Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Morski čovik mu došao do broda

VIDEO Trenutak koji se pamti cijeli život: Kraj Dubrovnika snimao ribolov, u kadar doplivala sredozemna medvjedica

Senzacionalna vijest stiže iz dubrovačkog akvatorija gdje je viđena, a zatim i snimljena sredozemna medvjedica

Sasvim slučajno, dok je snimao ribolov, Deni Dilberović 'ulovio' je nevjerojatni kadar. Ispod broda plivao je morski čovik. 

"Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije 27. listopada u večernjim satima zaprimila je dojavu o opaženoj jedinki sredozemne medvjedice", pohvalili su se iz ustanove. 

Rijetka životinja snimljena je na predjelu Danče u blizini stare gradske jezgre Grada Dubrovnika, što je prva potvrđena dojava o ponovnom pojavljivanju sredozemne medvjedice u akvatoriju Dubrovnika. 

"Do danas, Javna ustanova zaprimila je više dojava o opaženoj sredozemnoj medvjedici na području Dubrovačko-neretvanske županije, i to na području posebnog rezervata u moru i području europske ekološke mreže Malostonski zaljev, kao i u području značajnog krajobraza Rijeka Dubrovačka, u blizini izvorišta rijeke Omble.

Međutim, nitko nije uspio jedinku sredozemne medvjedice snimiti, čime bi se službeno potvrdio njen nalaz i prisutnost. Vjerujemo da će se sredozemna medvjedica u budućnosti ponovno nastaniti i podizati mlade te stvoriti stabilnu populaciju u području akvatorija Dubrovačko-neretvanske županije, ali i preostalog dijela Republike Hrvatske", kažu u ustanovi.

Djelatnici Javne ustanove u suradnji s udrugom BIOM sudjelovali su u monitoringu ove vrste i njenih staništa na području akvatorija Dubrovačko-neretvanske županije, u okviru kojeg su se osim potencijalnog pronalaska žive jedinke, pretraživale potencijalne lokacije njenog staništa u kojima bi se odmarala ili podizala mlade.

"Ovim putem pozivamo sve sugrađane, ali i posjetitelje naše Županije, koji provode vrijeme na moru, ukoliko uoče sredozemnu medvjedicu, da nam dojave i po mogućnosti fotografiraju ili snime, te da jedinku ne uznemiravaju", kažu u ustanovi. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NAKON 40 GODINA Prekrasna vijest s otoka Mljeta: U akvatoriju Nacionalnog parka uočena sredozemna medvjedica

Pročitajte i ovo Ilustracija Morski čovik Praćaka se i hrani ribom: Na ulazu u Jadran snimljeno gotovo izumrlo biće koje su nekad ribari brutalno ubijali

Sredozemna medvjedica vrsta je tuljana i najugroženiji je sisavac ne samo u Republici Hrvatskoj već i u cijelom svijetu gdje postoji manje od 700 jedinki, a u istočnom Jadranu su zabilježena samo povremena opažanja.

"Dobroćudna je i mirna životinja stanovnik Jadrana još od davnina, a narod ju je prepoznajući njenu dobru narav i vrednotu prozvao morskim čovikom ili morskim medvidom", podsjećaju u ustanovi.

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene