Obavijesti Video Pretražite Navigacija
9 potresa u 24 sata

Država osigurala 30 stanova za one kojima su oštećeni domovi u potresu, plinara neće naplaćivati provjeru instalacija

U potresu oštećen Županijski sud u Zagrebu
U potresu oštećen Županijski sud u Zagrebu DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija U potresu oštećen Županijski sud u Zagrebu U potresu oštećen Županijski sud u Zagrebu Foto: DNEVNIK.hr +0 Šteta od potresa koji je pogodio Zagreb i okolicu - 3 Galerija 1/2 >>
U posljednja 24 sata Seizmološka služba zabilježila je na zagrebačkom području još devet potresa magnituda većih ili jednakih 1,3, s epicentrima lociranim na području Markuševca.

Najjači su bili noćas u 1:17 i jutros u 7:12, magnitude 2,1 prema Richteru te intenziteta u epicentru II-III stupnja Mercalli-Cancani-Siebergove ljestvice, izvijestili su iz Seizmološke službe.

Pročitajte i ovo Požar na Jarunu Još nepoznat uzrok Požar u Zagrebu: Iz zgrade izlazio crni dim, intervenirala hitna pomoć Tomislav Tomašević o obnovi - 1 190 milijuna eura Tomašević pohvalio obnovu Zagreba pa kritizirao ministra: "Nadam se da će država što prije to učiniti"

Na društvenim mrežama počeli su se javljati komentari građana na tvrdnje da Grad Zagreb kažnjava vozilo za hitni pregled konstrukcije objekata koji je nakon potresa izašao na teren.  

Iz Grada su se u četvrtak oglasili priopćenjem u kojem tvrde da ne provode represiju.

"Nadležne službe Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet zadužene za komunalni red i promet u mirovanju ne postupaju niti djeluju represivno prema građanima, sukladno pisanoj uputi koja je na snazi od 18. ožujka 2020. godine.

Isto tako, sve raspoložive službe Ureda stavile su se isključivo u preventivnu funkciju i na raspoloživost sugrađanima kako bi im pomogle i bile na usluzi u svakom trenutku.

U slučaju iznimnih okolnosti kao što su, primjerice, zagrađivanje vatrogasnog puta, ometanje redovnog tijeka prometa u većoj mjeri, blokiranje kolnih ulaza i dr. primorani smo primijeniti najblažu mjeru u vidu upozorenja, kako bismo spriječili takve situacije.

U posljednjih deset dana nije napisana niti jedna represivna mjera", navedeno je u priopćenju. 

Ministar državne imovine Mario Banožić kazao je da država za sada raspolaže s trideset stanova u svom vlasništvu u koje se mogu useliti obitelji kojima su potresu oštećeni domovi, te da će ta brojka nakon procjene sigurnosti ostale imovine, biti i veća.

"Za trideset stanova uspjeli smo utvrditi da su sigurni za stanovanje. Od toga smo deset već opremili, deset ćemo opremiti do kraja tjedna, a deset ćemo imati spremno do ponedjeljka", kazao je ministar Banožić nakon sjednice Vlade.

Rekao je da je ministarstvo Nacionalnom stožeru civilne zaštite predložilo da im da popis osoba po kojima bi trebali biti dodijeljeni stanovi u državnom vlasništvu, istaknuvši da će brojka dostupnih stanova biti veća nakon procjene sigurnosti imovine.

Plinara neće naplaćivati ispitivanje instalacija

Gradska plinara Zagreb (GPZ) izvijestila je u četvrtak sve građane koji su zbog potresa preventivno zatvorili plin da neće izdavati račune i naplaćivati ispitivanje plinskih instalacija pri puštanju plina u objekte.

GPZ podsjeća građane kako je za sigurno puštanje plina potrebno imati pozitivan nalaz statičara ili stalnog sudskog vještaka za građevinarstvo da objekt nije ugrožen potresom te da se plin može pustiti u siguran objekt. Nadalje, potreban je i pozitivan nalaz dimnjačara za sve dimnjake u zgradi, a popis ovlaštenih dimnjačara objavljen je na stranici GPZ-a (www.plinara-zagreb.hr). Također je potreban i obavezan pristup u sve stanove kod puštanja plina u stambene zgrade.

Po ispunjenju prva dva uvjeta potrebno se javiti na brojeve 0800 400 400 ili 01 6437 755, 01 6302 382, 01 6437 741. U slučaju potrebe za sanacijom plinske instalacije, potrebno je angažirati ovlaštenog izvođača plinskih instalacija koji su objavljeni na web stranici GPZ-a. Cijena sanacije ovisi o radovima koje je potrebno izvesti sukladno troškovniku ovlaštenih plinoinstalatera, na čije cjenike GPZ nema utjecaja.

GPZ ne traži posebno izdavanje potvrde o servisu bojlera već je dovoljno da stranka ima potvrdu s posljednjeg servisa bojlera (preporuka je bojler servisirati jednom godišnje) što je dio redovne procedure puštanja plina u sustav, a kako bi se mogla garantirati sigurnost distribucije plina.

Ne koristiti bojlere spojene s oštećenim dimnjacima

Iz GPZ-a također pozivaju građane kako s obzirom na to da prilikom ispitivanja plinske instalacije njihovi djelatnici moraju ući u svaki stan te aktualnu epidemiju koronavirusa, da prije dolaska ispitivača dezinficiraju svoje prostore, drže propisan razmak od djelatnika GPZ-a te dezinficiraju prostor nakon odlaska ispitivača.

Upozoravaju kako je većina dimnjaka u starijim zgradama je srušena ili urušena, a pogotovo u samom središtu grada. Ako je plinski bojler spojen u takav dimnjak sigurno će doći do povrata dimnih plinova te mogućnosti smrtnih posljedica zbog trovanja ugljičnim monoksidom.

Također upozoravaju se korisnici da ne smiju koristiti bojlere sa spojem u srušene ili oštećene dimnjake, kao i da su vrlo opasni i dimnjaci koji izvana nisu oštećeni, ali im je oštećena unutarnja strana. Zato se plinski bojleri sa spojem u dimnjak ne smiju upotrabljvati bez da dimnjak pregleda područni dimnjačar, stoji u priopćenju GPZ-a.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene