Astronomski iznosi računa za vodu stigli su stanovnicima na otoku Kapriju, u šibenskom arhipelagu. Od 900 do čak 18 tisuća kuna. Visoki su ih računi, kažu, iznenadili jer stigli su im bez ikakve najave. I šokirali ih.

Galerija Jolanda Bareša (Foto: Dnevnik.hr) Jolanda Bareša i Sanja Jurišić (Foto: Dnevnik.hr) Voda/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) +1 Računi za vodu (Foto: Dnevnik.hr) - 1

Otočnu idilu prekinuli su abnormalno visoki računi za vodu. "Prošle godine u isto vrime račun je bio 250 kuna, a ove godine san platio račun 1560 kuna", kazao je Marijo Cinotti. "Iz toga proizlazi da je kubik vode vode na otoku Kapriju negdje 100 kuna", dodaje Ante Radovčić.

Vezani članci Denis Barić (Foto: Dnevnik.hr) Ne jenjava bura zbog golemih računa: "To je kao da su u 15 dana već potrošili godišnju količinu vode!" Prosvjed otočana s Kaprija i Žirja (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Ogorčeni otočani pred gradskom upravom: Stanovnici šibenskih otoka nemaju više strpljenja za probleme s prijevozom

Što je pojedince natjeralo na radikalne poteze. "Ovo je zadnji otvor vode i zatvor vode, vraćam se nazad na ono što sam radila prije sedam godina. Sigalj u ruku i vodu iz gusterne", najavljuje Alma Tucelj.

Kaprije je vodovodnu mrežu dobilo tek prije nekoliko godina. Vodu na otok donosi vodonosac, a njegov učestali dolazak Kaprijanima je povisio račune. I do deset puta. "Po tome ispada da avion jeftinije leti nego što mi vodu pijemo", dodaje Tucelj. Po novom Zakonu o otocima, otočani imaju pravo piti samo određeni broj subvencioniranih kubika. "Otočaninu stanovniku osigurava se opskrba vodom za ljudsku potrošnju u količini do najviše 45 m3..." godišnje. Svaki dodatno potrošeni kubik vode, kažu u šibenskom Vodovodu, dodatno se i naplaćuje.

Iz odgovora Vodovoda i odvodnje Šibenik: "... što uključuje cijenu vode iz mjesta iz kojeg se voda isporučuje i cijenu troška prijevoza po kubnom metru koja je određena sklopljenim ugovorom o prijevozu vode". Taj ugovor, tvrde otočani, oni nisu potpisali. Nejasno im je i zašto se Zakon koji je na snagu stupio s prvim danom 2019. počeo primjenjivati tek u kolovozu. "Veći je problem što su oni izdali taj cjenik 22. kolovoza, a primijenili su ga za 1. kolovoza, dakle retroaktivno", objašnjava Denis Lakoš. I to protuustavno, smatra krovna otočna institucija.

Prekršen zakon?

Denis Barić, predsjednik Otočnog sabora, tvrdi: "Mislimo da se konkretno Vodovod i Grad Šibenik opet pojavljuju kao kršiotelji Zakona o otocima jer oni po Zakonu o otocima, šibenski otoci i konkretno otok Kaprije, proglašen je kao specifično područje". Stoga bi, kaže, Šibenik i u ovom slučaju Kapriju trebao pomoći misle li se ispuniti sva ona politička obećanja o povratku života na otoke.

Reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Jurišić kazala je da velike račune mogu očekivati i ostali otočani. Prijeđu li potrošnju od 43 m3, koliko je subvencionirano, država diže ruke od otočana i oni sami plaćaju prijevoz vode. Kaprijani pak tvrde da tu vodu nisu potrošili.

Jolanda Bareša na Kapriju živi 22 godine, vlasnica je ugostiteljskog objekta i rekorderka po visini računa - 17.880 kuna. Lani je u kolovozu dobila račun od 1800 kuna. Kako kaže, na računu je prijevoz vode na otok naplaćen 15.000 kuna. "Ako smo spojeni na vodovodnu mrežu i uredno platili priključak vode, onda su nas dužni opskrbiti vodom, a ne da nas ograničavaju koliko ćemo se puta otuširati, a koliko puta ćemo isprazniti kotlić s vodom", smatra Bareša.

Dodaje da će račun platiti djelomično, samo potrošenu vodu - 2100 kuna. Ne boji se ovrhe, spremna je na isključenje iz vodovodne mreže i borbu za vodu. "Država ne potiče na ovaj način ništa drugo nego iseljavanje. Ostane li sve ovako, selim i ja s obitelji u Vodice", zaključila je.

Ostaje vidjeti što će se događati idućih dana. Po svemu sudeći, Zakon o otocima netko krivo iščitava. No jedno je sigurno, Kaprijani se već sad pribojavaju računa za rujan pa mahom čiste gusterne kako bi zapravo koristili vodu iz njih, a ne iz vodovodne mreže.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju