Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Problem s vukovima

Strah se uvukao među mještane Kijeva - pod očnjacima krvoločnih zvijeri stradava stoka: "Ja ga tučem kamenom, a on ništa"

Aktualno Galerija Ilustracija Ilustracija Foto: DNEVNIK.hr Jure Teskera Jure Teskera Foto: DNEVNIK.hr Vukovi napadaju životinje u Kijevu: Ilustracija - 1 Vukovi napadaju životinje u Kijevu: Ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Vukovi napadaju životinje u Kijevu: Ilustracija - 2 Vukovi napadaju životinje u Kijevu: Ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr +5 Vukovi napadaju životinje u Kijevu: Ilustracija - 3 Galerija 1/10 >>
Još jedan napad vukova na stoku. Ovoga puta u Kijevu, u zaleđu Šibensko-kninske županije. Strah je zavladao među stanovnicima jer vukovi nerijetko dolaze i do samih kuća.

Strah se uvukao među mještane Kijeva. Pod očnjacima krvoločnih zvijeri stradale su dvije koze i jedno jare. "Žao mi je. Ja ležim pokraj njih. Tu noćim. Pazim ih više nego sebe", kroz suze priznaje vlasnik OPG-a Stipe Ćulum. Ali, kaže, svejedno, koliko god ih pazi, vuk pronađe put do njegove staje.

Pročitajte i ovo Vuk - 2 Udruge upozoravaju Uhićen splitski psihijatar zbog mučenja 67 pasa i dva vuka: "Kakvi su to ljudi? To su neljudi!" Uhićeni Splićanin imao je i dva vuka (ilustracija) Užas u Dalmaciji Uhićen Splićanin koji je držao 67 pasa i dva vuka: Doznajemo zašto zvijeri ne mogu natrag u prirodu

"Vuk i ja dva metra daleko smo jedno od drugoga, ja ga tučem kamenom, on nista! Samo me pogleda", opsiuje Ćulum. Priču tog stočara potvrđuju i načelnik Općine i ostali mještani. Jer nije ovo prvi put da vukovi napadaju u podinarskom kraju.

Manje je stoke, a broj predatora raste. Sad ih je dvjestotinjak u Hrvatskoj. "Takvo ponašanje, prirodno je za divlje životinje. Kroz vrijeme se vukovi naviknu na prisutnost ljudi te povezuju blizinu ljudske prisutnosti s dostupnošću hrane, što za njih može predstavljati pozitivno iskustvo te se učestalost prilaska naseljima i ljudima zbog toga pojačava", rekli su za Dnevnik Nove TV iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Njihov intervencijski tim, kažu, izlazi na teren, detektira situaciju, isplaćuju se odštete. Ubijati ga se ne smije, a stočari po grlu zaklane stoke, i uz potvrdu veterinara, dobiju od 600 do tisuću kuna. Za one koji ostaju bez životinja - nedovoljno. "Kad ga ovi štite toliko, zašto mene ne može zaštititi?" pita se Ćulum.

Jer u borbi čovjek - vuk, čovjek je bespomoćan. A vukovi za napade ne biraju ni mjesto ni vrijeme, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Jurišić. Samo u Šibensko-kninskoj županiji mjesečno od vuka strada 143 grla stoke.

Stradao i pas Holy

"Zadnjih desetak dana se vuk pokazao. Pravi štetu na sitnoj stoki i lovačkim psima. Jednom Stjepanu je zaklao tri stoke, na Dinari je zaklao psa Holyja. Vuk je vjerojatno odvojen od čopora", rekao je u Dnevniku Nove TV Jure Teskera, predsjednik lovačke udruge Kijevo.

Istaknuo je da nema kuće u čije dvorište nije ušao vuk. Prepričao je situaciju koju je doživio njegov susjed u nedjelju. "Nazvao me jedan lovac. Kaže da je išao brati gljive i vidio je vuka. Vjerojatno čuje pse - kako laju i cvile pa čeka priliku", smatra Teskera.

Ilustracija Ilustracija (Foto: DNEVNIK.hr)

Napominje kako su svjesni da je vuk zaštićena životinja. "U zadnje vrijeme su tu dva vuka nastradala, na cesti. Vjerujem da će i ovaj na isti način skončati. Neka se to i desi, ali da nitko ne nastrada. Da naiđe obitelj, onda je veliki problem", upozorava Teskera koji je prošle godine izgubio psa.

"Našao sam lubanju i kostur. Ministarstvo će nadokaditi štetu od tri tisuće kuna", rekao je Teskera koji ne zna kako bi funkcionirala izgradnja rezervat za vukove.

Ima i poruku za državu. "Mislim da je tu veći broj nego što treba biti. U prirodi mora postojati vuk - da radi selekciju nad ranjenom divljači. To vuk pojede i bolje da pojede. Ali ovo je prešlo sve mjere", zaključio je Teskera.

 

Više o napadima vukova pogledajte u priloženom videu.

Od nedjelje, 2. listopada Dnevnik Nove TV možete pratiti od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene