457201
457201
457201
457201
457201

OBVEZNA ZIMSKA OPREMA Najčešće greške koje rade vozači

  • , 15.11.2016., 18:11
  • Autor:
  • komentara

Zimska oprema obvezna je od danas na zimskim dionicama svih javnih cesta u Hrvatskoj. Pridržavaju li se vozači novih pravila?

 
 
 
 
Od danas obvezna zimska oprema (Video: Vijesti u 17 h)
Od danas obvezna zimska oprema (Video: Vijesti u 17 h)

U Gorskom kotaru i u gornjim dijelovima Like ima 20-ak centimetara snijega. Sve su ceste očišćenje i prohodne. S Irenom Čačić iz HAK-a razgovarali smo o ovoj temi.

Pridržavaju li se vozači novih uvjeta i zakona na cestama?

Zakon o zimskoj opremi na zimskim dionicama je već treću godinu na snazi, od 2013. Vozači ga se uglavnom pridržavaju. Spremni su, mogi su već i zamijenili opremu i zimske gume stavili na vozilo.

Koje su najčešće greške koje vozači rade u ovim uvjetima?

Najčešća greška je neprimjerena oprema uvjetima na cestama i najčešće ljetne gume ukoliko se kreće kroz Liku i Gorski kotar gdje uvijek ima najviše snijega. Također i neprimjerena vožnja uvjetima na cestama. Najčešće je to prebrza vožnja na dionicama gdje zna biti poledice kao što su vijadukti, mostovi i slično, a također i na izlascima iz tunela gdje se naglo promjeni temperatura i zbog niskih temperatura i poledice opet dolazi do isklizavanja i prometnih nezgoda.

Do kada traje ova obveza imanja zimske opreme na zimskim dionicama?

Ova zakonska obaveza traje do 15. travnja i također, bez obzira na vremensko ograničenje od 15. studenog do 15. travnja, kada nastupe zimski uvjeti, a to smo imali prilike vidjeti i protekli vikend, kada je snijeg na kolniku ili poledica, obavezna je zimska oprema.

Na ovom linku možete pročiti savjete automehaničara o pripremi automobila za zimu.


 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se