Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Saborska rasprava

Stazić upozorio HDZ-ovce da krše zakone

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svi su saborski klubovi u raspravi podržali Plan zakonodavnih aktivnosti za završetak pregovora o punopravnom članstvu Hrvatske u EU, a SDP-ov zastupnik Nenad Stazić u pojedinačnoj je raspravi prozvao zastupnike HDZ-a da krše i ne poštuju neke od tih zakona, poput onoga o HRT-u i sprječavanju sukoba interesa.

Stazić je, naime, HDZ-ove zastupnike prozvao kako odbijanjem da prihvate oporbeni prijedlog za jedanaestog člana Vijeća HRT-a (Vere Robić Škarica) krše zakone koji su usklađeni s europskim zakonodavstvom. 'Usklađujemo zakone i imamo Plan, ali onda usklađene zakone ne provodimo', ustvrdio je Stazić. Pritom, kazao je, HDZ-ovi zastupnici govore o potencijalnom sukobu interesa predloženog člana, a o sukobu interesa, naglasio je, može odlučivati samo Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa. Predsjedavajući sjednice, potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks upozorio ga je da se drži tema koja je Plan aktivnosti, a ne primjena ili neprimjena jednog zakona.

Pročitajte i ovo Marija Vučković, ministrica poljoprivrede Rasprava o povjerenju Ministrica progovorila o nezakonitom premještanju svinja i poručila: "Mislim da su svi njihovi navodi krivi" Slika nije dostupna Stazić o prijedlogu zakona o mirovinama 'Nevjerojatna glupost koje se stvarno trebalo dosjetiti'

Stazićevo izlaganje i ovaj put je prošlo bez nazočnosti zastupnika HDZ-a koji su izašli iz sabornice, zbog čega je SDP-ovac Šeksa upitao je li on i dalje u Klubu HDZ-a budući da je ostao u dvorani. Šeks mu je uzvratio kako je član kluba već 20 godina, te da će to i dalje ostati. Govoreći u ime Kluba o Planu aktivnosti, HDZ-ova zastupnica Marija Pejčinović Burić istaknula je da je Hrvatska ušla u 'završnicu tog dugačkog puta na kojem je bilo i očekivanih i neočekivanih prepreka'.

'Hrvatski pregovori u završnoj fazi'

'Ali, vjerujem kako ćemo na kraju u EU ući pripremljeniji nego li je to bio slučaj u nekih zemalja iz ranijih valova proširenja i pri tome ne mislim samo na zemlje koje su zadnje ušle u EU', rekla je. HNS-ova zastupnica, ujedno predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora, Vesna Pusić kazala je kako, uz 12 zakona koje namjerava donijeti do polovice godine, Hrvatsku najvjerojatnije očekuje donošenje još nekoliko zakona.

Riječ je, navela je, o zakonima vezanima uz 16 poglavlja koja Hrvatska još mora zatvoriti, te predložila da se Plan nadopuni i tim zakonima. Neven Mimica (SDP) zadovoljan je jer je Plan 'stao na jednu stranicu papira'. 'To pokazuje da su se pregovori približili završnoj fazi, ali i da je Hrvatskome saboru utvrđena odgovarajuća poslovnička procedura i praksa koja je omogućila da Sabor ne bude usko grlo za procesuiranje prethodnih potrebnih temelja za europske reforme', ocijenio je. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene