Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ustavni sud ukinuo

Stali na kraj odredbi kojom se obustavljao postupak za priznavanje statusa branitelja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ustavni sud ukinuo je zakonsku odredbu kojom su obustavljeni postupci za priznavanje statusa branitelja i dragovoljaca započeti prije zakona iz 2009.

Zakon je propisao da danom njegova stupanja prestaje priznavanje statusa nakon 31. prosinca 1997. Ustavni sud odbio je ukinuti članak 14. izmjenjenog i dopunjenog Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji kojim je utvrđen datum prestanka priznavanja statusa ali je ukinuo članak 15. kojim su obustavljeni već započeti postupci po prijašnjem zakonu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Najavila donošenje Kosor: Smatramo da je ustavni zakon o braniteljima dobar prijedlog Slika nije dostupna Pokrenut postupak Zakon o braniteljima postaje Ustavni zakon?

>> Kosor: I hrvatski branitelji su građani RH

Naime, sud smatra da je ustavnopravno neprihvatljivo da zakonodavac intervenira u započete postupke na način koji omogućava da se o tim predmetima nikad ne odluči i da zakonodavac zahtjeve podnesene prije izmjena jednostavno proglasi obustavljenima. Time se, smatra sud, krši načelo postupovne pravičnosti, a zakonskom intervencijom strankama oduzima bilo kakvu pravnu mogućnost povoljnog ishoda postupka koji su pokrenuli kako bi ostvarili, u vrijeme podnošenja zahtjeva, postojeće zakonsko pravo.

Odbili više od tisuću prijedloga

Sutkinja izvjestiteljica Snježana Bagić rekla je da podnositelji zahtjeva imaju pravo na okončanje postupka u skladu sa zakonom koji je vrijedio kad su pokrenuli postupak. Sud je utvrdio da su temeljem članka 15. čak i postupci u kojima je utvrđeno pravo na ostvarivanje statusa obustavljani jer nisu bili pravomoćno riješeni. Ustavni sud je pritom odbio druge prijedloge ocjene ustavnosti 'starog' i važećeg zakon o pravima hrvatskih branitelja.

U objedinjenoj odluci ustavni suci odbili su više od tisuću prijedloga za pokretanje postupka ocjene ustavnosti Zakona o smanjenju mirovina određenih prema posebnim propisima o mirovinskom osiguranju. Riječ je o zaposlenicima MUP-a, pravosudnim policajcima, braniteljima, ratnim vojnim invalidima i političkim zatvorenicima kojima su zakonom kojeg su pokušali osporiti mirovine smanjenje za deset posto.

Sud je zaključio da zakonodavac ima ustavnu ovlast mijenjati zakonsko uređenje mirovinskog osiguranja radi njegovog prilagođavanja promijenjenim gospodarskim i socijalnim prilikama ili njegova stabiliziranja, odnosno stvaranja pretpostavki za dugoročno održiv mirovinski sustav. Iz istog razloga odbačeni su prijedlozi ocjene ustavnosti koji su isti zakon osporavali zbog smanjenja mirovina saborskih zastupnika. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene