Istok Hrvatske ponovno se suočava s povećanom količinom arsena u vodi. Ovog puta otkriven je u Đurićima i Račinovcima, u županjskoj Posavini. Riječ je o mjestima koja još nisu spojena na javni vodovod. U 21. stoljeću tako živi 13 posto stanovništva.

Galerija +0 Povećana količina arsena (Foto: Dnevnik.hr)

Sumnje bake Slavice Golubović iz mjesta Đurići su se ostvarile - voda iz slavine nije zdravstveno ispravna.

Vezani članci Slika nije dostupna UNESCO: Hrvatska ima najbolju vodu iz 'pipe' u Europi Slika nije dostupna Slavonci u strahu zbog povećanih količina arsena u vodi

"Voda nije uopće upotrebljiva, donosimo vodu, ne znam, strah me kupat se, stvarno je... po glavi osjećam ko da mi nešto, neki sloj još imam nečega", kaže baka Slavica.

Analiza vode potvrdila je povećanu prisutnost arsena. "Mi smo ovdje došli do nekih 15, odnosno, sad novom analizom 16 veličina i zato sad, evo, poduzeli smo ove potrebne radnje", kaže Branimir Filipović, direktor komunalne tvrtke Drenovci.

U Đurićima i Račinovcima pitka voda osigurana je cisternom i arterškim bunarima.

U Hrvatskoj je čak 63 posto vode na izvorištima neispravno. Najviše u Zadarskoj, Dubrovačko neretvanskoj, Šibensko kninskoj, Splitsko dalmatinskoj, Ličko senjskoj i Vukovarsko srijemskoj županiji. Zdravstveno ispravna voda dobiva se pročišćavanjem, pa u Općini Drenovci rješenje vide u spajanju s regionalnim Vinkovačkim vodovodom.

"Kao rješenje vidimo? Da Hrvatske vode izgrade taj južni krak i da vodosprema se napravi u starim Drenovcima koja će omogućiti dovoljan pritisak", kaže Boris Španić, zamjenik načelnika (HSS).

Projekt je kandidiran još prije šest godina, ishođena je i građevinska dozvola, iz slavina ovog kraja još ne izlazi zdravstveno ispravna voda.

Od Ministarstva zdravstva tražit će se privremeno dopuštenje za veće granice arsena i da će tako biti iduće tri godine, tako se postupalo i u drugim dijelovima Slavonije, jer je puno arsena i investicije za pogone su goleme.

Hrvatske vode imaju svoje proritete, ovdje se radi o oko 1000 stanovnika i lopticu vraćaju na lokalnu razinu, treba 7,4 milijuna kuna i brzo rješenje poput onog za Slavonski Brod, kada se grad s regionalbim vodovodom spojio za nekoliko dana.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju