Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Snizili nam kreditni rejting

Standard & Poor's: Recesija u Hrvatskoj nastavit će se i šestu godinu zaredom!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kreditni rejting Hrvatske više nije BB+. Agencija Standard & Poor's snizila ga je na BB sa stabilnim izgledima.

Kreditna agencija Standard & Poor's danas je Hrvatskoj ponovno snizila kreditni rejting Republike Hrvatske. Sa BB+ snižen je na BB sa stabilnim izgledima. Evo što stoji u objašnjenju analitičara te agencije.

Pročitajte i ovo United Grupa Povoljno tržišno okruženje United Grupa finalizirala rundu financiranja i potvrdila svoj rejting Slika nije dostupna U petak izvješće S&P-a Ekonomski stručnjaci podijeljeni: Očekuje se rast BDP-a po stopi od 3 posto, ali...

'Smanjenje rejtinga odražava naše stajalište da su mjere ekonomske i proračunske politike koje je hrvatska Vlada dosad uvela nedovoljne za poticanje gospodarskog rasta i dovođenje javnih financije na održiviji put. Vjerujemo da je konkurentnost gospodarstva i dalje slaba, među ostalim, zbog rigidnosti tržišta rada i složenog poslovnog okoliša', stoji u obrazloženju Standard & Poor's.

Unatoč nekim srednjoročnim mogućnostima koje proizlaze iz ulaska Hrvatske u EU u kreditnoj agenciji smatraju kako su te mogućnosti ograničene zbog strukturnih izazova u zemlji.

'Vjerujemo da će svaka kratkoročna ekonomska prednost članstva u EU biti ograničena strukturnim izazovima; preprekama gospodarskim i proračunskim reformama, eventualnom složenom političkom manevriranju uoči općih izbora 2015. godine i uravnoteženjem bilanci javnog i privatnog sektora. Štoviše, nastavak politike samodopadnosti mogao bi, po našem mišljenju, dovesti do toga da Hrvatska postane neto uplatitelj u proračun EU-a', nastavljaju u S&P-u.

Vladajuća koalicija, smatraju S&P-ovi analitičari, u dvije godine otkako je došla na vlast nije uspjela uvesti reforme koje bi značajno poboljšale izglede gospodarstva za rast.

'Vjerujemo da je to odraz političke realnosti i opiranja interesnih skupina, koje koriste dugo ukorijenjena prava. Značajne reforme poduprle bi Vladinu strategiju fiskalne konsolidacije i poboljšale izglede za gospodarski rast. U izostanku mjera koje bi značajno unaprijedile rigidno tržište rada, kao i potaknule izvozni potencijal Hrvatske izvan turističkog sektora, očekujemo samo blagi gospodarski rast od 2015. godine', navodi se u izvješću.

UŽIVO Hrvatskoj opet smanjen kreditni rejting: 'Krajnje je vrijeme da nam Vlada prestane prodavati maglu!'

Recesija šestu godinu zaredom

Isti analitičari procjenjuju da je u 2013. godini hrvatski bruto domaći proizvod (BDP) pao otprilike 1 posto, a suprotno prethodnim predviđanjima, sada očekuju da će se recesija nastaviti i u 2014., šestu godinu zaredom. Realni rast BDP po stanovniku će, smatraju u S&P-u, u razdoblju od 2007. do 2016. godine prosječno iznositi 0,2 posto, manje nego u većini sličnih zemalja u EU.

'U 2014. očekujemo blagi oporavak izvoza i ulaganja, zahvaljujući regulatornim i zakonskim promjenama, kao što je zakon o strateškim investicijama, pristupu fondovima EU-a i Vladinom programu javnih investicija. Međutim, očekujemo da će se potrošnja, koja je od 2008. već pala za 12 posto, i dalje smanjivati zbog daljnjeg rasta nezaposlenosti, niske stope zaposlenosti, pada realno raspoloživog dohotka, nastavka razduživanja i očekivanog fiskalnog stezanja', piše u izvješću, a dotakli su se i predstojeće procedure prekomjernog deficita.

'U kontekstu predstojećeg postupka prekomjernog deficita (EDP) Europske komisije, očekujemo da će hrvatska Vlada predstaviti mjere za smanjenje godišnjeg deficita za najmanje 0,5 posto BDP-a u 2014. i 2015. S obzirom na slabljenje političke podrške i nastavak recesije, ne očekujemo da će mjere za smanjenje deficita koje će provoditi Vlada biti dovoljne da bi se stabilizirao pritisak na dug države u idućem razdoblju', navodi S&P.

Izgledi ipak stabilni

'Stabilni izgledi uravnotežuju naša očekivanja u vezi srednjoročnih koristi Hrvatske od ulaska u EU i naše stajalište o ograničenim izgledima za značajne reforme koje bi ojačale gospodarski rast', navode u agenciji.

Stabilni izgledi, ističe S&P, govore da je šansa za podizanjem ili snižavanjem hrvatskog rejtinga u idućih godinu dana manja od 33 posto.

'Ubrzani napori prema, kao i značajan napredak, u rješavanju ključnih strukturnih ekonomskih i proračunskih izazova, koji bi poboljšali izglede za gospodarski rast i vladine financije, mogli bi dovesti do podizanja rejtinga. S druge strane, nastavak izostanka političkih mjera kojima bi se odlučno rješavale strukturne rigidnosti gospodarstva i poboljšale vladine financije mogao bi dovesti do pogoršanja financijske pozicije države, te ponovno pogoršati njezinu vanjsku poziciju. To bi nas moglo nagnati da razmotrimo daljnje snižavanje rejtinga', zaključuju u S&P-ju.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene