Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stiglo 21.000 prijava

Zagrepčani ljuti zbog najavljenih odšteta za potres: ''To je naš novac''

Potres prouzročio ogromnu štetu i s druge strane Medvednice, najgore u Stubici - 3
Potres prouzročio ogromnu štetu i s druge strane Medvednice, najgore u Stubici - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Potres prouzročio ogromnu štetu i s druge strane Medvednice, najgore u Stubici - 3 Potres prouzročio ogromnu štetu i s druge strane Medvednice, najgore u Stubici - 3 Foto: DNEVNIK.hr Šteta od potresa - 2 Šteta od potresa - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Potres prouzročio ogromnu štetu i s druge strane Medvednice, najgore u Stubici - 4 Galerija 1/3 >>
Za prijavu šteta od potresa dosad je stigla čak 21 pojedinačna prijava. Obrađeno ih je tek 2500. Građani gube strpljenje i ljutiti su na najavljene male odštete. Premijera su pak šokirali vatrogasci snimkama iz zraka. Kažu kako je većina krovova u centru opasna i treba hitnu sanaciju, a brojne zgrade morat će se rušiti.

Kuća Zlatka iz Zagreba izvana izgleda kao i svaka druga, no kad uđete unutra, posve je drugačija slika. ''Jednostavno da kompletnu kuću srušim i da me nema nigdje'', kaže Zlatko. Građane ljuti kad Grad kaže da zbog Zakona ne može znatnije pomoći.

''Zakon je uvijek za sirotinju loš, da tako kažem. Bolje da ništa ne kažu, nego tih 5 posto. To je sramotno'', kaže Zagrepčanka Jagica.

Ulicu u kojoj živi Jagica u četvrtak poslijepodne posjetio je i gradonačelnik Milan Bandić. Ističe kako će grad odustati od svih daljnjih investicija dok se ne pomogne stradalima. Za neke mještane to nije dovoljno.

Pročitajte i ovo U potresu oštećen Županijski sud u Zagrebu 9 potresa u 24 sata Država osigurala 30 stanova za one kojima su oštećeni domovi u potresu, plinara neće naplaćivati provjeru instalacija

Pročitajte i ovo U potresu oštećen Županijski sud u Zagrebu Merci! Francuska poslala pomoć potresom pogođenom Zagrebu: 3 šatora, 120 kreveta, 120 vreća za spavanje...

''Nemojte nas ostaviti na cjedilu, molim vas. Osim toga, budžet grada Zagreba vlasništvo je građana grada Zagreba. Ne može ni premijer, ni Sabor, ni vi reći samo 5 posto. To je novac koji mi plaćamo'', poručuju građani gradonačelniku. Bandić tvrdi radi se na rješenju.

''Uputio sam pismo premijeru i dvoje ljudi u radnu skupinu Ministarstvu graditeljstva za prijedlog izmjene Zakona za elementarne nepogode – potres, zakon o građenju, gdje bi ugradili druge postotke i pomogli ljudima'', kaže gradonačelnik.

Spreman veći dio zakona

Resorni ministar poručuje da je 80 posto Zakona spremno, a pitanje je kada se može očekivati. ''Vrlo brzo. Mogu reći da nakon što zakon donesemo odmah ide program koji donosi Vlada. Program pripremamo isto intenzivno'', poručio je ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar.

I centar Grada ozbiljno je oštećen. Sve je više crvenih zgrada, ne samo stambenih već i gradskih ustanova i državnih institucija.

Zagrebačka katedrala ponosno stoji, no nije južni zvonik jedino što je oštećeno u potresu. Iz nadbiskupije poručuju da su teško stradali i katedrala i župni dvor. No procjene rizika još nisu gotove pa se čini kako se u katedralu još dugo neće moći ući.

Strah od novih podrhtavanja

Premijer je posjetio vatrogasce koji odrađuju lavovski posao. Pokazali su mu snimke dronom i ostavili ga bez teksta. ''Prvo bih to usporedio s ratom. Ovo je rat koji smo mi izgubili. Tu se ne može ništa napraviti. Kako se kaže, ima win-win situacija, mi smo sad u lose-lose situaciji. Ako ne napravimo ništa, ljudima će prodrijeti kiša unutra i imat ćemo katastrofalne materijalne štete. Ako počnemo nešto raditi, netko će stradati'', kaže Siniša Jembrih, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba.

Zagrepčani još strahuju od novih podrhtavanja. Zrinjevac i Tomislavac pretvorili su se u parkirališta. I stanari zgrada na Trgu žrtava fašizma u strahu od novih podrhtavanja dok čekaju statičare svoje su automobile parkirali na nedopuštenom mjestu ispred džamije. No prometno redarstvo za to nema sluha, inače im slijedi kazna od 300 kuna.

Nije stradao samo Zagreb. Na širem području Donje Stubice neupotrebljivo je 47 kuća. Vlasnici su privremeno zbrinuti. Dok još ni sami ne znaju kako nadomjestiti štetu, najteže im je djeci objasniti zašto ne spavaju kod kuće. Šteta u Stubici procjenjuje se na 50 milijuna kuna. Šteta u Zagrebu utvrđivat će se još tjednima. Iz Grada kažu da će biti veća od višegodišnjih gradskih proračuna.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene