Ekonomski fakultet (Foto: Robert Anic/PIXSELL)
Ekonomski fakultet (Foto: Robert Anic/PIXSELL) Foto: Robert Anic/PIXSELL

Akreditacijska preporuka Agencija za znanost i visoko obrazovanje u postupku reakeditacije Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu utvrdila je niz spornih stvari, od prevelikog broja studenata, odnosno premalog broja nekih nastavnika, nelogičnosti oko uvođenja redomata za referadu, diskriminaciju studenata, plaćanja molbi i rangiranja.


Agencija za znanost i visoko obrazovanje je u postupku reakreditacije zagrebačkog Ekonomskog fakulteta objavila izvješće u kojem, između ostalog, upozoravaju na neke sporne stvari koje su utvrdili na tom fakultetu. 

Vezani članci Filozofski fakultet dobio menzu (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Otvorena nova studentska menza na Filozofskom: Provjerili smo kakva je hrana i koliko košta Ministrica Divjak u novoj menzi (Foto: Matija Hablja/Pixsell) Nakon godina čekanja Filozofski fakultet dobio svoju menzu: Moći će poslužiti 2000 obroka dnevno

Iako je utvrđeno da Fakultet ima dovoljno nastavničkih i institucijskih kapaciteta da osigura dobru kvalitetu, utvrdili su da je omjer studenata i nastavnika prevelik te da pojedine skupine nastavnika imaju veliko nastavno opterećenje. 

Stoga u njihovim preporukama Fakultetu stoji da moraju steći jasnu sliku o stvarnom nastavnom opterećenju nastavnika i uskladiti ga sa službenim propisima. "Kako bi se to postiglo, treba ili povećati broj nastavnika ili smanjiti broj studenata. Uz to što je održivija u razdobljima financijske krize, prednost opcije smanjenja broja studenata povećanje je prosječne kvalitete primljenih studenata. Povećanje upisnih kvota se ne preporučuje", stoji u preporukama Agencije za znanost i visoko obrazovanje.

Tako su u nedostatke visokog učilišta naveli prevelik broj studenata što rezultira nižom kvalitetom nastave i pomoćne infrastrukture.

Dio izvješća odnosi se i na uvođenje redomata za referadu čiji je cilj bio smanjiti gužve. Problem je, međutim, što studenti brojeve moraju podignuti odmah ujutro u 8 sati, ukoliko žele čim prije doći na red ili da bi uopće toga dana bili na redu, jer se brojevi izdaju do određenog vremena. "Studenti dolaze u 7 ujutro i čekaju red za podizanje broja na redomatu, dok referada počinje s radom oko 11 sati", kaže se u izvješću.

Preporuča se da rad referade poprave digitalizacijom sustava i poboljšanjem odnosa zaposlenika referade prema radu i studentima.

Osim toga utvrđeno je i da studenti za sve potrebe, poput prebacivanja u drugu grupu predavanja, priznavanje položenih kolegija ili žalbe na ocjenu, moraju predati molbu koja se naplaćuje 30 kuna. 

"Za gotovo sve potrebe studenti moraju predati molbu koja se naplaćuje 30 kuna. Također, iznos troška rangiranja u sklopu prijava na diplomski studij od 400 kuna je previsok", stoji u izvješću, te se preporuča da se ponovno razmotri naplata troškova postupka prijave i rangiranja

Povjerenstvo je u dostupnoj dokumentaciji i tijekom razgovora sa studentima dobilo uvid u primjere "neetičkog i diskriminirajućeg postupana nastavnog i pomoćnog osobalja prema studentima, koja Fakultet nije otkrio i sankcionirao".

Za gotovo sve potrebe studenti moraju predati molbu koja se naplaćuje 30 kuna. Također, iznos troška rangiranja u sklopu prijava na diplomski studij od 400 kuna je previsok. Na pojedinim kolegijima primjenjuju se samo metode klasnične nastave.