Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Suđenje Mladenu Krljucu

Mesić: Nisam zapovjedio sporne radove

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na suđenju Mladenu Kruljcu i još petorici optuženih za korupciju na štetu općine Sibinj, na klupu za svjedoke danas je sjeo bivši predsjednik RH Stjepan MEsić.

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić posvjedočio je na suđenju bivšem zapovjedniku Hrvatske kopnene vojske Mladenu Kruljcu i još petorici optuženih za korupciju na štetu općine Sibinj da nikome nije dao bilo kakvu zapovjed za infrastrukturne radove, koje je HV izvela u toj općini, ali da je tadašnji načelnik Glavnog stožera general Josip Lucić, bez izričitog spominjanja općine Sibinj, Kruljcu dao uputu o tome kako postupati što se 'može shvatiti i kao zapovjed'.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik Osjeća se ugroženo Dodiku nastavljeno suđenje: Proces nazvao farsom pa zaradio opomenu Ilustracija Nestala Cijeli svijet prati misterij već 13 godina: Novca sve manje, a očekivanja sve veća

U svome današnjem iskazu Mesić je kazao da ga je na primanju u povodu Dana državnosti, 2007. ili 2008. gradonačenik Slavonskog Broda Mirko Duspara pitao može li vojska pomoći tome gradu u izvođenju infrastrukturnih radova, kao što to radi u drugim slučajevima, ali s obzirom da on o tome ne odlučuje, upit su prenijeli generalu Luciću, koji je bio na istom primanju. Mesić tvrdi kako je Lucić rekao da se sve to može napraviti u okvirima obuke vojnika inženjerijskih postrojbi, jer se to radilo često, u slučajevima poplava i elementarnih nepogoda, ali i kada je inžinjerija imala obuku u gradnji cesta ili mostova.

Budući da je general Lucić rekao je da on ne pravi plan obuke, već da to radi general Kruljac, pozvali smo Kruljca, rekli mu što se traži, a on je rekao da se to može napraviti u okvirima obuke, s time da lokalna zajednica, ako bude bilo viška materijalnih troškova, taj višak mora platiti, pojasnio je Mesić.

Na upit Kruljčeva odvjetnika Branka Šerića je li na primanju bilo govora o radovima u općini Sibinj Mesić je kazao kako je bilo načelnog razgovora da se jedinicama lokalne samouprave, bez preciziranja o kojima je riječ, a koje zatraže pomoć vojske, to omogući pri izradi plana obuke te da se 'ne sjeća je li Sibinj bio spomenut, ali ostavlja mogućnost da je to moguće'.

 

Lucić se obratio svima nama, ali je izričito rekao da se više ne trebaju obraćati njemu, već da će to obaviti Kruljac, rekao je Mesić. Dodao je da u vojsci, osim pismenih, postoje i usmene zapovjedi te da je Lucićevo obraćanje Kruljcu bilo 'uputa kako da radi, da nastavi kao što je i do sada radio, a to se može shvatiti i kao zapovjed'.

Ustvrdio je kako nije znao koji će se radovi obavljati na području Slavonskog broda, ali mu je poznato da se u HV-u donosio godišnji plan izvođenja infrastrurkturnih radova inžinjerije te da se taj plan tijekom godine može i mijenjati, prema istom postupku na koji se i donosi. Dodao je kako ga je optuženi Kruljac, tijekom više posjeta područjima na kojima je radila vojska, obavješćivao o tome gdje se vojska angažira i da je dolazilo do promjena plana inžinjerijskih infrastrukturnih radova.

Na upit Kruljčeva odvjetnika Marka Dumančiča je li se general Lucić ikada žalio na Kruljčev rad Mesić je kazao kako Lucić nije imao primjedbi na Kruljca i da ga je, po njegovim saznanjima, pripremao za svoga nasljednika na mjestu načelnika Glavnog stožera.

Kazao je kako od nadležnih službi nije dobijao izvješća o nepravilnostima i maniuplacijama u izođenju radova, već informacije da vojne postrojbe uredno pomažu lokalnim samoupravama i da je sve u skladu s pravilima u Hrvatskoj vojsci.

Zbog sumnje da su zlouporabom položaja i ovlasti, primanjem mita te poticanjem na ta kaznena djela općinu Sibinj oštetili za preko 58 milijuna, a državni proračun za više od tri milijuna kuna uz Kruljca se sudi i bivšem načelniku općine Sibinj Ivici Batiniću, bivšem članu općinskog poglavarstva Ivanu Miškoviću, poduzetniku Ivanu Rimcu, bivšem čelniku brodsko-posavskog HDZ-a Zdravku Sočkoviću te autoprijevozniku Željku Gariću.

Uskok ih tereti da su od rujna 2007. do sredine 2008. protivno odlukama Vlade koja je općini darovala zemljište za izgradnju zone malog gospodarstva parcele velike vrijednosti ispod stvarne cijene dali unaprijed odabranim tvrtkama i osobama kako bi se financijski okoristili. Kako bi dodatno povećali vrijednost zemljišta s Kruljcem su navodno dogovorili dogovorili izvođenje radova, nakon čega je HV obavila posao, protivno zapovjedi načelnika Glavnog stožera kojom se zabranjuje uporaba inžinjerije na radovima koji nisu za potrebe vojske. Državni proračun time je, smatra Uskok, oštećen za više od tri milijuna kuna. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene