Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon burnog tjedna

Jakuševčani demonstrativno napustili sjednicu prije kraja; Bandić: Ja nisam führer

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zagrebačka skupština prihvatila je zaključak sjednice o prijedlogu izmjena Zakona o otpadu te da se ide u promjenu i dopunu prostornog plana za lokaciju deponija i spalionice otpada.

Gradska skupština danas je podržala prijedloge usmjerene na poboljšavanje uvjeta života stanara i rješavanje pitanja zbrinjavanja otpada. Jakuševčani, koji su demonstrativno napustili sjednicu prije njezina završetka, rekli su kako su 'jako žalosni i isfrustrirani'.

Pročitajte i ovo Odvajanje otpada - 2 "Nametanje odluke" Saga o zagrebačkom otpadu: Kakvo je stanje na terenu tri mjeseca nakon uvođenja novog sustava? "Nitko nam ne nudi rješenje" Slika nije dostupna Hrpe nitko ne odvozi Bandić: Radnici čistoće će to doslovno POJESTI s ceste!

Tijek rasprave: 

13:19 Prijedlog u prvom obliku Gradska skupština nije prihvatila. Podržani su svi prijedlozi usmjereni na poboljšavanje uvjeta života stanara i rješavanje pitanja zbrinjavanja otpada. Skupština je zadužila gradonačelnika da Ministarstvu predloži izmjene Zakona o otpadu te da na sljedećoj sjednici podnese izvještaj o svim dosadašnjim aktivnostima. Sa 26 glasova za i osam suzdržanih usvojen je zaključak.

13:14 Rasprava je zaključena i na redu je glasovanje.

13:09 Bandić je nakon replike replike Jurice Mejića poručio kako će moliti 'očenaš' da ga oslobodi tog zastupnika. Upitao ga je li možda opsjednut njime i je li ima problema sa spavanjem.

Gradonačelnik je pred zaključak sjednice otvorio dušu i vrlo energično branio svoj dosadašnji rad.

12:58 'Na Jakuševcu, prije 2 mjeseca, s ministricom Holy, bili ste mi svjedoci, da ćemo do jeseni donijeti okvir za ekološku rentu. I ništa od toga nije doneseno. Možete mahati glavom koliko hoćete, ja govorim fakte', poručio je Bandić.

'Ja nisam 'fürer'. Ja vam ne jamčim ništa. Ja samo kažem da ću se boriti do kraja', rekao je Bandić aludirajući na 'grmljenje' Bernardića s govornice i njegovo jamčenje građanima.

12:51 Bandić obrazlaže prijedloge. 'Mislio sam da ima dovoljno razboritosti i poameti, ali izgleda da nema razboritosti i pameti', rekao je Bandić. 'S vama čovjeku ne vrijedi razgovarati', dodao je.

'Diskusija većine vas je takva da se ovdje voli licitirati gradonačelnikom. Nisam ja vaš tata koji vas je razočarao!', poručio je zastupnicima Bandić.

'Mi smo jedini u Hrvatskoj napravili pročistač otpadnih voda, ne gradonačelnik, nego mi. Nitko od vas niti jedne riječi o tome', istaknuo je Bandić.

12:45 'Mi nudimo jednu viziju Zagreba do 2020. godine, viziju Zagreba u kojem postoji cjeloviti sustav gospodarenja otpadom, viziju u kojem ne postoje brda smeća, a prije toga ćemo počistiti i brda laži koje je stvorila ova gradska uprava', poručio je s govornice Jurica Meić iz SDP-a.

12:38 Dan Špicer je poručio Jakuševčanima kako grad zagreb na ucjene i blokade neće pristati. Poručio je kako je Bandić prvo kupio njihovu šutnju te potom njihovu viku. Poručio je i kako da je Bandića briga za Zagreb, rješio bi problem Jakuševca davno prije, ali to nije učinio. 'Došli ste na krivu adresu. Prava adresa je Trg Stjepana Radića 1, odnosno adresa za propala obećanja i nedovršene poslove', poručio je Špicer.

12:34 'Tko laže, ne zna kakvog se posla laća, jer mora izmisliti još 20 drugih laži da bi održao prvu' citatom Alexandera Popea se Zvane Brumnić (SDP) prisjetio svih dosadašnjih neispunjenih obećanja o saniranju odlagališta. Dodao je kako su godine nečinjenja u konačnici rezultirale političkim igrokazom, blokadom odlagališta. Izlaganje je završio citatom britanskog političara, 'najviše se laže u Ljubavi, lovu i kampanji'. 'Za gradnoačelnika je očito predizborna kampanja počela', zaključio je.

12:20 Za govornicom je Morana Paliković Gruden. 'Nemojte nas pozivati da donosimo odluke koje nisu u skaldu sa zakonom', poručila je. 'Zagreb će uvijek morati imati odlagalište', dodala je i istaknula kako Skupština ne bi trebala licitirati s mjestom novog odlagališta.

12:14 započela je pojedinačna rasprava. prvi je za govornicom u raspravi zastupnik Igor Rađenović. Pita se zašto je Bandić tako ekspresno donio zaključke, za koje je dijelom i sam odgovoran te ga upitao zašto tako ekspresan nije bio po pitanju Cvjetnog trga i fontana na Trnju.

12:09 Klub HNS-a vidi tužnu raspravu, a ne euforiju kao zastupnik Kregar. Smatraju da nema nikog u gradskoj upravi tko ne želi riješiti problem Jakuševca, jer je on potao problem grada zagreba, a ne samo stanovnika Jakuševca. Predlažu da se hitno nađe nova lokacija i da se za to pobrinu pravi stručnjaci.

12:03 Za govornicom je nezavisna zastupnica Tatjana Holjevac. Zalaže se za predložene prijedloge.

12:02 Za Kregara je 'pitanje svih pitanja', zašto baš u ovom trenutku? Povezuje pitanje Jakuševca s približavanjem predizborne kampanje i to smatra negativnim.

11:59 'Nisam za to da ova Skupština prebacije odgovornost za ovaj problem na Vladu', istaknuo je Kregar.

11:56 Svrha ove sjednice nije stvaranje moralne panike u društvu. Svrha je pronaći novo odlagalište, poručio je Kregar. 'Razumijem da se radi o jednoj emocionalnoj stvari i brzoj reakciji, ali prijedlozi koje smo dobili nisu takvi da ispunjavaju svrhu rješavanja problema', dodao je Kregar.

11:54 Za govornicom je zastupnik Josip Kregar.

11:54 'Pravilno je da ljudi koji žive pored odlagališta Jakuševec, imaju pravo na ekološku rentu', istaknuo je Bernardić. Dodao je kako će SDP inzistirati na načinima da se to omogući. 'Nitko neće ucjenjivati 800.000 građana Zagreba', poručio je.

11:50 Riječ je preuzeo Davor Bernardić iz Kluba SDP-a.

11:48 Klub HSLS/HSS predočio je nekoliko prijedloga

1. Da se hitno na idućoj sjednici krene na dopune prostornog plana grada Zagreba

2. Da se u prostorne planove vrati spalionica otpada na lokaciji Žitnjak

3. Da se odmah omogući građanima normalan život pored Jakuševca izmještavanjem kompostane, koja predstavlja glavni problem, a ne odlagalište.

'Kad bi to učinili sutra, odlagalište bi se moglo zatvoriti i 2017. godine', poručio je Kosor. 'Gradonačelniče, po pitanju gospodarenja otpadom niste delali', rekao je gradonačelniku Bandiću.

11:44 Riječ je preuzeo Darinko Kosor iz kluba HSLS/HSS.

11:39 Klub HDZ-a smatra da način na koji se sad pokušava riješiti problem nakon 12 godina nije dobar. Ističu kako neće sudjelovati u duelu SDP-gradonačelnik, već će biti suzdržani do kraja što se prijedloga tih strana tiče. Što se tiče prijedloga građana, prihvatit će ga načelno, jer gradska skupština se može na te prijedloge očitovati samo načelno.

11:34 Riječ je preuzela Danira Bilić iz kluba HDZ-a.

11:32 Gradonačelnik je predsjedniku Skupštine Bernardiću dao CD kao dokaz što se sve učinilo na problemu Jakuševca u posljednjih desetak godina. 'Da vidite da smo u Zagrebu nekog vraga ipak napravili', obrazložio je. 'Ne želim i neću komentirati one koji su taksijem došli na Jakuševac i održali političke lekcije. Meni oni ne brinu', poručio je Bandić.

11:29 'Svjedoci smo da nitko neće smeće u svojem domu', rekao je Bandić. Podsjetio je kako su građani već odbili svaku novu lokaciju za odlagalište otpada koja je bila predložena studijama.

11:23 'Kad sam čuo da su građani prvog dana blokirali odlagalište, bio sam prisutan i uručio im ovaj materijal', poručio je gradonačelnik Zagreba.

11:20 'Materijal koji je pred vama predložio sam, suosjećajući sa stanovnicima Jakuševca, da se ovo pitanje riješi. Kraj je zatvaranje odlagališta otpada Jakuševec-Prudinec. Hrvatska 2013. godine ulazi u Europsku uniju i do 2018. mora sanirati sva odlagališta otpada. Od 31. prosinca 2010. godine to odlagalište nema dozvolu za zbrinjavanje otpada', rekao je Bandić.

11:17 'Svjesni smo svoje odgovornosti i ne želimo je prebacivati na nikoga. Bez suglasnosti gradske skupštine mi ovaj problem ne možemo riješiti, kao ni bez suglasnosti nadležnog resornog Ministarstva', istaknuo je gradonačelnik Bandić koji je prvi počeo s izlaganjem.

11:12 Nitko od zastupnika se nije javio za postavljanje pitanja o današnjem dnevnom redu.

11:11 Počela je 41. izvanredna sjednica gradske skupštine.

Na izvanrednoj sjednici Gradske skupštine grada Zagreba raspravlja se o Prijedlogu zaključaka o upučivanju prijedloga za donošenje Uredbe o utvrđivanju prava na područjima odlagališta otpada u Republici Hrvatskoj a temeljem prijedloga gradonačlenika Milana Bandića, no na dnevnom redu je i rasprava o prijedlozima građana Jakuševca

Podsjetimo, zbog blokade smetlišta kamioni Čistoće tri su dana stajali u dugačkoj koloni pred ulazom na smetlište, a na ulicama Zagreba počele su se stvarati hrpe smeća koje nije imao tko odvesti.

>> Bandić mora dati izvješće o isplatama eko-renti Jakuševčanima

Prosvjed je završen nakon što je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić predao dokumente s njihovim zahtjevima u Gradsku skupštinu i obećao da će riješiti njihov problem. Rekao je da će njihove zahtjeve predstaviti pred Skupštinom.

Kako je rečeno u petak, Gradskoj skupštini će predložiti tri stvari - da se eko-renta mještanima isplaćuje do zatvaranja odlagališta, da im se legaliziraju svi bespravni objekti i to besplatno i da mogu nastaviti uzgajati domaće životinje što im je odnedavno bilo zabranjeno.

U Međuvremenu, Gradska je skupština od Milana Bandića zatražila izvješće o dosad isplaćenim sredstvima Jakuševčanima za ekološku rentu. Navodno je upravo zbog njih i nastao problem među mještanima jer su neki isplate navodno dobivali 'ispod stola'.

Ministar Mihael Zmajlović zbog cijelog je slučaja jučer podnio optužni prijedlog protiv gradonačelnika Milana Bandića i Grada Zagreba. Optužni prijedlog je pokrenut jer Grad Zagreb u razdoblju od 22. do 24. kolovoza 2012. godine nije osigurao uvjete i provedbu propisanih mjera za gospodarenje komunalnim otpadom, što je trebao učiniti Bandić, a što je suprotno odredbama članka 15. Zakona o otpadu, priopćilo je Ministarstvo.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene