Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Očekuje se novi vodeni val

Svakim satom Sava poraste za centimetar, očekuju se i nove oborine, vojska brani kuće

Mirko Muhek, satnik Hrvatske vojske (Foto: Dnevnik.hr)
Mirko Muhek, satnik Hrvatske vojske (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Mirko Muhek, satnik Hrvatske vojske (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
''Za subotu se najavljuju nove oborine, a to znači da će svaki novi porast Save, direktno ugroziti obiteljske kuće te ćemo biti ovdje za daljnju pomoć civilnom stanovništvu'', rekao je satnik Mirko Muhek u razgovoru s reporterom Dnevnika Nove TV Domagojem Mikićem u selu Trebež. U tom mjestu Sava raste po jedan centimetar svakog sata.

''Naša zadaća je izgradnja i pojačanje zečjih nasipa te direktna zaštita obiteljskih kuća. Trenutačno se na terenu nalazi 50 pripadnika Tigrova te 50 pripadnika Gromova. Angažirani smo ovdje dva dana i ostat ćemo ovdje koliko će god trebati'', rekao je satnik Mirko Muhek

Pročitajte i ovo Snijeg na Platku Potencijalno opasno vrijeme Oglašeno žuto upozorenje: Danas pljuskovi s grmljavinom, a snijeg već pada na Platku i Zavižanu Hrvatska Kostajnica 17.05.2023. - 63 POVIJESNI VODOSTAJI Vojska stigla u Petrinju, ojačavaju nasipe, sanirali puknuti u Sisku

Nove oborine najavljuju se već za večeras.

>> Trenutačne vodostaje u realnom vremenu možete pratiti putem aplikacije Hrvatskih voda

Nakon prizora klizišta u Hrvatskoj Kostajnici, za svoje kuće strahuju i stanovnici Prnjavora Čutnićkog nedaleko od Petrinje.

Vodostaj je rijeke Une u padu, a voda se iz Hrvatske Kostajnice povukla. Na terenu su sve službe Crvenog križa, Hrvatske gorske službe spašavanja, čiji se članovi čamcima probijaju do onih obitelji koje su jos odsječene u selima prema Dvoru.

Policija i dalje blokira prilaz domovima koji su srušeni u odronima, a šest obitelji koje su privremeno smještene u kostanjičkom hotelu ne zna kada će moći do svojih stvari i dokumenata.

Nakon prizora klizišta u Hrvatskoj Kostajnici, za svoje kuće strahuju i stanovnici Prnjavora Čutnićkog nedaleko od Petrinje. Mještani su alarmirali policiju jer su tijekom noći osjetili pomicanje brda iznad kuća, a pojavile su se i pukotine te to potencijalno klizište ugrožava desetak obiteljskih kuća.

Ugroženo su područje u petak obišli članovi petrinjskog Stožera Civile zaštite s gradonačelnikom Darinko Dumbovićem i pročelnikom Područnog ureda Džavne uprave za zaštitu i spašavanje u Sisku Željkom Prpićem.

Gradonačelnik Dumbović je slučaj usporedio s onim kostajničkim, napomenuvši kako stanovnici ugroženih kuća prošle noći zbog tutnjave i podrhtavanja tla nisu spavali.

Dodao je kako će kao petrinjski gradonačelnik i saborski zastupnik tražiti da se Vlada i Sabor uključe u rješavanje ovog problema., a kao uzrok klizanja tla naveo je nekontroliranu sječa šuma na prostoru Banovine.

"Odvukli su sa Zrinske, Hrastovačke i Trgovske gore milijune kubika drvne mase, osakatili su prirodu, ostavili iza sebe pustoš, zbog čega se sada pojavljuju odroni i klizišta. Postavlja se pitanje tko dopušta čistu sječu šuma, a na to bi pitanje trebale odgovoriti Hrvatske šume i Hrvatska vlada. Siguran sam da u toj mletačkoj sječi šuma ima i kriminala", istaknuo je Dumbović.

Ako se hitno nešto ne poduzme, kako je najavio, pozvat će na građanski neposluh i blokadu cesta svima koji ovdje drastično sjeku šume i odvoze drvnu masu te basnoslovno zarađuju, a mještanima ostavljaju samo probleme.

U obranu kuća u mjestu Trebež kraj Jasenovca stigla je hrvatska vojska. Od jutra stotinjak vojnika diže zečji nasip kako bi izdržao velike količine vode koje će početkom idućeg tjedna donijeti obilna kiša. Mještani ovog malog naselja pamte veliku poplavu iz 2014. koja je stvorila goleme štete, a baš po tadašnjem rekordnom vodostaju Save, hrvatske vode izračunale su visinu na koju vojska trenutno postavlja nasip.

Vodeni val u Jasenovac stiže u utorak

Najavljivana promjena vremena, uz novu kišu, snijeg i zahlađenje, upravo je stigla, jer je u noći s četvrtka na petak počela padati kiša, a nove oborine očekuju se i tijekom vikenda, uz osjetno niže temperature, kažu podaci s DHMZ-a. To bi moglo značiti i novu opasnost od poplava i novi vodeni val na poplavom već pogođenim područjima.

Prema Karti Hrvatskih voda, izvanredne mjere obrane od poplava i dalje su na snazi u Farkašiću (Kupa), Sisku (Odra), Lonji (Sava), Hrvatskoj Kostajnici (Una) i Jasenovcu (Sava-Una). Redovne mjere obrane od poplave proglašene su i duž rijeke Save od Jasenovca do Slavonskog Broda.

Nabujala rijeka Una, koja je posljednjih dana stvarala velike probleme stanovnicima Hrvatske Kostajnice, seli vodeni val prema ušću sa Savom i području oko Jasenovca. Vrh vodenog vala u Jasenovcu se očekuje u ponedjeljak, 19. ožujka, a obavljaju se pripreme za obranu od poplave kako se voda ne bi probila do kuća.

Peti dan Hrvatska vojska pomaže u obrani od poplava

Peti dan Hrvatska vojska pomaže u obrani od poplava, stoga su na području Jasenovca na izgradnji nasipa angažirana 104 pripadnika Hrvatske vojske sa šest teretnih vozila, dok na području Lekenika vojska cisternom za vodu od 3500 litara opskrbljuje mjesno stanovništvo pitkom vodom, izvijestili su u petak iz Ministarstva obrane.

Nasip na području Jasenovca, u mjestu Trebež, grade pripadnici protupoplavnog voda Namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH.

Vojnici s motornim i teretnim strojevima angažirani su na aktivnostima u pomoći u obrani od poplava, tamo gdje je prema procjenama nadležnih civilnih institucija to najpotrebnije te sukladno odluci potpredsjednika Vlade i ministra obrane RH Damira Krstičevića, stoji u priopćenju.

U Karlovcu i nadalje pripremne mjere obrane od poplave

Vodostaji karlovačkih rijeka i u petak pokazuju lagano opadanje na najkritičnijim dionicama, ali su zbog najavljenih oborina tijekom petka i subote Hrvatske vode izdale prognozu za mogući ponovni porast vodostaja tako da se ni u idućih pet dana vodostaji rijeke Kupe i Korane neće spustiti ispod 500 centimetra, odnosno ispod razine pripremnog stanja obrane od poplava.

Gradski Stožer civilne zaštite priopćio je da će tijekom dana na plavnim područjima dodatno dijeliti vreće s pijeskom, a profesionalni i dobrovoljni vatrogasci pojačano će kontrolirati stanje i biti na usluzi mještanima. Županijskom stožeru uputit će dopis sa zahtjevom da se privremeni sustav zaštite od poplava uspostavi uz Kupu, kao što je to učinjeno uz Koranu i Mrežnicu.

Karlovački Stožer također zahtijeva da se za uspostavu privremenog sustava obrane od poplava koristi nataloženi pijesak u Korani između dva mosta u Karlovcu te iz Kupe.

Dopis s tim zahtjevima poslan je na znanje hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar Kitarović, predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću, Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje, Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, Ministarstvu obrane i Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture.

Od utorka do petka vodostaji Kupe i Korane pali su s oko 780 na oko 675 centimetara te i dalje padaju, iako vrlo polako, po jedan-dva centimetra na sat.

Ostaju problemi

U Hrvatskoj Kostajnici u četvrtak su zbog straha od klizišta evakuirane srednja i osnovna škola. Vlada je odlučila stambeno zbrinuti obitelji kojima su kuće nestale u ranije spomenutom urušavanju.

Mirko Muhek, satnik Hrvatske vojske (Foto: Dnevnik.hr) Mirko Muhek, satnik Hrvatske vojske (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Riječ je o 20-ak obitelji koje su u samo nekoliko minuta ostale bez svojih domova. Već su dobili i maksimalnu socijalnu pomoć, izvijestio je u četvrtak premijer Plenković, a u sljedećoj fazi Ministarstvo graditeljstva treba koordinirati pronalazak trajnog rješenja.

Hrvatski Crveni križ prikuplja humanitarnu pomoć za stanovnike koji su u odronu izgubili sve

Hrvatski Crveni križ, u sklopu jučer otvorenog apela za ljude kojima su uništeni domovi uslijed klizišta u Hrvatskoj Kostajnici, prikupio je dosad 97.406 kuna, priopćili su.

Apel je pokrenut kako bi se prikupila financijska sredstva za potrebe osoba koje su uslijed odrona pretrpjele značajne gubitke i čije su kuće uništene.

Hrvatski Crveni križ i dalje u Hrvatskoj Kostajnici unesrećenim ljudima cjelodnevno pruža psihosocijalnu podršku i obavlja podjelu humanitarne pomoći, a timovi Crvenog križa aktivno djeluju na području Sisačko-moslavačke i Ličko-senjske županije.

Karlovac za Kostajnicu daje 20 tisuća kuna

Grad Karlovac odlučio je Hrvatskoj Kostajnici i njezinim mještanima dati 20.000 kuna pomoći, a u priopćenju Upravnog odjela za opće poslove Grada Karlovca pozivaju se i ostale sredine koje mogu pomoći da to i učine.

To je ujedno znak potpore Hrvatskoj Kostajnici u teškim trenutcima, ističe se u priopćenju i dodaje da Grad Karlovac iz vlastitog iskustva zna koliko svaka pomoć dobro dođe kad se dogode elementarne nepogode.

Vojska gradi zečje nasipe

U naselju Trebež u Sisačko-moslavačkoj županiji vojska od četvrtka postavlja zečje nasipe kako bi zaštitili mjesto od poplave. Stanovništvo je zabrinuto zbog nadolazećeg vodenog vala Save, ali 100-tinjak pripadnika Hrvatske vojske radi na izradi zečjih nasipa koji bi trebali zaštititi mjesto.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene