Obavijesti Video Pretražite Navigacija
TODORIĆEVI NAPADI NA BLOGU

Revizija je za 2016. utvrdila milijarde kuna duga i još sedam stvari koje trebate znati o zbivanjima oko Agrokora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uoči objave službenog financijskog izvješća, koje bi trebalo potvrditi neslužbene brojke, sve je napetija situacija u vezi s tom kompanijom. Napetoj situaciji pridonose i svakodnevne objave Ivice Todorića na njegovu blogu. Izdvojili smo što je poručivao posljednjih dana.

Ivica Todorić prošli se petak oglasio na svom blogu. Najavio je tada da će blog biti mjesto s kojeg će svakodnevno komunicirati s javnošću, a svog obećanja zasad se drži pa je u tek nekoliko dana objavio deset tekstova u kojima žestoko napada Vladu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NOVA OBJAVA NA BLOGU Todorić se opet oglasio: "To je izašlo iz radionice laži Ante Ramljaka i Martine Dalić!" Slika nije dostupna Uočili brojne nepravilnosti Todorić i njegov tim detaljno secirali izvješće revizije i Ramljaka o poslovanju Agrokora: Objavili što su oni otkrili

Samo u utorak objavio je tri teksta. Ministrica koja je često glavna meta njegovih napada jest Martina Dalić, a puno bolje ne prolazi ni privremeni upravitelj koncerna Agrokor Ante Ramljak.

Neslužbeno se već prošlog tjedna u javnosti govorilo da dug koji je revizija u Agrokoru utvrdila za 2016. godinu iznosi 15 milijardi kuna, a dok se čeka da izvanredna uprava objavi službene rezultate revizije, što bi trebalo biti u petak, podsjetimo što je na svom blogu, koji se može pohvaliti i bogatom fotogalerijom, pisao Ivica Todorić:

1. Žestoki napad na Vladu: "Aktivaciju zakona potpisao sam pod ucjenom"

U prošli petak pozornost javnosti privukla je stranica www.ivicatodoric.hr na kojoj je Todorić odlučio svakodnevno objavljivati svoju istinu. Prvu objavu posvetio je žestokim napadima na Vladu zbog načina na koji je donesen Lex Agrokor.

Todorić je poručio da se radi o neustavnom zakonu te da su on i Uprava Agrokora aktivaciju zakona potpisali "pod ucjenom, prisilom, prijetnjama, manipulacijama zakonskim odredbama i neviđenim medijskim linčem". Također, iznio je mišljenje da izvanredna uprava ne vodi Agrokor uspješno te da su tvrtku doveli do blokade imovine, pokretanja brojnih tužbi i pada prihoda.

Obrušio se na Ramljaka kojeg je optužio da stranim fondovima omogućuje manipuliranje bilancama koncerna, a nije štedio ni ministricu Dalić.

"Danas se kula od karata, koju su lažima izgradili Martina Dalić, Ante Ramljak i njihovi partneri i pomagači, ruši. (...) Agrokorove milijarde doista su izgubljene. No ne mojom niti krivnjom mojih suradnika, nego vladinim aktivnostima uoči i nakon donošenja Lex Agrokora. O tome ću uskoro javno govoriti", poručio je u petak Todorić.

2. Podržao osnivanje saborskog istražnog povjerenstva za Agrokor

Mjesecima je šutio, a onda se već prvi dan pisanja bloga oglasio i drugi put. Tek je kratko poručio da podržava osnivanje saborskog istražnog povjerenstva za Agrokor.

3. "Lex lex Agrokor prouzročio je višemilijunsku štetu"

Što je najavio, to je i ostvario. Todorić nije uzeo pauzu ni za vikend pa je u subotu u novoj objavi poručio kako se nada da Vlada neće blokirati osnivanje Povjerenstva i raditi pritisak na Ustavni sud.

"Politička, ali i druga odgovornost visokopozicioniranih političara iz samog vrha vlasti u ovom je slučaju neoboriva činjenica, i nema nikakve dvojbe da samo istražno povjerenstvo u Saboru, domu zakonodavne vlasti Republike Hrvatske, može dati sve odgovore i jasno utvrditi imena odgovornih", napisao je između ostalog.

Obrušio se i na Lex Agrokor, zakon za koji tvrdi da je prouzročio višemilijunsku štetu.

"Odgovornost ljudi iz Vlade koja je donijela zakon skrojen samo za jednu tvrtku, te odgovornost Vlade zbog političkog sponzorstva nad nezakonitim postupanjem izvanredne uprave u zaduživanju i poslovanju izvanredne uprave Agrokora, jednostavno je i lako utvrdiva. Za to ću podastrijeti sve relevantne dokumente i dokaze", poručio je, a onda ubrzo zahvalio posjetiteljima svog bloga koji je, tvrdi, u samo 24 sata imao 180 tisuća posjeta.

4. O tajnom sastanku u Vladi

Prva nedjeljna objava pozabavila se za Todorića ključnim pitanjem – tko je Vladi dao podatke o Agrokoru. Todorić je nastavio s napadima na Vladu, odnosno na premijera i ministricu Dalić, ali i na ministra Zdravka Marića. Naime, Todorić je prvi put od izbijanja krize tvrdio da ga je u Agrokoru posjetio ministar Marić, kao premijerov izaslanik. Dotaknuo se i tajnog sastanka u Vladi, premijerove čokoladice, poziva Bože Petrova...

"Do sastanka je došlo nakon višetjednog inzistiranja Bože Petrova, s kojim se nisam želio naći nasamo, pa sam predložio zajednički sastanak. Na sastanku nije donijet nikakav zaključak, a bilo mi je neobično što me primaju u tajnosti, pod okriljem noći", napisao je Todorić i dodao kako ga je pet dana nakon sastanka posjetio Zdravko Marić koji je rekao da dolazi u premijerovo ime.

"Obavještavam ga da Agrokor ne treba pomoć Vlade i da premijeru zahvaljujem na čokoladicama koje nam je poslužio na sastanku", piše Todorić.

5. O tome tko je jedan od glavnih stratega za rušenje Agrokora

Nakon što je otkrio detalje sastanka u Vladi, u još jednoj nedjeljnoj objavi Todorić je odlučio odgovoriti na pitanje tko vodi Agrokor. Obrušio se na Antu Ramljaka i imenovao, po njegovu mišljenju, glavnog stratega za rušenje Agrokora.

"Jedan od glavnih stratega za rušenje Agrokora, a koje je omogućeno neodgovornim izjavama čelnika Vlade i Sabora te konačno Lex Agrokorom, jest bivši glavni direktor CAIB-a Beč 1998-2001, Wilhelm Hemetsberger koji je danas savjetnik Ante Ramljaka", stoji između ostalog u objavi.

6. Napad na ministricu Martinu Dalić

Novi tjedan na stranici Ivice Todorić počeo je podužom objavom u kojoj je odgovarao na pitanje "kako se kršio zakon". Žestoko se obrušio na potredsjednicu Vlade Martinu Dalić i zatražio istragu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, jer tvrdi – Vladini dužnosnici i suradnici kršili su zakon.

"Pozivam Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa da utvrdi je li ministrica Dalić bila u sukobu interesa kod izrade i donošenja Lex Agrokor, te je li javnu dužnost koristila za interese i probitak osoba s kojima je povezana", napisao je i zatražio i da se provjeri je li svoj privatni interes, kao i bliskih osoba, stavila ispred javnog.

7. "Ramljakovo računovodstvo krivo je za milijarde koje su prikazane kao dug"

Utorak je bio dan s tri objave. Nepoznata osoba podnijela je kaznenu prijavu Državnom odvjetništvu, između ostalih, protiv Martine Dalić i Ante Ramljaka, a Ivica Todorić poručio je na blogu da on nije njezin autor.

Opet je žestoko napao Antu Ramljaka.

"U javnosti se očekuju financijska izvješća Agrokora, a neki mediji unaprijed ih prezentiraju kao posljedicu nezakonitih radnji. Zbog svih ovih manipulacija želim upozoriti i jasno reći da tako enorman gubitak koji bi bio utvrđen financijskim izvješćima može biti samo rezultat primjene računovodstvenih tehnika umanjenja imovine od strane sadašnje uprave i revizora, a ne nikakvih manipulacija od strane bivše uprave", napisao je Todorić u trenucima kada je situacija u vezi s kompanijom sve napetija.

U objavi naslovljenoj "kako se otimao Agrokor" prozvao je ministricu Dalić za otimanje Agrokora. Prozvao ju je za neprofesionalnost i naveo da je od njega na sastanku sredinom ožujka tražila da osnuje SPV tvrtku (tvrtku s posebnom namjenom), što je on odbio.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene