Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Šef Delegacije Europske unije u Hrvatskoj Paul Vandoren u subotu je izrazio očekivanje da će hrvatska vlada, zajedno s Delegacijom, energično prionuti rješavanju problema sadržanih u nedavnom izvješću o monitoringu Europske komisije i kazao da je Hrvatska spremna za članstvo u Uniji.


"Identificirani su neki problemi i oni nisu novi, ali u izvješću se jasno kaže da je Hrvatska na dobrom putu i da je spremna za članstvo", rekao je Vandoren za na središnjoj proslavi povodom obilježavanja Dana Europe na zagrebačkom Preradovićevom (Cvjetnom) trgu.

"Hrvatska je sada u procesu ratifikacije (Ugovora o pristupanju)", dodao je Vandoren i istaknuo da se sada još "energičnije" mora raditi na preostalim pitanjima kako bi "izvješće o monitoringu koje se očekuje u listopadu bilo još bolje".

Zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović kazao je da je vlada "vrlo ozbiljno primila izvješće Europske komisije" te da radi na pripremi odgovora na "sugestije" koje se u njemu nalaze. "Ministrica Vesna Pusić naš će odgovor predstaviti na Sastanku vijeća za stabilizaciju i pridruženje 6. lipnja", rekao je Klisović i izrazio uvjerenje da će jesensko izvješće biti "dobro".

Vezani članci Andrej Plenković - 2 Plenković: "Drugi svjetski rat trajno je obilježio Europu, nastavljamo graditi Europu mira" Zoran Milanović, predsjednik RH Milanović i predsjednici zemalja EU građanima Europe: "Možda se unija ponekad čini nespremnom, ali svakome od nas bilo bi puno teže da smo sami"

>> Milan Bandić i Paul Vandoren na bicikllima bez kacige

Osvrnuvši se na obilježavanje Dana Europe i Europskog tjedna, Klisović je podsjetio da se ove godine ta manifestacija održava u kontekstu pozitivnog referenduma i skorašnjeg članstva Hrvatske u Uniji.

Ovom se manifestacijom, kako je rekao, željelo Europsku uniju približiti građanima, a interes je sve veći kako ljudi postaju svjesniji činjenice da zaista ulazimo u EU. "Svi su sada svjesni da ulazimo u EU....interes za Uniju se budi i sve je veći", ocijenio je Klisović.

Paul Vandoren je kazao kako je "apsolutno oduševljen" što se nalazi na europskoj proslavi kojoj je tema "Zajedno rastemo jači".

Središnja proslava obilježavanja Dana Europe

U organizaciji Ministarstva vanjskih i europskih poslova, na Cvjetnom se trgu održava u subotu središnja proslava u povodu obilježavanja Dana Europe. Na postavljenim info-štandovima građani mogu dobiti informacije i besplatne informativne publikacije o Europskoj uniji i učincima predstojećeg članstva Hrvatske na njihov svakodnevni život.

Delegacija Europske unije u Republici Hrvatskoj i ove godine pridonosi obilježavanju Europskog tjedna nizom događanja i aktivnosti. Od 2. do 9. svibnja održavaju se Dani europskog filma u Zagrebu, Rijeci i Puli.

Koncert Ritam Europe 2 na zagrebačkom Bundeku, koji je u petak zbog kiše bio prekinut, odgođen je za subotu navečer. Nastup na večerašnjem koncertu potvrdili su svi izvođači: Rundek Cargo Trio, Kawasaki 3P, talijanski band Figli di Madre Ignota te tri mlada benda koja su dobila najviše glasova na natječaju Delegacije EU-a. Obilježavanje Europskog tjedna održava se također i u Splitu. (Hina)
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.