Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tko je tu lud?

Stiže novi val snijega, a nitko ne kupuje sol iz stonske solane

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zaleđene ceste i prezaposlene ralice, odgovorni s krajnjeg juga danima upozoravaju: rezerve soli su pri kraju.

'Šljunka ima dovoljne količine, a soli smo potrošili tri četvrtine, sad smo na četvrtini svih zaliha', rekao je Frano Skokandić, načelnik Stožera za zaštitu i spašavanje. Rezerve soli pri kraju, a nitko se nije sjetio najstarije europske solane. I dok su pelješke ceste danima bile zaleđene i neprohodne u stonskoj solani spremno je čak 2 tisuće tona industrijske soli.

Pročitajte i ovo Snijeg - 2 Sve veći izazov Sve je mirisalo na odličnu godinu, a onda - katastrofa: "Ovo je najgora situacija koja nam se mogla dogoditi" Snijeg u Tršću, mjestu u Gorskom kotaru Proljeće na pauzi VIDEO Nevrijeme pogodilo Istru, grom zapalio kuću. U Gorskom kotaru pao snijeg

>> Pripreme u tijeku: Splićani se opskrbljuju hranom i besplatnom solju

>> Hoće li Split biti spreman: Novi snijeg čekaju s 33 vozila i 300 ljudi!

Ipak, iz Cesta su pokazali slabo zanimanje. Tek su protekla dva dana obližnje općine naručili prve količine soli za posipanje svojih cesta. 'Stalno propagiramo 'kupujmo Hrvatsko'. Nažalost, tek evo jučer i danas što su se obratile, nekoliko općina, ukupno 100 tona što je otišlo', rekao je Svetan Pejić, vlasnik stonske solane.

Hrvatske ceste, kažu nam u Stonu, za posipanje navodno naručuju sol iz inozemstva, najčešće iz sjevernoafričkih država. Stonska sol je skuplja, ali i mnogo bolja. 'Za zimske uvjete posebno, što je ta sol sipka, nije potreban nikakav aditiv. Ona na puno nižoj temperaturi može otopiti led', rekao je Pejić. Dok druge izdrže do 7 stupnjeva ispod nule, stonska sol se ne raspada sve do minus 15. Odakle i po kojoj cijeni nabavljaju sol, upitali smo i Hrvatske ceste. Odgovora nije bilo.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene