Šteta od potresa koji je pogodio Zagreb i okolicu - 2
Šteta od potresa koji je pogodio Zagreb i okolicu - 2 Foto: Marin Tironi/Pixsell

Iz Grada Zagreba ponovno su pozvali sve građane kojima su stradale kuće u potresu otprije tjedan dana.


Grad Zagreb ponovio je poziv vlasnicima kuća stradalih u potresu prošle nedjelje. "Nastavno na velik broj zbunjujućih i netočnih informacija koje građani mogu pronaći u nekim medijima, još jednom naglašavamo kako je za svakog stanovnika Zagreba osiguran smještaj do trenutka sanacije njihova doma", priopćeno je iz Grada Zagreba.

Vezani članci Novi potres kod Zagreba Kod Zagreba tlo ponovno podrhtava, zabilježen slab potres: "Tresao se svaki zid i prozor u kući" Slab potres u Zagrebu Slab potres u Zagrebu, građani još jednom uznemireni: "Taman se šetala ispod Medvedskog brega. Ovakav zvuk vani još nisam doživjela!"

Navode da se to osobito odnosi, uz stanovnike centra grada, na vlasnike obiteljskih kuća stradalih u nedjeljnom potresu, a koje su nakon preliminarnih pregleda statičara označene crvenom ili žutom oznakom (neuporabljivo i privremeno neuporabljivo).

Prema informaciji Ureda za upravljanje u hitnim situacijama, od ukupno 26.197 oštećenih građevina na kojima su prijavljene štete, čak 9642 su obiteljske kuće. Crvenom, odnosno žutom oznakom označeno je ukupno 1900 građevina.

"Pozivamo tako opet sve građane koji nemaju alternativni smještaj da se jave na besplatne telefone 0800 8805 i 0800 8802 jer je za njih osiguran smještaj u Studentskom domu u Cvjetnom naselju.

Također, podsjećamo kako je Gradonačelnik Grada Zagreba 23. ožujka 2020. donio Zaključak o proglašenju prirodne nepogode uzrokovane potresom na području Grada Zagreba. Na temelju toga, još jednom pozivamo oštećenike, fizičke i pravne osobe na čijoj je imovini utvrđena šteta od prirodnih nepogoda da prijave štetu na imovini Gradskom povjerenstvu Grada Zagreba za procjenu šteta od prirodnih nepogoda u pisanom obliku, na propisanom obrascu, a koji je objavljen na mrežnim stranicama Grada Zagreba te ga možete pronaći na ovom linku", dodaje se u pozivu.

Naglašavaju da su sve nadležne gradske službe i dalje aktivno na terenu, a Javna vatrogasna postrojba Zagreb do danas je imala 1316 hitnih intervencija vezanih uz posljedice potresa. "Na terenu je i svih sedam visinskih vozila JVP Zagreb te 17 visinskih vozila suradnika (Elicom, ZG Holdinga, HEP, Zrinjevac, Velebit promet, CIOS, HV), kao i vatrogasci iz Virovitice, Bjelovara, Slunja, Siska, Varaždina, Karlovca, kojima od srca zahvaljujemo", zaključuje se u pozivu Grada Zagreba.