Obavijesti Video Pretražite Navigacija
tuga na banovini

Država je spora pa najavljuju prosvjed! Još 200 ljudi živi u kontejnerima: "Ne možeš se ni naspavati, ni odmoriti..."

Aktualno Galerija Aleksandra David, stanovnica kontejnerskog naselja Aleksandra David, stanovnica kontejnerskog naselja Foto: DNEVNIK.hr Goran Dejanović iz građanske inicijative Petrinjsko proljeće Goran Dejanović iz građanske inicijative Petrinjsko proljeće Foto: DNEVNIK.hr Problemi Petrinjaca u kontejnerima - 2 Problemi Petrinjaca u kontejnerima - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Problemi Petrinjaca u kontejnerima - 5 Galerija 1/4 >>
Od potresa na Banovini prošlo je punih 20 mjeseci. Reporterka Dnevnika Nove TV Viktorija Bednjanec razgovarala je s Aleksandrom Davidom iz Petrinje i Goranom Dejanovićem iz građanske inicijative "Petrinjsko proljeće" koja je najavila mogućnost prosvjeda.

U kontejnerskim naseljima u Petrinji živi oko 200 ljudi, ali ta se brojka stalno mijenja, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Viktorija Bednjanec. Aleksandra David, koja je u kontejnerskom naselju od početka, kaže kako se u 22 kvadrata kontejnera živi loše. 

"Ovdje se ne možeš ni naspavati, ni odmoriti, ni ništa, samo preživljavanje. Kad je vruće onda je jako vruće, kad upališ klimu još gore - bude ledeno", kaže Aleksandra David koja očekuje da će i ovu zimu preživjeti kao i prošlu.

U kojoj fazi je obnova vašeg doma, pitala ju je Bednjanec, a David ogovara: "Za sad nema obnove, rečeno nam je da ćemo dobiti zamjenske stanove, a za sad nema ništa".

Pročitajte i ovo Petrinja: Šteta od potresa maćehinski odnos države Petrinjsko proljeće zbog ignoriranja obnove prijeti prosvjedima: "Duboko smo razočarani kroničnom nebrigom"

Aleksandra ne očekuje da će kontejnersko naselje napustiti u iduće 3-4 godine. "Teško da će biti ranije, nemam gdje biti, zato ću tu ostati dokle je potrebno, dok ne dobijem, kao svi ostali", kaže David te dodaje: "Generalno je ovdje loše, ima žena s djecom, teško je".

Zbog svega ovoga oštru su poruku danas poslali iz građanske inicijative Petrinjsko proljeće i to točno u 12 sati i 19 minuta, kada je prije 20 mjeseci ovdje treslo, kazala je Bednjenec te Gorana Dejanovića pitala koji je glavni zahtjev inicijative Petrinjsko proljeće.

Pročitajte i ovo Potres u BiH 3,4 po richteru Potres u BiH, osjetio se i u Dubrovniku: "Dobro se zatreslo"

"Mi smo ovim pismom htjeli reći da Petrinja nema vremena, da nam je dosta. Prvi zahtjev je porezno rasterećenje, htjeli bi da novac poreznih obveznika ostane u Petrinji kako bi se spriječio demografski pad. Tražimo učinkovitu i transparentnu obnovu. Kada će se izgraditi škola? Kada će se svi vratiti doma?", kaže Dejanović te ističe kako će organizirati prosvjede ako ne dobiju odgovor nadležnih.

Pročitajte i ovo Učenici - 2 Manje prvašića, manje škola Sve praznije učionice diljem Hrvatske: "Upisali smo samo jedno dijete u prvi razred"

Ovih bi se dana trebali raspisati natječaji za konstrukcijsku obnovu. Potpisano je 50 ugovora za uklanjanje obiteljskih kuća. U Petrinji se osim toga gradi 8 višestambenih zgrada, u Glini 4. Kako su iz Stožera obavijestili, radovi na zgradama, zasad, napreduju očekivano, zaključila je reporterka Bednjanec.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene