Obavijesti Video Pretražite Navigacija
maćehinski odnos države

Petrinjsko proljeće zbog ignoriranja obnove prijeti prosvjedima: "Duboko smo razočarani kroničnom nebrigom"

Građanska inicijativa "Petrinjsko proljeće" u ponedjeljak je, 20 mjeseci od razornog potresa, ogorčena ignoriranjem obnove uputila prosvjedno pismo najvišim državnim dužnosnicima te zaprijetila građanskim neposluhom i prosvjedima.

"Duboko smo razočarani kroničnom nebrigom za područje na kojem živimo i akutnom nefunkcionalnošću institucija zaduženih za poslijepotresnu obnovu", poručuju u pismu upućenom predsjedniku Republike, Vladi, saborskim zastupnicima, zastupnicima u Europskom parlamentu kao i pučkoj pravobraniteljici.

U trenutku potresa postalo je jasno kako je Petrinja žrtva politike koju se jedino može okarakterizirati kronično nemarnom i ekstraktivnom. Naime, proteklih više od 25 godina centralne institucije u Zagrebu ubiru porez na ovome području kako bi tobože osigurale temeljne usluge u zajednici i izvršavale svoje obveze prema pravima građana garantiranih Ustavom. Percepcija državne brige za zdravstvo, školstvo, sigurnost i infrastrukturu na ovome području raspala se u nekoliko sekundi, navode u pismu.

Pročitajte i ovo Dan grada Petrinje - 4 GODINU I POL NAKON POTRESA Obilježen Dan Petrinje: "Razočarani smo, mislimo da zaslužujemo daleko bolje. Da su nas ikad stavili u centar pozornosti..."

Okrivljujući vodstvo države za nebrigu, nemar, maćehinski odnos i iskorištavanje uništenog grada, uputili su i upozorenje na građanski neposluh i prosvjede kako bi se ignoriranje zaustavilo. "Danas vam ovo prosvjedno pismo upućujemo pristojno. Ako u najkraćem vremenu ne vidimo značajne pomake, posvetit ćemo se tome da prosvjedima te legitimnim i nenasilnim građanskim neposluhom onemogućimo da nas i dalje ignorirate. U tome ćemo biti predani, kao što smo predani svojoj zajednici i ljudima čije živote sustavno uništavate posljednjih 25 godina", stoji u pismu.

Ističući kako je u proteklih 20 mjeseci od razornog potresajedina hitna podrška zajednici došla od volontera i privatnih donatora.

Pročitajte i ovo Prometni znakovi Jao... ''Tko tu koga...?!'' Prizor iz Petrinje zbunio prolaznike, možete li dešifrirati ove znakove?

"Zahtijevamo porezno rasterećenje za područje SMŽ, županije koja ima više umirovljenika nego zaposlenih osoba, a koja je najpogođenija ovim razornim potresom. Zahtijevamo da drastično smanjite poreze i druga davanja za ovo područje gdje ne vidimo korist od njih.... Zahtijevamo rokove, jasne, nedvosmislene i u kamenu upisane", stoji između ostaloga u prosvjednom pismu "Petrinjskog proljeća".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene