Još jedan napad vukova na stoku. Ovoga puta u Kijevu, u zaleđu Šibensko-kninske županije. Strah je zavladao među stanovnicima jer vukovi nerijetko dolaze i do samih kuća.

Galerija Napadnute životinje Jure Teskera Vukovi napadaju životinje u Kijevu: Ilustracija - 1 +6 Vukovi napadaju životinje u Kijevu: Ilustracija - 2

Strah se uvukao među mještane Kijeva. Pod očnjacima krvoločnih zvijeri stradale su dvije koze i jedno jare. "Žao mi je. Ja ležim pokraj njih. Tu noćim. Pazim ih više nego sebe", kroz suze priznaje vlasnik OPG-a Stipe Ćulum. Ali, kaže, svejedno, koliko god ih pazi, vuk pronađe put do njegove staje.

Vezani članci Medvjed Noću im dolaze medvjedi, vukovi i veprovi: "Sve ih je više, a institucije ništa ne poduzimaju" Slika nije dostupna Imotskom krajinom haraju vukovi, seljaci u strahu

"Vuk i ja dva metra daleko smo jedno od drugoga, ja ga tučem kamenom, on nista! Samo me pogleda", opsiuje Ćulum. Priču tog stočara potvrđuju i načelnik Općine i ostali mještani. Jer nije ovo prvi put da vukovi napadaju u podinarskom kraju.

Manje je stoke, a broj predatora raste. Sad ih je dvjestotinjak u Hrvatskoj. "Takvo ponašanje, prirodno je za divlje životinje. Kroz vrijeme se vukovi naviknu na prisutnost ljudi te povezuju blizinu ljudske prisutnosti s dostupnošću hrane, što za njih može predstavljati pozitivno iskustvo te se učestalost prilaska naseljima i ljudima zbog toga pojačava", rekli su za Dnevnik Nove TV iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Njihov intervencijski tim, kažu, izlazi na teren, detektira situaciju, isplaćuju se odštete. Ubijati ga se ne smije, a stočari po grlu zaklane stoke, i uz potvrdu veterinara, dobiju od 600 do tisuću kuna. Za one koji ostaju bez životinja - nedovoljno. "Kad ga ovi štite toliko, zašto mene ne može zaštititi?" pita se Ćulum.

Jer u borbi čovjek - vuk, čovjek je bespomoćan. A vukovi za napade ne biraju ni mjesto ni vrijeme, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Jurišić. Samo u Šibensko-kninskoj županiji mjesečno od vuka strada 143 grla stoke.

Stradao i pas Holy

"Zadnjih desetak dana se vuk pokazao. Pravi štetu na sitnoj stoki i lovačkim psima. Jednom Stjepanu je zaklao tri stoke, na Dinari je zaklao psa Holyja. Vuk je vjerojatno odvojen od čopora", rekao je u Dnevniku Nove TV Jure Teskera, predsjednik lovačke udruge Kijevo.

Istaknuo je da nema kuće u čije dvorište nije ušao vuk. Prepričao je situaciju koju je doživio njegov susjed u nedjelju. "Nazvao me jedan lovac. Kaže da je išao brati gljive i vidio je vuka. Vjerojatno čuje pse - kako laju i cvile pa čeka priliku", smatra Teskera.

Napadnute životinje Napadnute životinje (Foto: DNEVNIK.hr)

Napominje kako su svjesni da je vuk zaštićena životinja. "U zadnje vrijeme su tu dva vuka nastradala, na cesti. Vjerujem da će i ovaj na isti način skončati. Neka se to i desi, ali da nitko ne nastrada. Da naiđe obitelj, onda je veliki problem", upozorava Teskera koji je prošle godine izgubio psa.

"Našao sam lubanju i kostur. Ministarstvo će nadokaditi štetu od tri tisuće kuna", rekao je Teskera koji ne zna kako bi funkcionirala izgradnja rezervat za vukove.

Ima i poruku za državu. "Mislim da je tu veći broj nego što treba biti. U prirodi mora postojati vuk - da radi selekciju nad ranjenom divljači. To vuk pojede i bolje da pojede. Ali ovo je prešlo sve mjere", zaključio je Teskera.

 

Više o napadima vukova pogledajte u priloženom videu.

Od nedjelje, 2. listopada Dnevnik Nove TV možete pratiti od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju