Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Najava ministra zaštite okoliša u našem jučerašnjem Dnevniku, kojom će zabraniti odlaganje svih vrsta otpada, osim miješanog komunalnog na odlagalištima, poput onog u Zagrebu - izaziva reakcije.


I dok mještani uz Jakuševac tvrde da se time problem neće riješiti, gradonačelnik Milan Bandić zabranu smatra promašenom. Kaže da se na tom deponiju, osim komunalnog smeća ništa drugo i ne odlaže.

Vezani članci Zagreb zatrpan smećem - 5 Bandić najavio reviziju odluje o poskupljenju: Zagreb zatrpan smećem, odvoz poskupljuje i do šest puta Smeće posvuda u Zagrebu, a stiže poskupljenje - 7 Objavljeno koliko će Zagrepčani po novome plaćati odvoz smeća: Na udaru jedna velika skupina građana

No, demantiraju ga podaci Agencije za zaštitu okoliša. Samo prošle godine ondje je deponirano gotovo 200 tisuća tona različitog, a zabranjenog otpada. Inspekcije su obišle i druga odlagališta.

Idućih dana i drugi gradovi mogu očekivati slične odluke. Najveći problem je medicinski otpad, koji će se morati propisno zbrinjavati.

>> EKSKLUZIVNO: Hoćemo li biti zatrpani otpadom? I Zagrebu izdano rješenje o zabrani odlaganja

'Zajednički je to problem, ali prije svega onih, koji ga proizvode, ako je bolnica državna - onda države. Ali ima i grad svoje bolnice. Medicinski otpad se izvozi van, jer grad nema svoju spalionicu. Da li netko pod okriljem noći u vrećici prošverca u kontejner i medicinski dio i doveze ga na Jakuševac, vjerujte mi, ne znam. Koliko znam, to se ne događa', rekao je Milan bandić, gradonačelnik Zagreba.

'Građani se nemaju čega bojati. Sve ovo što radimo zapravo je uređivanje sustava', rekao je Mihael Zmajlović, ministar zaštite okoliša.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook