Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Strah od novih klizišta

U Hrvatskoj Kostajnici tlo i dalje podrhtava: Grabar-Kitarović obećala da će uplatiti novac za ljude koji su ostali bez kuća

Andrija Jarak u Hrvatskoj Kostajnici (Foto: dnevnik.hr)
Andrija Jarak u Hrvatskoj Kostajnici (Foto: dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Andrija Jarak u Hrvatskoj Kostajnici (Foto: dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Vlada je odlučila stambeno zbrinuti obitelji kojima su kuće nestale u urušavanju u Hrvatskoj Kostajnici. No s povlačenjem vode i obećanjem iz Vlade nisu nestali svi problemi.

U Hrvatskoj Kostajnici, u kojoj se voda srećom povlači, u četvrtak su zbog straha od klizišta evakuirane srednja i osnovna škola. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Poplave u Hrvatskoj VELIKA GALERIJA Oštećen je nasip: Uvedene izvanredne mjere obrane od poplava Slika nije dostupna 'Stanje nije alarmantno' Vodeni val stigao na sisačko područje, Sisak spreman i za evakuaciju

"Pojavile su se pukotine na osnovnoj i srednjoj školi i zbog toga su iz mjera predostrožnosti evakuirane škole, učenici su pušteni da odu kućama. Pustili su nas da snimimo kadrove unutar škole, doista se vide pukotine. Domar koji skrbi o školi kaže da su to višegodišnje pukotine, no na nekoliko se mjesta vidi kako se pod podigao. Sve je to dovoljan razlog da se škola morala isprazniti. Sad se čekaju stručnjaci, statičari koji moraju utvrditi o čemu se radi. Stižu dojave građana da na nekoliko mjesta tlo i dalje podrhtava. Dakle, nema mira u Hrvatskoj Kostajnici", izvijestio je za vijesti Nove TV u 14 sati reporter Andrija Jarak.

"Što se tiče obećanja premijera i Vlade, i ovdje je jutros bila jedna jaka delegacija s ljudima koji su u pet minuta ostali bez onoga što su stvarali cijeli život. Obećali su im niz alternativnih rješenja, to su najčešće stanovi u vlasništvu države koji će se renovirati i u koje će ih privremeno smjestiti dok se ne pronađe neko trajno rješenje, no potpuno je sigurno da se nikad više tamo kuće neće graditi jer to nije teren na kojem se kuće mogu graditi", izvijestio je Andrija Jarak.

Grabar-Kitarović uplatit će novac za stanovnike Hrvatske Kostajnice

Iz Argentine se javila i predsjednica Republike, Kolinda Grabar-Kitarović, koja je na svom profilu na Facebooku najavila da će i sama novčano pomoći Hrvatskoj kostajnici. 

"Pozorno pratim stanje u Hrvatskoj Kostajnici uzrokovano poplavama i klizištima. Suosjećajući sa stradalim obiteljima koje su ostale bez svojih kuća, pomoći ću im izravnom novčanom potporom", napisala je Grabar-Kitarović.

Podsjetimo, na današnjoj sjednici Vlada je odlučila stambeno zbrinuti obitelji iz Hrvatske Kostajnice kojima su kuće nestale u urušavanju. Riječ je o 20-ak obitelji koje su u samo nekoliko minuta ostale bez svojih domova. Već su dobili i maksimalnu socijalnu pomoć, izvijestio je premijer Plenković, a u sljedećoj fazi Ministarstvo graditeljstva treba koordinirati pronalazak trajnog rješenja.

Crveni križ prikuplja pomoć za ljude koji su ostali bez domova

Hrvatski Crveni križ, u sklopu jučer otvorenog apela za ljude kojima su uništeni domovi uslijed klizišta u Hrvatskoj Kostajnici, prikupio je dosad 97.406 kuna, priopćili su.

Apel je pokrenut kako bi se prikupila financijska sredstva za potrebe osoba koje su uslijed odrona pretrpjele značajne gubitke i čije su kuće uništene.

Hrvatski Crveni križ i dalje u Hrvatskoj Kostajnici, unesrećenim ljudima cjelodnevno pruža psihosocijalnu podršku i obavlja podjelu humanitarne pomoći, a timovi Crvenog križa aktivno djeluju na području Sisačko-moslavačke i Ličko-senjske županije.

Svi koji žele pomoći mogu to učiniti:

- pozivom na telefonski broj 060 9011 (cijena poziva 6 kuna i 25 lipa, PDV je uključen)

- uplatom na žiro račun otvoren u Privrednoj banci Zagreb: IBAN: HR6923400091511555516, poziv na broj 20. Za uplate iz inozemstva SWIFT: PBZGHR2X

- internetskim donacijama na službenoj stranici www.hck.hr

Karlovac za Kostajnicu daje 20 tisuća kuna 

Grad Karlovac odlučio je Hrvatskoj Kostajnici i njezinim mještanima dati 20.000 kuna pomoći, a u priopćenju Upravnog odjela za opće poslove Grada Karlovca pozivaju se i ostale sredine koje mogu pomoći da to i učine.

To je ujedno znak potpore Hrvatskoj Kostajnici u teškim trenutcima, ističe se u priopćenju i dodaje da Grad Karlovac iz vlastitog iskustva zna koliko svaka pomoć dobro dođe kad se dogode elementarne nepogode.

Priopćenjem se pozivaju svi oni koji mogu pomoći Hrvatskoj Kostajnici i njezinim mještanima da to i učine.

Izvanredne mjere obrane od poplava

Najviši vodeni val Kupe još nije prošao sisačkim područjem, pa su na najugroženijim mjestima u Letovaniću, Starom Brodu i Žažini još na snazi izvanredne mjere obrane od poplava, a budući da je u gornjem toku vodostaj Kupe u opadanju, tijekom četvrtka očekuje se stagnacija vodostaja.

U Letovaniću su poduzete sve mjere obrane, a uz druge službe na terenu su i dalje pripadnici Protupoplavnog voda, namjenski organizirane postrojbe Hrvatske vojske. Oni su angažirani na podizanju zečjih nasipa uz najugroženije obiteljske kuće. Za razliku od ranijih godina, na raspolaganju im je dovoljan broj vreća s pijeskom, čak pedesetak tisuća.

Vodostaj Kupe u Farkašiću u četvrtak u 9 sati iznosio je 936 centimetara, što je za pet centimetra više nego prije 12 sati.

U četvrtak prije podne vodostaj Kupe u Sisku još je bio u laganom porastu, ali neposredne opasnosti za grad i obližnja naselja nema. Budući da vodostaj Save uglavnom stagnira, savsko korito može bez problema primiti vodeni val Kupe.

Voda je puštena i u retenciju Lonjsko polje, kako bi se zaustavio porast vodostaja Save u Jasenovcu. U tom je mjestu stanje vodostaja pod stalnim nadzorom, a u 15 sati održat će se i treća sjednica Stožera za obranu, kako bi, u slučaju potrebe, sve bilo spremno za poduzimanje dodatnih mjera obrane od poplava.

Inače, u tom mjestu vodostaj Save stagnira na 867 centimetara. Ohrabruje da su i vodostaji svih većih pritoka Kupe i Save, ponajprije Gline, Petrinjčice i Sunje, u opadanju.

Nema opasnosti za Hrvatsku Kostajnicu

Opasnosti od poplava više nema za stanovnike Hrvatske Kostajnice, jer je vodostaj Une već drugi dan u opadanju od otprilike dva centimetra na sat i u četvrtak u 9 sati iznosio je 422 centimetra. Tako je ukinuto izvanredno stanje, a na snazi su izvanredne mjere obrane.

Protupoplavni vod Namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga sa 103 pripadnika, dva autobusa, šest motornih i jedno terensko vozilo angažirani su danas na području Jasenovca u mjestu Trebež, kao pomoć u obrani od poplava, izvijestio je MORH.

Pripadnici Oružanih snaga RH s motornim i teretnim strojevima angažirani su na aktivnostima u pomoći u obrani od poplava, tamo gdje je prema procjenama nadležnih civilnih institucija, ističe MORH.

GSS pomaže stanovništvu

Spašavatelji HGSS-a Novska već su treći dan angažirani u pomoći stanovništvu poplavljenih područja oko Hrvatske Kostajnice.

"Zabilježeno je nekoliko hitnih akcija prevoza bolesnika do adekvatne medicinske skrbi, dok se cijelo vrijeme dostavljaju namirnice i lijekovi.Timovi i dalje dežuraju 24 sata dnevno i čine sve kako bi pomogli ugroženom stanovništvu", objavio je GSS na svojim stranicama. Na YouTube-u su objavili video dostave hrane stanovništvu na poplavljenim područjima.

Vojska gradi zečje nasipe

U naselju Trebež u Sisačko-moslavačkoj županiji vojska postavlja zečje nasipe kako bi zaštitili mjesto od poplave. Stanovništvo je zabrinuto zbog nadolazećeg vodenog vala Save, ali 100-tinjak pripadnika Hrvatske vojske radi na izradi zečjih nasipa koji bi trebali zaštititi mjesto. (Hina/Ma.B.)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene