Vlada će idućeg tjedna prihvatiti i poslati zastupnicima na usvajanje svoj posljednji proračun u mandatu. Svi koji rade za državu dogodine će dobiti 6 posto veću plaću, za što je država osigurala milijardu i 200 milijuna kuna.

Galerija Izbori (Foto: Dnevnik.hr) Obrazovanje (Foto: Dnevnik.hr) Sigurnost (Foto: Dnevnik.hr) +4 Zdravstvo (Foto: Dnevnik.hr)

Država je osigurala milijardu i 200 milijuna kuna kako bi svi koji rade za državu dogodine dobili 6 posto veću plaću. Ipak, učitelji i dalje traže dodatnih 400 milijuna kuna. 

Sljedeće godine država će najviše izdvajati na mirovine. Predviđeno je 42,5 milijarde kuna.

Ulaže se i u infrastrukturu. Za pristupne ceste za Pelješki most predviđeno je 990 milijuna kuna, splitska obilaznica stajat će 2,4 milijarde, za koridor 5C (Osijek – Beli Manastir) izdvojit će se 595 milijuna kuna, a prvi dio Istarskog ipsilona stajat će 1,2 milijarde kuna.

U stanogradnji se 529 milijuna kuna ulaže u energetsku obnovu stambenih zgrada. Sa 114 milijuna kuna država će subvencionirati kredite, a za izgradnju POS-ovih stanova izdvojeno je 220 milijuna kuna.

Gradovi dobivaju dnevne bolnice

Što se tiče zdravstva, u Osijeku, Splitu, Šibeniku i Sisku grade se dnevne bolnice. Dovršenje bolnice u Puli stajat će 800 milijuna kuna, a početak gradnje u Rijeci 850 milijuna kuna. Još 10 milijuna kuna platit ćemo studiju izvedivosti dječje bolnice u zagrebačkom Blatu.

Za 226 milijuna kuna policija će dobiti novu opremu, a predsjedanje Europskom unijom Hrvatsku će stajati 50 milijuna kuna. Za granice i migracije izdvaja se 373 milijuna kuna te će se za 70 milijuna kuna nabaviti novi presretači za policiju.

Zdravko Marić (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Marić: "Povećanje od šest posto je maksimum koji Vlada može ponuditi sindikatima"

Zagrebačka gradska skupština (Foto: Dnevnik.hr) Kako stoje zagrebačke gradske tvrtke? Među tri koje posluju u plusu nalaze se i - Gradska groblja

Nabavka vojne eskadrile stajat će nas između 500 milijuna i dvije milijarde dolara. Prebacivanje inženjerske bojne u Vukovar stajat će između 20 i 30 milijuna kuna. Modernizacija dviju raketnih topovnjača stajat će 50 milijuna kuna, dok će zadarski aeromiting u svibnju stajati dva milijuna kuna.

Vlada planira obnoviti i 25 strukovnih škola, za što izdvaja 1,5 milijardu kuna, dok se za nagrade najboljim učiteljima predviđa šest milijuna kuna.

Za predsjedničke i parlamentarne izbore vladajući će pak odvojiti 195 milijuna kuna

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju