Za Zdravkom Mamićem, savjetnikom u Dinamu, Županijski sud u Osijeku zatražio je od policije da raspiše međunarodnu tjeralicu, a za područje Europske unije zatraženo je izdavanje europskog uhidbenog naloga.

Galerija


Raspisivanje tjeralice ne znači automatski i uhićenje Zdravka Mamića. Interpol u Zagrebu poslat će međunarodnu tjeralicu Interpolu U Sarajevu. Nakon što u BiH zaprime međunarodnu tjeralicu, zatražit će Mamićevo uhićenje, no sve što će se dogoditi bit će njegov odlazak u najbližu policijsku postaju, gdje će se utvrditi kako posjeduje BiH državljanstvo, što je prema tamošnjim zakonima prepreka za izručenje Hrvatskoj.

Vezani članci Zdravko Mamić (Foto: Dnevnik.hr) - 3 SIPA u utorak privodi Zdravka Mamića? Sud BiH ponovno odlučuje o njegovu izručenju Maksimir išaran porukama Zdravku Mamiću (Foto: Dnevnik.hr) Korak bliže izručenju Zdravka Mamića: Maksimir osvanuo s porukama bivšem čelniku Dinama

Kako doznajemo to će se dogoditi u policijskoj upravi u Tomislavgradu gdje je Zdravko Mamić podnio zahtjev za izdavanjem osobnih dokumenata BiH. Tamo će ga pitati protivi li se izručenju, a nakon što to potvrdi bit će pušten na slobodu i tako može ostati u BiH sve do odluke Vrhovnog suda.

Vrhovni sud presudu može potvrditi, preinačiti ili vratiti na ponovno suđenje. Ako Vrhovni sud potvrdi prvostupanjsku presudu onda će BIH poslati zahtjev da se kazna izdražava u nekim od tamošnjih zatvora. Sud BiH nakon što zaprimi pravomoćnu presudu, u pravilu ne ulazi u njen meritum, već je potvrde ili minimalno smanje.

Pitanje je kad će se to dogoditi. Presuda Županijskog suda u Osijeku još uvijek nije napisana, za to treba nekoliko mjeseci, a potom je treba dostaviti na Vrhovni sud. Dosadašnja praksa pokazuje kako se u ovakvim slučajevima obično radi od jedne do dvije godine dok se ne sastane vijeće koje će odlučivati o pravomoćnosti presude. Odluka se najranije može očekivati u prosincu 2019. godine.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr