Obavijesti Video Pretražite Navigacija
71 milijarda za plaće i mirovine

Što donosi novi proračun: Prihodi bi trebali biti 145,1 milijardu kuna, a rashodi 147,3 milijarde

Porezna reforma (Foto: Dnevnik.hr)
Porezna reforma (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Porezna reforma (Foto: Dnevnik.hr) Porezna reforma (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Stalni rashodi (Foto: Dnevnik.hr) Stalni rashodi (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Čega nema? (Foto: Dnevnik.hr) Čega nema? (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Podaci o proračunu (Foto: Dnevnik.hr) Podaci o proračunu (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +1 Proračun (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/6 >>
Vlada Andreja Plenkovića zastupnicima je poslala na usvajanje svoj posljednji proračun u mandatu. Država i dalje troši više nego što gospodarstvo raste. No svi koji ovise o državi, bilo da primaju plaće, mirovine ili neke potpore, mogu biti sigurni one će biti iste, ako ne i veće.

Ministar Zdravko Marić predvidio je kako će prihodi države biti 145,1 milijardu kuna, a rashodi 147,3 milijarde.

Pročitajte i ovo Vlada želi zagrabiti u mirovinsku štednju - 3 Mogućnosti i bojazni Vlada posegnula u džepove budućih umirovljenika, preusmjerili bi milijardu eura: "Veliki je rizik za korupciju" Ilustracija Vlada odriješila kesu Predstavljen proračun za iduću godinu: Dnevnik Nove TV provjerio tko su najveći gubitnici i dobitnici

Predviđen je i rast od 2,5 posto, dok se očekuje da nezaposlenost padne na 6,3 posto, a javni dug će iznositi 68 posto BDP-a.

Marić očekuje i da će se u proračun 2020. od PDV-a sliti 55 milijardi kuna, od trošarina 16 milijardi, te 34 milijarde od poreza na dobit ili doprinosa.

Iz proračuna će se pak, za plaće zaposlenih u državi izdvojiti 30 milijardi kuna, a 41 milijarda ide za mirovine.

HZZO nije u proračunu s obzirom na stalne minuse, stalne sanacije, a oni godišnje troše 27 milijardi kuna.

Država će i za kredite morati izdvojiti 8 milijardi kuna.

Ugostitelji će plaćati manji PDV koji će iznositi 13 posto. Jedete li u restoranu ili naručujete dostavu, bit će vam isti PDV.

Poduzetnike koji žele zaposliti mlade do 31 godine, kojih ima oko 250.000 prema procjenama ministra Marića, imat će porezne olakšice. Za mlade do 25. godine neće morati plaćati doprinose, a za one od 25. do 31. godine starosti samo pola doprinosa.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene