Željko Stipić, predsjednik SZHŠ Preporod (Foto: Dnevnik.hr)
Željko Stipić, predsjednik SZHŠ Preporod (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Potrebne su korijenite promjene u čitavom nizu različitih pitanja da bi se to stvarno i dogodilo. Nasilje u školama je svakodnevna pojava, rekao je čelnik sindikata Preporod Željko Stipića.


Profesor iz čakovečke Tehničke škole koji se prošlog tjedna sukobio s učenicima nakon što su ga gađali kredama, ostaje na poslu.

Vezani članci Počast poginuloj djevojci Raste kaos u Mjanmaru: U prosvjedima protiv vojnog puča poginula djevojka Prosvjed u Mjanmaru 01 Kaos u Mjanmaru: Na ulicama oklopna vozila, vojska pucala na prosvjednike

Njegov slučaj pokrenuo je lavinu. Iza njega je stalo stotine učitelja iz cijele Hrvatske koji na društvenim mrežama objavljuju svoja svjedočanstva. Sprema se i prosvjed o kojemu je reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Vištica razgovarala s predsjednikom sindikata Preporod Željkom Stipićem

"Odustali smo od prosvjeda u Čakovcu jer je naš kolega Dragičević ipak ostao na poslu pa nema razloga da održimo prosvjed tamo. Ali prosvjed u Zagrebu koji će biti u organizaciji dvije Facebook grupe nastavnici.org i Školska zbornica i treći ćemo biti mi iz sindikata Preporod, taj prosvjed ćemo održati u subotu", kazao je Stipić.

Traže, rekao je, veću sigurnost rada u školama i da se djeca školuju u sigurnijim uvjetima, ali i da nastavnici, učitelji i profesori rade u sigurnijim uvjetima.

"To ovako izgleda jednostavno, ali potrebne su korijenite promjene u čitavom nizu različitih pitanja da bi se to stvarno i dogodilo. Nasilje u školama je svakodnevna pojava", ističe Stipić i dodaje kako je dojam da nasilja ima sve više i više.

Ističe da bi tretiranje napada na učitelja kao napada na službenu osobu rješilo dio problema.

"Kod napada odrasle osobe na učitelja ili nastavnika to se rješava kroz kazneni zakon, ali je puno teži posao uvesti takva nova rješenja koja će stvarno jamčiti učenicima primjereno ozračje u kojemu se školuju, ali i nastavnicima da mogu obavljati svoj posao", kaže Stipić.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Od 88 do 349 kn: 10 novih modela haljina u kojima izgledamo mršavije

Rotor se zatvara u nedjelju u 9 sati. Doznajte sve o novoj regulaciji prometa