Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ZIMSKA IDILA

Stiže novi snijeg, upaljen meteoalarm: Pogledajte kada će nad Hrvatskom proći dvije ciklone

Pogled na Medvednicu i Sljeme - 1
Pogled na Medvednicu i Sljeme - 1 Foto: Ivana Grgic / CROPIX
Ujutro su u Hrvatskoj uglavnom izmjereni minusi. Stižu nam nove količine snijega. U noći na srijedu susnježica će prvo u gorju, a potom i u nizinama prelaziti u snijeg, koji će onda u srijedu padati gotovo posvuda. Očekuje se i stvaranje snježnog pokrivača.

U ovom tjednu velika je vjerojatnost za novi snijeg, i to ne samo u gorju. 

U prvom dijelu dana bit će većinom sunčano uz jutarnju maglu u unutrašnjosti, a nakon naoblačenja sa zapada navečer na sjevernom Jadranu mjestimice će padati kiša, u Gorskoj Hrvatskoj i susnježica i snijeg, javlja DHMZ u prognozi za ponedjeljak. 

Puhat će uglavnom slab, na istoku i umjeren jugoistočni. Na Jadranu umjerena i jaka bura u slabljenju i okretanju na jugo i južni vjetar, najprije na sjeveru, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za ponedjeljak.

Najviša dnevna temperatura od 0 do 5, na Jadranu uglavnom od 8 do 12 Celzijevih stupnjeva.

Prema podacima DHMZ-a, u Hrvatskoj su ujutro izmjereni minusi i niske temperature. U Maksimiru je u 8 sati ujutro izmjereno -6. U Ogulinu -7, u Gospiću -8. U Krapini je u osam sati ujutro izmjereno -5. 

Za karlovačku i zagrebačku regiju zbog magle i smanjene vidljivosti upaljen je žuti meteoalarm. U sjevernoj, srednjoj i južnoj Dalmaciji te Kvarneru i Kvarneriću također je upaljen je žuti meteoalarm zbog jakog vjetra.

Meteorolog Dnevnika Nove TV Darijo Brzoja otkriva kako u ovom tjednu postoje velike šanse za još snijega. 

"I u narednom tjednu stoje šanse za snijeg, očekujemo prolazak ukupno dvije ciklone, jedna u utorak i srijedu, a druga za vikend. Ova prva donijet će snijeg, a druga će se premještati Italijom i južnije te će na more donijeti kišu, ali to tek onaj sljedeći vikend. Srijeda i četvrtak bit će najpovoljniji dani za zagrebački Advent, kad će čarobni zimski ugođaj biti na vrhuncu, samo, putujete li, računajte u te dane i na zimske uvjete kroz Liku i Gorski kotar.

Naoblačenje u ponedjeljak stiže prvo na sjeverni Jadran i u gorsku Hrvatsku, do sredine dana pa će poslijepodne biti oblačno, a prema večeri raste i vjerojatnost za kišu, u gorju i susnježicu. 

Pročitajte i ovo Snijeg u Zagrebu - 6 Vremenska prognoza Meteorolog otkriva kada možemo očekivati novi snijeg: Hoće li se zadržati i u nizinama?

U utorak će vrijeme biti promjenjivo do pretežno oblačno, uglavnom na zapadu povremeno s oborinama: kišom, a u gorju i susnježicom. U noći na srijedu susnježica će prvo u gorju, a potom i u nizinama prelaziti u snijeg koji će onda u srijedu gotovo posvuda padati. Očekuje se i stvaranje snježnog pokrivača. U četvrtak smirivanje i razvedravanje sa zapada. Zadržat će se hladno, posebno u srijedu, kad će osjet hladnoće u unutrašnjosti pojačavati i umjeren sjeverni vjetar.

Na Jadranu u utorak kiša, pljuskovi i grmljavina, pri čemu na sjevernom dijelu oborina može biti i obilnija. Puhat će umjereno i jako jugo. U srijedu vjetar okreće na buru i sjeverozapadnjak. Kiša će tad postupno prestajati, a u četvrtak će se i razvedriti. Temperatura se ne moru idućih dana neće bitnije mijenjati.

Vrijeme bi potom trebalo biti mirnije sve do vikenda, kad se na moru očekuje nova kiša. U kopnenim krajevima cijeli tjedan zadržat će se pravo zimsko vrijeme. Od srijede i uz snježni pokrivač, pa dođite na Advent", poručio je Darijo Brzoja. 

U ponedjeljak je HAK izdao upozorenje zbog poledice. 

"Kolnici su mjestimice mokri ili samo vlažni i skliski. Ponegdje ima i magle. Zbog niskih temperatura moguća je poledica. Pozivamo vozače da brzinu i način vožnje prilagode uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila i ne kreću na put bez propisne zimske opreme", navodi se u izvješću HAK-a od ponedjeljka u osam ujutro. 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene