Obavijesti Video Pretražite Navigacija
POJAŠNJENJA

Što ako niste kod kuće kad popisivač dođe po šifru, kako ćete znati da je već bio na vašim vratima i što napraviti u tom slučaju?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
8000 popisivača radi punom parom diljem Hrvatske, dolaze na kućne adrese te popisuju osobe, kućanstva i stanove. Od onih koji su se samopopisali preuzimaju kontrolnu šifru kao dokaz uspješnog samopopisivanja. Provjerili smo što učiniti ako niste doma, kako ćete znati da je popisivač već bio na vašim vratima i što napraviti u tom slučaju?

Popisivači od vrata do vrata popisuju ljude i preuzimaju kontrolne šifre od onih koji su se samopopisali. Svaki popisivač zadužen je za otprilike 250 kućanstava.

Ukoliko popisivač ne nađe osobe u stanu, odnosno kućanstvu koje treba popisati, on ostavlja podatke gdje se osobe iz tog kućanstva mogu javiti i kada će popisivač ponovo biti na vašim vratima. Također, ukoliko samo trebate predati šifru, i u tom slučaju dobit ćete podatke gdje se trebate i kome javiti. Ako popisivač ne ostavi nikakve podatke ili obavijest, to znači da će ponovo doći na vašu adresu. 

"Popisivači imaju potpunu autonomiju oko načina kontakata, obavijesti građana u vezi svega oko popisa i preuzimanja šifri.

Popisivači mogu u vaš kvart, kućanstvo, pred stan dolaziti više puta kako bi vas popisali ili preuzeli šifru. Obavijest mogu ostaviti ili u kasliću ili kod susjeda, na vratima..... Mogu doći ponovo, mogu vam ostaviti telefonski broj da se dogovorite oko ponovog dolaska, mogu kontaktirati predstavnika stanara pa s njim organizirati predaju šifri...", pojasnio nam je Damir Plesac, koordinator za popis stanovništva u Državnom zavodu za statistiku. 

Kaže kako građani ne moraju brinuti da ih popisivač neće kontaktirati. 

"Zato i je popisivače regrutirala lokalna zajednica jer ti popisivači znaju navike onih koje popisuju i dolaze iz te sredine. Popisivač sam odlučuje kako će ostvariti kontakt. Zato je bitno da osoba da podatke gdje zaista živi", napomenuo je Plesac. 

Podsjeća i da je kontrolnu šifru moguće zapisati na papir i zalijepiti na vrata kako bi je popisivač mogao preuzeti. "Tu šifru ne može nitko zloupotrijebiti", ističe.

Objašnjava i kako ćemo znati je li popisivač papirić s vrata zapisao ili tek treba doći i preuzeti šifru. "Osnovna kultura nalaže da se popisivač zahvali za to što ste se samopopisali i da vam da do znanja da je preuzeo šifru, ali ponavljam sve je do popisivača i on ima poptpunu autonomiju u vezi svog posla", rekao nam je. 

Plesac napominje i kako možemo primjerice zamoliti susjeda da preda popisivaču Vašu kontrolnu šifru od samopopisivanja. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene