Obavijesti Video Pretražite Navigacija
treća skupina

Stigli ukrajinski ranjenici, ovi su najteži dosad

Aktualno Galerija Doček ranjenika iz Ukrajine - 6 Doček ranjenika iz Ukrajine - 6 Foto: DNEVNIK.hr Doček ranjenika iz Ukrajine - 5 Doček ranjenika iz Ukrajine - 5 Foto: DNEVNIK.hr Doček ranjenika iz Ukrajine - 4 Doček ranjenika iz Ukrajine - 4 Foto: DNEVNIK.hr Doček ranjenika iz Ukrajine - 3 Doček ranjenika iz Ukrajine - 3 Foto: DNEVNIK.hr +1 Doček ranjenika iz Ukrajine - 2 Galerija 1/6 >>
Avion s 19 ranjenika Ukrajine sletio na zagrebački aerodrom.

Treća skupina ranjenika sletjela je danas na zagrebački aerodrom u sklopu programa kojim Hrvatska pruža potporu Ukrajini.

Vlada Republike Hrvatske je na sjednici 16. ožujka 2023. donijela odluku o pružanju pomoći u liječenju i rehabilitaciji ranjenika iz Ukrajine u Hrvatskoj. Liječenje uključuje prijem, trijažu, liječenje i rehabilitaciju.

Osim liječenja u hrvatskim bolnicama u program su uključeni i veteranski centri koji im pružaju rehabilitaciju kroz psihosocijalne i rekreacijske programe.

Dosad je Hrvatska primila 55 ukrajinskih ranjenika. Prva skupina je stigla 26. travnja prošle godine u kojoj je bilo 19 ranjenika uz devet članova njihove obitelji, a dvojica su još uvijek u Hrvatskoj na rehabilitaciji.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Novi i stari ministri Dnevnik Nove TV doznaje tko je najveće kadrovsko iznenađenje nove vlade

Pročitajte i ovo Osumnjičenik za Dankino ubojstvo uveden u dvorište kuće - 3 Tijelo još nije pronađeno Novi svjedoci u slučaju Dankina ubojstva: Saslušanja su zakazana

U drugoj skupini, koja je stigla 18. listopada 2023. bilo je 17 ranjenika u čijoj su pratnji bile četiri osobe. U Hrvatskoj se još uvijek nalazi 10 osoba iz druge skupine. 

U trećoj skupini koja je danas sletjela je 19 ranjenika, a u njihovoj je pratnji 13 članova obitelji (očevi, majke ili supruge). Najmlađi ranjenik iz ove skupine ima 22 godine, a najstariji 55 godina. U ovoj su skupini ranjenici s najtežim ozljedama dosad. Pripremljena su pisma na ukrajinskom jeziku te su im osigurani predovitelji na svim lokacijama, kao i koordinatori u zdravstvenim ustanovama.

Sve će osobe ostvariti status osoba pod privremenom zaštitom i druga prava sukladno zakonskim propisima, kao i ostale raseljene osobe u Hrvatskoj. 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene