Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Teško stanje kod Gline

Deseteročlana obitelj iz Prekope dočekala kontejner: "Dani se daju izdržati vani, ali noći... jako su duge i teške"

Vesna Glatki
Vesna Glatki DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Josip Piškor i Domagoj Mikić Josip Piškor i Domagoj Mikić Foto: DNEVNIK.hr Tihomir Kundid, general bojnik Tihomir Kundid, general bojnik Foto: DNEVNIK.hr Tihomir Kundid i Domagoj Mikić Tihomir Kundid i Domagoj Mikić Foto: DNEVNIK.hr +0 Vesna Glatki Galerija 1/4 >>
U Prekopi kod Gline gdje su postavljeni prvi kontejneri je reporter Dnevnika Nove TV Domagoj Mikić.

Reporter Domagoj Mikić u Prekopi je razgovarao s brigadirnim generalom Tihomirom Kundidom koji je kazao kako je primarni posao vojske trenutačno postavljanje kontejnera i mobilnih kućica.

Pročitajte i ovo Đurđa Dražetić iz Sibića Stanje je teško Da ne spavaju pod zvijezdama pobrinuli su se dobri ljudi. Ali nije lako: "1991. sam bježala... Sada sam stara, da budem negdje na tuđem pragu… ne mogu" Slika nije dostupna zastrašujući prizori Inženjeri Građevinskog fakulteta pregledali zgradu: Ovako izgleda unutrašnjost uništene škole u Petrinji

"To je prioritet kako bi zbrinuli stanovništvo koje je ostalo bez kuće. Nastavili smo i čišćenje i sanaciju u okolnim selima, a pomažemo i Hrvatskom Crvenom križu sa raspodjelom pomoći ljudima", rekao je general Kundid dodajući kako građani kojima je ovakav smještaj potreban moraju samo uputiti zahtjev lokalnom stožeru civilne zaštite da im se on postavi.

"Noći su jako duge i teške"

Deseteročlana obitelj Glatki također je dobila jedan kontejner.

"Jako puno nam znači da imamo gdje na suhom i toplom provesti noć. I večeras ćemo se okupiti oko vatre, sad smo se malo razišli. Svi ćemo se i ovdje skupiti kao i svaku večer do sad", kaže Vesna Glatki.

Dodaje kako su jedan kontejner dobili privatno gdje su smjestili bake.

"Tamo smo ih smjestili da malo spavaju, za njih je dva dana u autu previše. Dani se daju izdržati, ali noći… Jako su duge i jako teške“, kaže Vesna.

O željama u Novoj godini kaže: "Sada bih rekla samo da nema potresa, ali da nema više bilo kakvih elementarnih nepogoda. Sve možemo izdržati, ali ovo što se ne može predvidjeti ne možemo".

"Želim samo da više ne tuče"

"Teško je uopće prebrojati koliko je kontejnera došlo, vojni kamioni neprestano dovoze granđanima. Vojska ih uparkirava u dvorišta, ali prije se stavlja šljunak kako bi sve bilo stabilno. Kuće nisu sigurne za spavanje, kontejneri su privremeno rješenje", izvijestio je Domagoj Mikić.

Kontejnerski smještaj dobio je danas i g. Piškor. Dovezen je iz Austrije.

"Budemo danas unutra, dobro je. Kuća je u nevolji", kaže. Uskoro bi trebao dobiti krevete i ostalo potrebno. S ognjišta nije otišao, kaže, jer tu ima životinje. Potres je oštetio i staje pa se sve životinje trenutačno nalaze u svinjcu.

"Par puta sam osjetio potres noćas, ali nije bilo jako… kad si umoran zaspeš, moraš malo krčiti, čistiti… Pomogli su mi kontejnerom, hranom i svime, bilo je tu nekoliko tona pomoći, kruha i svega, dosta sam odbio jer mi toliko ne treba", kaže Piškor.

Za 2021. godinu ima jednu želju.

"Moja želja je samo da više ne tuče. I da se obnove kuće, tko hoće. Imam vjere u bolju 2021., inače ne bih ovdje ostao", rekao je stanovnik Prekope i za kraj jop svima zahvalio na pomoći.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene