Obavijesti Video Pretražite Navigacija

SSSH traži zakon o minimalnoj plaći

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) traži donošenje zakona o minimalnoj plaći, jer sadašnja pokriva samo 39 posto sindikalne košarice, te isključivanje menadžerskih plaća iz statističkih prikaza prosječnih plaća, kako bi se dobila stvarna socijalna slika Hrvatske.

Na konferenciji za novinare u povodu Međunarodnog dana ljudskih prava, 10. prosinca, regionalna povjerenica SSSH za jugozapadnu Hrvatsku Jadranka Tomašić ocijenila je kako je u Hrvatskoj sve veći trend siromaštva među zaposlenima te da oko 20 posto građana posjeduje oko 80 posto nacionalnog bogatstva.

Pročitajte i ovo Zabrana pobačaja, ilustracija Uoči izbora Jedna savezna država SAD-a vratila se u 19 stoljeće i oživjela zakon o pobačaju iz 1864. Novac, ilustracija Porast za četiri posto Imate li i vi ovoliko? Objavljena prosječna plaća u Zagrebu, a evo i koje je zanimanje najplaćenije

Po njezinim riječima radnik s najnižom plaćom u Hrvatskoj zaradi na dan 56 kuna neto, saborski zastupnik 480, a menadžer 4955 kuna. K tomu, oko 85 posto ugovora o radu u zadnje tri godine sklopljeni su na određeno vrijeme, dodala je.

Po analizi SSSH " 'linija siromaštva' za samca u Hrvatskoj je plaća od neto 22.145 kuna na godinu, a za četveročlanu obitelj 46.504 kuna.

Povjerenica SSSH za jugozapadnu Hrvatsku navela je primjer tzv. sindikalne košarice u Primorsko-goranskoj županiji za listopad ove godine. Minimalni troškovi života za četveročlanu obitelj bili su 6103 kune, a prosječna isplaćena neto plaća bila je 4647 kuna, pa je prosječna plaća "pokrivala" 76,13 posto troškova života.

Troškovi podstanarske obitelji bili su 8186 kuna, pa je prosječna plaća "pokrivala" 56,76 posto troškova života, kazala je Tomašić.

Podsjetila je da će sindikalnu košaricu u sljedećim mjesecima još više opteretiti troškovi grijanja i nova poskupljenja.

Tomašić je istaknula da su ljudska prava neotuđiva i univerzalna te da je uloga sindikata najvažnija u ostvarivanju ekonomskih i socijalnih prava, koja podrazumijevaju pravo na rad, primjeren standard, školovanje i zdravstvenu skrb.

Ocijenivši da su globalizacija, tranzicija i fleksibilizacija samo
novi izrazi za nesigurnost, neizvjesnost, siromaštvo i obvezno
pristajanje na nepravdu i potlačenost,

Tomašić je kazala da se u tim, novim, uvjetima mijenja i uloga sindikata. Sindikati više ne brane samo socijalne uvjete i plaće, a sindikalizam počinje doticati cjelokupnost života radničke populacije, dodala je.

Pravna zastupnica u riječkom uredu SSSH Nada Brišić podsjetila je da se radnici za pomoć u ostvarivanju svojih prava, za pravne savjete i prijavljivanje rada na crno mogu javiti na besplatan telefon 0800-200-004 radnim danom od 10 do 14 sati.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene