Za petak treba pripremiti kišobrane i obuti dobre cipele. Postoji opasnost od poledice. Naime, stiže topao zrak, puno kiše, a nakon toga snijeg. Kiša se može lediti na tlu pa toplo preporučujemo svima koji izlaze da krenu ranije s punom zimskom opremom.


''Početkom dana će topao zrak pritjecati i iz njega će padati kiša koja će padati na još hladnu podlogu pa bi mogla nastati poledica. Druga opasnost je potkraj dana kad će početi padati obilniji snijeg'', objasnio je Milan Sijerković, meteorolog Nove TV.

Vezani članci Prvi dan ljeta u Dubrovniku obilježen je sparinom - 1 FOTOGALERIJA Saznajte gdje je izmjerena najviša temperatura i što kaže naš meteorolog o nadolazećoj prognozi U nadolazećim danima očekuje nas prvi toplinski val HZJZ objavio preporuke kako se možete zaštititi od toplinskog vala: Nosite laganu odjeću, izbjegavajte sunce, hladite prostore...

A u prometu se očekuju problemi pa iz HAK-a pozivaju na oprez. ''Treba apsolutno izbjegavati nagla kočenja, paziti na sigurnosnu udaljenost između vozila, nagle pokrete upravljačem. Vjerujem da će to itekako pomoći. Pješaci su tu, smanjena vidljivost. Obično ako su u tamnom teže ćemo ih uočiti pa još jednom molba za sve vozače - neka budu vrlo, vrlo oprezni'', kaže Irena Belamarić iz HAK-a.

Podrazumijeva se, a i zakon nalaže zimsku opremu. ''To su četiri zimske gume M+S ili ljetne gume s lancima u pripremi,namijenjenima za pogonske kotače koji jesu na vozilu'', objašnjava Boris Klinec iz PU vukovarsko-srijemske.

Vožnja bez zimskih guma postaje pravi rulet. Kod temperature od -10 Celzijevih stupnjeva i zaleđene ceste, automobil s ljetnim gumama pri prosječnoj brzini od 60 kilometara na sat zaustavit će se nakon 55 metara, dok će automobil koji na kotačima ima zimske gume stati nakon 44 metra. Neodgovorne vozače policija će kažnjavati sa 700 kuna kazne te ih isključivati iz prometa.

Upozorenje je izdala i Državna uprava za zaštitu i spašavanje. Damir Pilčik iz Državnog zavoda za upravu i spašavanje kaže da su poduzeti određeni koraci i da su pripremili lokalne vlasti na ledenu kišu.

''Sve službe koje su nadležne u tim situacijama su pripremljene. Građane molimo da prate uputstva i da poštuju ono što se najavljuje u prognozama'', rekao je Pilčik.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr