad, a HDZ se odmah ogradio.

Sram, strah i nerazumijevanje okoline, plus sporost institucija – ključni su elementi o priči oko zlostavljanja. Svi se zgražaju nad optužbama, a pitanje je bi li tako reagirali da nije bilo prijave policiji.

Više od 90 posto žena šuti nakon silovanja, a samo njih 10 posto odluči se podnijeti prijavu policiji. Sudski procesi traju godinama i većina žrtava odustaje jer ne želi izaći u javnost kako im se ne bi otkrio identitet. A jednom kad zapoočne sudski proces, moraju izaći u javnost.

Policija privela Damira Škaru na ispitivanje u Županijsko državno odvjetništvo (Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL) Damiru Škari određeno mjesec dana istražnog zatvora: Zadržan zbog ova dva kaznena djela

Damir Škaro prijavljen za silovanje (Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL) Damir Škaro uhićen na granici zbog optužbi za silovanje i prijetnje: ''Molila sam da prestane, a on mi je zadirao prste sve dublje...''

''Za kazneno djelo silovanja kazne su od jedne do deset godina zatvora, a često se izriču samo minimalne kazne od jedne godine zatvora. U Hrvatskoj se često događa da sudski postupak za kazneno djelo silovanja traje četiri ili pet godina, a počinitelj na kraju provede osam mjeseci u zatvoru. Prema Istanbulskoj konvenciji, Hrvatska bi trebala imati jedan centar za žrtve seksualnog nasilja na svakih 200.000 stanovnika. Hrvatska pak ima jedan centar. Zakon razlikuje kazneno djelo spolnog odnošaja bez pristanka i silovanje. Traži se da se i spolni odnošaj bez pristanka tretira kao silovanje'', izvijestio je reporter Dnevnika Nove TV Andrija Jarak.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr