Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povijesna činjenica

Kosor: I hrvatski branitelji su građani RH

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednica vlade Jadranka Kosor još jednom je od saborskih zastupnika zatražila da podrže prijedlog ustavnih promjena i tako omoguće završetak procesa pristupanja Hrvatske EU.

'Važno je da smo blizu završetka jednog velikog posla, pregovori idu u sasvim dobrom i željenom smjeru. Do kraja ovog mjeseca otvorit ćemo preostala tri pregovaračka poglavlja, a očekujem da ćemo dobar dio i zatvoriti za španjolskog predsjedanja. Činjenica da smo maknuli i druge prepreke daje nam snage da preostali posao završimo s voljom i u vremenu u kojem smo predviđali', rekla je Kosor. Obrazlažući vladine amandmane na prijedlog ustavnih promjena, izvijestila je da vlada predlaže dopunu Izvorišnih osnova Ustava formulacijom o pobjedi hrvatskih branitelja u pravednom, legitimnom i oslobodilačkom Domovinskom ratu, u skladu sa saborskom Deklaracijom o Domovinskom ratu.

Pročitajte i ovo Predsjednik Zoran Milanović otvaranje pregovora s BiH Predsjednik prozvao Plenkovića: "Ovo je vrhunac njegova dodvoravanja briselskim birokratima" Švedska postaje članica NATO-a gotov trnovit put Nakon dva stoljeća neutralnosti: Švedska postaje članica NATO-a

Premijerka je odbila tumačenje Gorana Beusa Richembergha (HNS) da će se na taj način u Ustavu dijeliti hrvatski građani koji su, ističe HNS-ovac, svi branili Hrvatsku, 'i branitelji i radnici i umirovljenici'. 'I hrvatski branitelji su građani RH, ali nisu svi građani branili domovinu, nisu svi imali hrabrosti, mudrosti i odlučnosti ustati na obranu i to je povijesna činjenica', odgovorila mu je Kosor.

Kriminalci zloupotrebljavaju ustavne odredbe o neizručivanju

Vlada predlaže i da se Ustavom utvrdi posebna skrb države prema braniteljima, hrvatskim ratnim vojnim invalidima, udovicama, djeci i roditeljima poginulih branitelja. Predlaže i brisanje rješenja po kojem bi predsjednik Vrhovnog suda podnosio izvješće Saboru, a Kosor je objasnila da je takvo rješenje izazvalo negativne reakcije sudstva te 'izazvalo nepotrebne rasprave o potpunoj neovisnosti sudske vlasti u Hrvatskoj'. Naglasila je i da u većini zemalja EU predsjednici vrhovnog suda ne podnose izvješće parlamentu.

Vlada je amandmanom zatražila i da se razdvoji stupanje na snagu europskog uhidbenog naloga od mogućnosti izručenja hrvatskih državljana pravosudnim tijelima drugih država na temelju sklopljenih međunarodnih ugovora, koja bi na snagu stupila s donošenjem ustavnih promjena. Kosor je objasnila da bi se time omogućilo Ministarstvu pravosuđa da vrlo brzo pokrene sve mehanizme za sklapanje ugovora s drugim državama kojima će se stati na kraj organiziranom kriminalu i korupciji, odnosno kriminalcima koji zloupotrebljavaju ustavne odredbe o neizručivanju.

>> Promjene Ustava: Dobar odgovor na promjene koje je donio život

Vlada je predložila i novi članak Ustava po kojem će Predsjednik RH odlukom utvrditi ustrojstvo i djelokrug svog ureda, čime će se, po premijerkinim riječima, riješiti prijepori u javnom i političkom životu. Kosor je naglasila da je takvo rješenje osobno usuglasila s predsjednikom Ivom Josipovićem. Sjednica je nastavljena raspravom po klubovima. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene